Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2018

Ιταλία: Πρωτιά για «Πέντε Αστέρια», ισχυρότερη η συμμαχία δεξιάς - άκροδεξιάς... κανείς την αυτοδυναμία

Πρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera, που επικαλείται στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.
Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, κατά τα στοιχεία της Κοριέρε ντέλα Σέρα.



Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24,40% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Οι πέντε πιθανές κυβερνήσεις

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της ακροδεξιάς πρωτιάς, αφήνει ανοικτά όλα τα πιθανά σενάρια: Πλειοψηφία της δεξιάς, συμμαχία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, παρότι αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει όλο και πιο απίθανο, σύμφωνα με Ιταλούς πολιτολόγους, ή ακόμη μια συμμαχία του M5S (Πέντε Αστέρια) με την ακροδεξιά Λέγκα, παρότι οι ηγέτες των δύο παρατάξεων την απέκλειαν μέχρι χθες.

Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε πιθανές κυβερνήσεις. Ειδικότερα, συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, του Forza Italia και των κεντρώων κομμάτων, ένας συνασπισμός του Ρέντσι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροαριστερά, και των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά ή την ακροδεξιά. Τα τελευταία δύο σενάρια φαντάζουν λιγότερο πιθανά, ενώ μία συμμαχία μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος επίσης μοιάζει αδύνατη. «Το έχω αποκλείσει εντελώς», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ένα από τα μετεκλογικά σενάρια, επίσης, είναι και η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.

Επίσης, μία ισχυρή πιθανότητα είναι η ανάδειξη κοινοβουλίου χωρίς πλειοψηφία, όπου κανένας δεν θα έχει συγκεντρώσεις το απαιτούμενο 40% για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό, από πολλά κόμματα μεταξύ των οποίων εκείνα του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι. Ωστόσο, τα βασικά κόμματα το είχαν αποκλείσει αυτό προεκλογικά. Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρητικά, μπορούν να προκηρυχθούν και νέες εκλογές, ωστόσο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, όπως σημείωσε ο Ιταλός πολιτικός αναλυτής Πίτερ Τσερέτι. «Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μέχρι να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός», σημείωσε.

Επαφίεται στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα να ξεμπλέξει το κουβάρι του αποτελέσματος τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν και να εμπιστευτεί τη «διερευνητική εντολή» σε εκείνον ή εκείνη που θα αποπειραθεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του μήνα, αφού αναδειχθούν οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.

Ο ιταλικός Τύπος έμοιαζε την Κυριακή παραιτημένος στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να αναδειχθεί ξεκάθαρη πλειοψηφία.

«Η ετυμηγορία σε βάρος της Ιταλίας είναι πάντα η ίδια: η χώρα βιώνει μόνιμη αστάθεια. Η ακυβερνησία είναι πλέον ενδημική ασθένεια», θρηνολόγησε ο Κλαούντιο Τίτο από τη στήλη του κύριου άρθρου της εφημερίδας La Repubblica.

Το αποτέλεσμα θα προκαλέσει ταραχή στις Βρυξέλλες, που βλέπουν την ισχυροποίηση ακροδεξιών δυνάμεων, με αντί-ΕΕ ατζέντα, στην τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία την ώρα που η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση ετοιμάζεται να προωθήσει μείζονες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Κίνημα Πέντε Αστέρων: Κεντρικός ο ρόλος μας στην επόμενη κυβέρνηση

Ο Αλφόνσο Μποναφέντε, στενός συνεργάτης του ηγέτη του Κινήματος «Πέντε Αστέρια» (M5S), Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο La7 ότι αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα που υπέδειξαν τα exit polls του σταθμού, η παράταξή του θα έχει κεντρικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση και θα είναι «πυλώνας του κοινοβουλίου». Ωστόσο, ο κ. Μποναφέντε επισήμανε ότι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξόδου δεν είναι βέβαιο ότι θα επαληθευτούν και παρέμεινε επιφυλακτικός.

Περνάμε στην αντιπολίτευση, λέει το Δημοκρατικό Κόμμα

«Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, πρόκειται για ήττα για εμάς και θα μετακινηθούμε στην αντιπολίτευση», τόνισε ο Έτορε Ροζάτο, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στην Βουλή, κάτω σώμα του ιταλικού κοινοβουλίου, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις εξόδου. Το PD συγκεντρώνει μόλις το 21% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls, δηλαδή βρίσκεται πίσω από το αυτοπροβαλλόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και ακόμα πιο πίσω από την Κεντροδεξιά Συμμαχία.  http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: