Τρίτη, Μαΐου 19, 2015

ΜΕ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ «ΑΠΑΝΤΑ» Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ-Η ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΠΓΔΜ

Με συγκέντρωση υπέρ της κυβέρνησης, που πραγματοποιείται στο κέντρο των Σκοπίων το βράδυ της Δευτέρας, απαντά ο Νίκολα Γκρούεφσκι στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα, η νέα συνάντηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Η συγκέντρωση, με κεντρικό σύνθημα «Ισχυρή  Μακεδονία», πραγματοποιείται μπροστά από το κτίριο της Βουλής, με κεντρικό ομιλητή τον αρχηγό του VMRO-DPMNE και πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. 


Ο Γκρούεφσκι αναμένεται να αναφερθεί στις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και στην πολιτική κρίση στη χώρα, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ ότι με τις ενέργειές του στοχεύει  στην αποσταθεροποίηση της χώρας.

Κατά την έναρξη της κινητοποίησης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη οχτώ αστυνομικών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με ένοπλους Αλβανούς, στις 9 και 10 Μαΐου, στην πόλη Κουμάνοβο.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούν στα χέρια τους σημαίες της ΠΓΔΜ και του VMRO-DPMNE και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Η κινητοποίηση του κόμματος του Ν.Γκρούεφσκι για την αποψινή συγκέντρωση ήταν τεράστια και οι διαδηλωτές  μεταφέρθηκαν στα Σκόπια με λεωφορεία, από επαρχιακές πόλεις για να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Η συγκέντρωση του VMRO-DPMNE αποτελεί «απάντηση» της κυβέρνησης Γκρούεφσκι στη χθεσινή μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποίησε η αντιπολίτευση, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και όχι μόνο ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ζήτησε και η βουλευτής του αλβανικού κόμματος DUI, Ερμίρα Μεχμέτι. Το DUI του Αλί Αχμέτι συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η αντιπολίτευση, σχολιάζοντας τη συγκέντρωση αυτή που ανήγγειλε το VMRO-DPMNE, ανέφερε ότι «οι αντιδιαδηλώσεις είναι χαρακτηριστικό απολυταρχικών καθεστώτων» και πρόσθεσε πως κάθε φορά που ο Γκρούεφσκι θέλει να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την διεφθαρμένη διακυβέρνησή του, καταφεύγει σε αντιδιαδηλώσεις.

Νωρίτερα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα έληξε η νέα συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στα Σκόπια οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καθώς δεν υπήρξε καμία μετατόπιση στις θέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση εμμένει στο αίτημά της για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές.

Ο κ. Ζάεβ πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ θα έχουν νέα συνάντηση, στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI Αλί Αχμέτι, πρότεινε ως λύση για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τη σύσταση ομάδων εργασιών για την εξέταση όλων των ανοιχτών ζητημάτων. Η πρόταση αυτή του DUI απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και όπως έγινε γνωστό θα εκφράσει τη θέση του στη μεγάλη συγκέντρωση υποστήριξης της κυβέρνησης που διοργανώνει το κόμμα του, απόψε στα Σκόπια.  

Στη συνάντηση, η οποία ήταν συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, μετείχαν οι αρχηγοί του κυβερνώντος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μέντουχ Θάτσι, ενώ παρόντες ήταν και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι και 'Αιβο Οράβ αντίστοιχα.  .IN.GR   

ΠΡΕΖΑ TV
19-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: