Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2015

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΘΩΜΑΣ ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΣ

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην Ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος που απολογήθηκε για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο επιχειρηματίας, που συνελήφθη με ένταλμα της ανακρίτριας την Δευτέρα το βράδυ, οδηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να λογοδοτήσει για την εμπλοκή του στην υπόθεση των συστημάτων της σουηδικής ERICSSON. Σύμφωνα με όσα του αποδίδονται από την Δικαιοσύνη διακίνησε χρήματα που υπολογίζονται σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.


Στην δικογραφία αναφέρεται ότι τα επίμαχα ποσά διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Μονακό της εξωχώριας εταιρίας Ιnteraction, η οποία κατά τις δικαστικές αρχές σχετίζεται με τον Θωμά Λιακουνάκο, κάτι που αρνείται ωστόσο, ο ίδιος. Τα χρήματα αυτά φέρεται να δόθηκαν, μέσω ελβετικών λογαριασμών, από την Σουηδική Εταιρία ως "ωφέλιμες πληρωμές" για την επιλογή της ως προμηθεύτριας των συγκεκριμένων συστημάτων.

Η ανακρίτρια της υπόθεσης φαίνεται να έχει στην διάθεση της στοιχεία από άρσεις τραπεζικών απορρήτων που απεικονίζουν την πορεία των παράνομων ποσών τα οποία από το Μονακό εμφανίζονται να κατευθύνονται σε δύο άλλες εξωχώριες εταιρίες οι οποίες, όπως εκτιμά η ανάκριση αφορούν τον άλλοτε διευθυντή Εξοπλισμών των υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο και τον τότε πολιτικό προϊστάμενο του Άκη Τσοχατζόπουλο. 

Τα στοιχεία για την πορεία των χρημάτων που έχει πλέον στα χέρια της η ανακρίτρια μέσω δικαστικών συνδρομών και της εμπλοκής της Eurojustise, φαίνεται να επαληθεύουν απόλυτα τους ισχυρισμούς πρώην στελέχους της σουηδικής εταιρίας ο οποίος έχει παραδώσει δεκάδες έγγραφα στοιχεία και κατέθεσε για "ωφέλιμες πληρωμές" που έκανε η Ericsson προς διάφορες εταιρίες σε πολλές χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων και προς την εταιρία Interaction.

Η υπόθεση των επίμαχων συστημάτων αφορά την προμήθεια 4 ιπτάμενων ραντάρ , κόστους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που θα τοποθετούνταν στα Βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εμπραέρ, έργο που αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν δωροδόκησα, δεν διακίνησα μαύρα χρήματα»

Αρνείται ότι δωροδόκησε κρατικούς λειτουργούς ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, που πήρε τον δρόμο για την φυλακή μετά την πολύωρη απολογία που έδωσε στην Ανακρίτρια Διαφθράς για παράνομες αμοιβές στην αγορά των ραντάρ της ERICSSON.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιακουνάκος φέρεται να τόνισε στην ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη: «Δεν έχω δωροδοκήσει κανέναν. Ό,τι χρήματα πήρα από αντισταθμιστικά οφέλη είναι τιμολογημένα στην Ελλάδα». Υποστήριξε, επίσης, πως ποτέ δεν μετακυλήθηκε η αξία των προμηθειών στο κόστος του Δημοσίου.

Ο ισχυρισμός του επιχειρηματία για την εξωχώρια εταιρεία Ιnteraction, που σύμφωνα με έγγραφο της HSBC Μονακό του ανήκει, είναι πως η επίμαχη εταιρεία ιδρύθηκε πριν περίπου 15 χρόνια από τον ίδιο και άλλα δύο πρόσωπα τα οποία κατονόμασε -ο ένας εξ αυτών σύμφωνα με τον κατηγορούμενο έχει αποβιώσει- με σκοπό να διευκολύνει επιχειρηματικές δραστηριότητες του και τίποτα άλλο επιλήψιμο ή παράνομο. Υποστηρίζει επίσης ο επιχειρηματίας πως διαχειριστής της εταιρείας -κόμβου κατά την ανάκριση για την διακίνηση "μαύρων χρημάτων"- είναι Βρετανός δικηγόρος, γνωστός στην ελληνική Δικαιοσύνη, με υπηκοότητα Μονακό.

Ο κ. Λιακουνάκος φέρεται να υποστηρίζει ότι ο δικηγόρος είχε "εν λευκώ" τη διαχείριση της επίδικης εταιρείας και ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τη διακίνηση παράνομων χρημάτων μέσω λογαριασμών της επίδικης εταιρείας. Η πλευρά του κ. Λιακουνάκου αμφισβητεί τα στοιχεία του εγγράφου της HSBC Μονακό, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να επανέλθει στην ανακρίτρια με στοιχεία που θα αποδεικνύουν όλους τους ισχυρισμούς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο επιχειρηματίας, όσο και οι συνήγοροι του Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και Σοφία Πολάλη, εξέφρασαν ενόχληση για τη διαδικασία που τηρήθηκε, καθώς είχε ως αποτέλεσμα, όπως είπαν, να πρέπει να ενημερωθούν και να αντικρούσουν σε λίγες ημέρες στοιχεία και έγγραφα που περιέχονται σε πέντε κούτες. «Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια δικογραφία δύο ετών, ουσιαστικά μέσα σε δυο ημέρες», είπαν στους δημοσιογράφους οι συνήγοροι.


ΑΠΕ-ΜΠΕ   in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
3-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: