Τετάρτη, Αυγούστου 12, 2015

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ-Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ #mnimonio3

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΙΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΣΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ Ε.Ε ΚΑΙ ΔΝΤ,ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΑΝ ΣΩΘΟΥΝ...ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ...ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΝΕΙ ΟΣΑ ΚΑΤΕΚΡΙΝΕ.

Της Νένας Μαλλιάρα
Όλες τις αναγκαίες δράσεις πολιτικής και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος, δεσμεύεται να αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.  Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να ληφθούν από τις αρχές φορολογικά ή άλλα μέτρα πολιτικής που θα υπονόμευαν τη ρευστότητα, τη φερεγγυότητα ή τη μελλοντική βιωσιμότητα των τραπεζών.
Κάθε μέτρο που θα λαμβάνεται στη διάρκεια του προγράμματος και μπορεί να έχει επιπτώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές, τη ρευστότητα, τη φερεγγυότητα, την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών κ.λπ. θα λαμβάνεται σε στενή διαβούλευση με την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και κατά περίπτωση τον ESM.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2015 οι αρχές θα ολοκληρώσουν στρατηγική για την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος που έχει επιδεινωθεί από τα τέλη του 2014 με στόχους:
- Την εξομάλυνση της ρευστότητας και των όρων πληρωμής και ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων
-  Ενίσχυση της διακυβέρνησης
-  Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η στρατηγική αυτή που θα βασιστεί στο έγγραφο στρατηγικής του 2013 με προσαρμογή στις σημερινές συνθήκες, θα περιλαμβάνει σχέδια σχετικά με τις ξένες θυγατρικές των τραπεζών, σύμφωνα με τα προγράμματα αναδιάρθρωσής τους που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θα έχει ως στόχο την προσέλκυση διεθνών στρατηγικών επενδύσεων στις τράπεζες και την επιστροφή τους σε ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς μεσοπρόθεσμα.
Η ρευστότητα
Σε επίπεδο ρευστότητας, οι αρχές δεσμεύονται για τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας από το ευρωσύστημα και για την επίτευξη διατηρήσιμου μοντέλου τραπεζικής χρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα κληθούν να υποβάλουν τριμηνιαία σχέδια χρηματοδότησης στην ΤτΕ ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση της ρευστότητας και να χαλαρώσουν σταδιακά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Για την ανακεφαλαιοποίηση
Αποθεματικό ασφαλείας έως 25 δισ. ευρώ προβλέπεται για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση βιώσιμων τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης μη βιώσιμων. Μετά από αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ και την υποβολή σχεδίων κεφαλαιοποίησης από τις τράπεζες, τυχόν εναπομείνασες ελλείψεις κεφαλαίων θα καλυφθούν πλήρως έως τα τέλη του 2015. Η ΤτΕ θα αξιολογήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των λοιπών τραπεζών στην περίπτωση που δεν το έπραξε πρόσφατα.
Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με στόχο τη διατήρηση της ιδιωτικής διαχείρισης των τραπεζών και τη διευκόλυνση ιδιωτικών στρατηγικών επενδύσεων.
Ο νόμος σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις θα τροποποιηθεί ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα και να περιοριστεί η σύνδεση μεταξύ τραπεζών-κράτους.​    


capital.gr

ΠΡΕΖΑ TV
12-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: