Παρασκευή, Αυγούστου 29, 2014

ΙΕΚ,Ι.ΙΕΚ,ΚΟΛΛΕΓΙΑ:ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΠΡΙΝ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ - ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ

Το ΠΡΕΖΑ TV παρουσιαζει εναν οδηγο με χρησιμες συμβουλες για οσους μαθητες δεν πετυχαν να περασουν σε καποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ μεσω των Πανελλαδικων εξετασεων και θα στραφουν στις ιδιωτικες σχολες,στα Ι.ΙΕΚ και τα Κολλεγια.
Επειδη τα λεφτα για την ιδιωτικη παιδεια ειναι παρα πολλα και στην προκειμενη περιπτωση δεν ισχυει η θεωρια του "οτι πληρωσεις εχεις",καθως εχει παρατηρηθει το φαινομενο,ακριβες και πολυδιαφημισμενες σχολες,να προσφερουν πολυ κακο μορφωτικο προϊον,με το επιπεδο γνωσεων που παρεχουν να ειναι κατωτερο του Λυκειου και επειδη εναν τετοιο οδηγο με συμβουλες,εντελως τυχαια δεν εχει βγαλει το Υπ.Παιδειας,πριν γραφτειτε σε καμποια ιδιωτικη σχολη διαβαστε τι πρεπει να προσεξετε

1)Κάντε ερεύνα αγοράς. Εφόσον γνωρίζετε το τι ειδικότητα θέλετε να σπουδάσετε,ψάξτε και βρείτε όλα τα ΙΕΚ και τα Κολλέγια που την έχουν. Πάτε σε όλες ανεξαιρέτως τις σχόλες και δείτε τι πακέτα σπουδών και μαθημάτων σας προσφέρουν. Μην πάτε απευθείας μόνο στα πολυδιαφημισμένα,ώστε να δείτε και το τι παίζει στην αγορά,μονοί σας.


2)Ρωτήστε τι βιβλία σας παρέχει το ΙΕΚ ή το Κολέγιο και ποια θα αγοράσετε εσεις. Προσοχή:Υπάρχουν ΙΕΚ που έχουν ένα βιβλίο για όλα τα μαθήματα της χρονιάς! Δείτε τα και κρίνετε.


3)Ρωτήστε τι πτυχίο παίρνετε όταν θα τελειώσετε το ΙΕΚ ή το Κολλέγιο που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα οι απόφοιτοι ΙΕΚ (2 χρόνια χωρίς Bachelor ή Master) παίρνουν πτυχίο βοηθού δίνοντας εξετάσεις για κρατική πιστοποίηση,ενώ των Κολλεγίων,πτυχίο Πανεπιστημίου.
-Σε περίπτωση που κάνετε Bachelor ή Master στο ΙΕΚ που θα επιλέξετε,ρωτήστε απο ποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα είναι το πτυχίο και έπειτα πάρτε τηλέφωνο στο Υπ. Παιδείας για να δείτε αν είναι αναγνωρισμένο απο το Ελληνικό Κράτος.
-Προσοχή:Κρατική πιστοποίηση σπουδών μπορεί να πάρει ένας σπουδαστής μόνο απο ΙΕΚ και όχι απο Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.


4)Ρωτήστε το ποιοι είναι οι καθηγητές που διδάσκουν και ποιο είναι το βιογραφικό τους.
-Σε περίπτωση που επιλέξετε καλλιτεχνικό ή δημοσιογραφικό τομέα σπουδών ρωτήστε αναλυτικά: ποιοί διδάσκουν (ονοματικά),ποιοι είναι απλοί συνεργάτες και έρχονται μόνο 1 φορά το μήνα για μαθήματα τύπου masterclass) ,ποιος είναι ο κύκλος σπουδών,τι είδους δραστηρίοτητες  διοργανώνει η σχολή,με τι επιτυχία και ποιοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν το προηγούμενο έτος.
-Προσοχη στις παραπλανητικες διαφημιστικες καταχωρισεις.Πολλες σχολες διαφημιζουν πως σε αυτες διδασκουν γνωστοι δημοσιογραφοι,ηθοποιοι,σκηνοθετες,τραγουδιστες...ενω στην πραγματικοτητα,αυτοι οι ανθρωποι συμμετεχουν μονο σε σεμιναρια και δεν παραδιδουν μαθηματα.
-Σε περίπτωση που επιλέξετε άλλα επαγγέλματα,βεβαιωθείτε πως οι καθηγητές σας θα έχουν τουλάχιστον πτυχίο Πανεπιστημίου και εάν είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες στο χώρο τους.


5)Ψάξτε και βρείτε σπουδαστές παλαιότερων ετών στο ΙΕΚ ή το Κολλέγιο που θα επιλέξετε. Μην ρωτήσετε μόνο τους σπουδαστές-κράχτες που δουλεύουν αυτή τη περίοδο στη σχολή τους και βοηθούν στις έγγραφες,λέγοντας σας τα καλύτερα λογία.
Κάντε προσωπική έρευνα για 2-3 εβδομάδες και ρωτήστε τους πάντες.
Ψάξτε σε φόρουμ και blogs στο internet για να δείτε απόψεις και κριτικές.


6)Μεγάλη προσοχή στο τρόπο πληρωμής των διδάκτρων. Πολλά ΙΕΚ και Κολλέγια σε υποχρεώνουν να πληρώνεις τις δόσεις της σχολής σου μέσω τράπεζας, “κάνοντας δήθεν καλύτερο διακανονισμό” για όσους μήνες θες. Ουσιαστικά σου βγάζουν είτε πιστωτική κάρτα,είτε δάνειο το οποίο αποπληρώνεις σταδιακά,με οτι αυτό συνεπάγεται. Σε περίπτωση που σου υποσχεθούν άτοκο δάνειο ή άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας και πως θα πληρώσεις μόνο το ποσό που θα συμφωνήσεις,να ξέρεις πως για κάθε μέρα καθυστέρησης της δόσης...θα πληρώνεις τόκους. Συνεπώς σε καμία περίπτωση μην μπλέξετε με τράπεζες. Πιέστε τους να πληρώνετε τα δίδακτρα αποκλειστικά και μόνο στο ταμείο της σχολής.
Εάν σας πουν πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει,τότε ζητήστε τραπεζικό λογαριασμό της σχολής ώστε να κάνετε εκεί την κατάθεση και με την απόδειξη που θα παίρνετε απο την τράπεζα,θα πηγαίνετε στη γραμματεία του Ι.ΙΕΚ ή Κολεγίου για να παίρνετε απο εκεί την κανονική απόδειξη.


7)Ρωτήστε εάν το ΙΕΚ ή το Κολλέγιο που θα επιλέξετε έχει κάποιο γραφείο επαγγελματικής αποκατάστασης και το εάν οι απόφοιτοι του βρίσκουν άμεσα δουλειά και σε ποιές επιχειρήσεις.
Ρωτήστε το ποσοστό της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω της σχολής και μάθετε το ποιοι είναι αυτοί οι απόφοιτοι,ώστε με κάποιον τρόπο να τους ρωτήσετε εαν πραγματικά βοηθήθηκαν.(Μπορείτε να τους βρείτε και μέσω Facebook).


8)Ζητήστε να δείτε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν και κατά πόσο αυτός μπορεί να σας παραχωρείτε όποτε εσείς επιθυμείτε ώστε να κάνετε δικά σας Project ή εργασίες.


9)Ρωτήστε  εάν τα τμήματα είναι ολιγομελή ή πολυμελή και εάν σε κάποια μαθήματα ενώνονται 2-3 ειδικότητες,που έχουν κοινά μαθήματα και παρακολουθούν παράδοση όλοι μαζί. Το θέμα είναι να μην γίνεται πανηγύρι στην αίθουσα ή το αμφιθέατρο,αλλά πραγματική δουλειά.


10)Προσπαθήστε να εξασφαλίστε την καλύτερη δυνατή τιμή στα δίδακτρα,με συνεχόμενα παζάρια. Εν μέσω κρίσης αφού θα σας “εκμεταλλευθούν”...εκμεταλλευθείτε τους και εσείς!
-Κάποια ΙΕΚ μάλιστα έχουν “κοινωνικά πακέτα” για ευπαθείς ομάδες. Φροντίστε να τα επικαλεστείτε και να τα αξιοποιήσετε.


ΠΡΕΖΑ TV
http://prezatv.blogspot.gr/

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΟΤΙ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ. ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΕΤΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΤΕ ΖΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΟΣΜΟ, ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

επίσης να ξέρεται πως κάποια μεγάλα ι.ιεκ ενό σας αναφέρουν ρητά πως με την αποφοίτηση θα είστε κάτοχος κρατικού πτυχίου, σας αποδίδουν μόνο μιά απλή βεβαίωση σπουδών και μιά αόριστη υπόσχεση για βοήθεια μέσο γνωστών και καλά.... στην κρατική επιτροπή που θα δώσεται εξετάσεις. στην δική μου περίπτωση δεν ίσχυσε τίποτα.

Unknown είπε...

1. Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα την έρευνα αγοράς!

2. Η βιβλιογραφία μας είναι διαθέσιμη ακόμα και ιντερνετικά.

3. Αυτοεξηγούμενο

4. Συμφωνούμε 100%, και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που συναντάμε σε ορισμένους από τους ανταγωνιστές μας. Απλά, και με βάση τις συζητήσεις με τους πιθανούς σπουδαστές μας, φαίνεται ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πλήρως το γεγονός ότι άλλο πράγμα οι κράχτες και άλλο πράγμα το πραγματικό καθηγητικό δυναμικό μιας σχολής.

5. Αυτή είναι και η μαγεία του διαδικτύου. Το γεγονός ότι μπορεί ο κόσμος να αλληλοβοηθιέται παρέχοντας και διασταυρώνοντας πληροφορίες. Ίσως το πιο σημαντικό σημείο της συγκεκριμένης ανάρτησης, ακόμα και όσον αφορά την ευρύτερη μας αντίληψη περί αξιολόγησης.

6. Αυτό είναι επίσης ένα ενδιαφέρον ζήτημα. Οι πληρωμές ούτως ή άλλως σ' εμάς λαμβάνουν χώρα είτε στο ταμείο της σχολής είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Αλλά θεωρείτε ότι δεν θα έπρεπε καν να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων του μέσω τραπέζης; Αν ΝΑΙ, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το σκεπτικό πίσω από την απόρριψη.

7. Λειτουργούμε ειδικό γραφείο σταδιοδρομίας αλλά και site ευρέσεως εργασίας για τις ανάγκες των σπουδαστών μας.

8. Είναι όντως πολύ σημαντικό και είναι μια πρακτική την οποία εφαρμόζουμε ανελλιπώς/

9. Αυτό είναι επίσης σημαντικό και είναι κάτι που δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε στο 100%, αφού ο αριθμός των φοιτητών μας μεγαλώνει με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς. Επενδύουμε όμως συστηματικά στο να διατηρούμε τις πλέον σύγχρονες υποδομές, ώστε να καλύπτουμε στο ακέραιο τέτοια θέματα με τη χρήση της τεχνολογίας.

10. Η ανάπτυξη που κάνουμε τα τελευταία χρόνια και τα ιδιαίτερα μεγάλα ποσά που δαπανούμε για εγκαταστάσεις, χώρους και εξοπλισμούς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στα δίδακτρά μας περιλαμβάνονται τα πάντα, νομίζω ότι δείχνει πως δεν έχουμε καμία πρεμούρα να εκμεταλλευτούμε κάποιον. Από την άλλη, αν θέλουμε να διατηρούμε υψηλό το επίπεδο της υπηρεσίας μας και τους καθηγητές μας πληρωμένους, είναι υποχρεωτικό να διατηρούμε κάποια standards. Συνεπώς, μπορούμε να αντιληφθούμε τη λογική πίσω από το παζάρι, αλλά οι γενικεύσεις περί εκμετάλλευσης είναι λιγάκι άδικες.

Σε γενικές γραμμές πάντως, εξαιρετικό και ιδιαίτερα βοηθητικό το άρθρο σας!

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Και κατι ακομη. Πολλα Ι.ΙΕΚ διαφημιζουν πως διδασκουν σε αυτα γνωστοι και καταξιωμένοι επαγγελματιες.
Θα ηταν σωστο τα Ι.ΙΕΚ να μοιραζουν και επισημο φυλλαδιο με τα ονοματα των καθηγητων και τις ωρες διδασκαλιας τους κατα τη διαρκεια των εγγραφων, ωστε να αποφευγονται παρερμηνιες,διοτι ειναι αλλο η διδασκαλια και αλλο τα σεμιναρια ;).
Το κανετε κατι τετοιο;

Unknown είπε...

Δεν νομίζουμε να μπορεί κάποιος να μας πει ότι διαφημίσουμε ονόματα, επειδή απλά δεν το κάνουμε. Το site μας φιλοξενεί το σύνολο της πληροφορίας που σχετίζεται με την ποιότητα και τις προδιαγραφές των σπουδών και δεν περιέχει καμία αναφορά σε ονόματα κράχτες.

Η αλήθεια είναι ότι η κάθε ιδιωτική σχολή, ακριβώς επειδή είναι αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός ο οποίος επιδιώκει και τη βιωσιμότητά του πέρα από το έργο του, μπορεί να επιλέξει τη στρατηγική με την οποία θα επιτύχει αυτήν την βιωσιμότητα. Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από το αμοιβαίο κέρδος μεταξύ της ΔΕΛΤΑ και των φοιτητών, το οποίο για τους δεύτερους, κακά τα ψέματα, μεταφράζεται σε επαγγελματικά προσόντα που θα αποκτηθούν από τις σπουδές και σε επαγγελματική αποκατάσταση. Για εμάς από την άλλη μεταφράζεται σε συνεχείς επενδύσεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομές.

Το να διαφημίσουμε αναγνωρισμένα ονόματα της τηλεόρασης, τα οποία θα τα δουν οι φοιτητές μόνο σε κάποιο webinar μέσω Skype, πρωτίστως δεν μας εκφράζει αλλά ούτε και το θεωρούμε βιώσιμο.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΙΕΚ ΔΕΛΤA: ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΟ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΕΙ ΣΤΟ ΧΥΛΟ, ΦΥΣΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ.