Τετάρτη, Απριλίου 08, 2015

Τσίπρας: Η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ, αλλά είναι κυρίαρχη χώρα

Ρωσία
Είναι κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σεβόμενη πάντα τις διεθνείς δεσμεύσεις της, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις ευρωπαϊκές αιχμές για το ταξίδι του στο Κρεμλίνο. Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνά στις χώρες για την επίλυση του οικονομικού της προβλήματος -το οποίο θα λυθεί εντός ΕΕ, γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα-, τόνισε ο πρωθυπουργός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διαβεβαιώνει ότι δεν ετέθη αίτημα ρωσικής οικονομικής βοήθειας.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας αργότερα σε σχετικές ερωτήσεις, εξήγησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει στήριγμα στη Ρωσία μέσω της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, αφού η υλοποίηση επενδύσεων και η αύξηση των εξαγωγών για παράδειγμα θα επιφέρει κέρδη στη χώρα που μπορεί να τα αξιοποιήσει για την πληρωμή των δανειστών και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής της.

Εμπορικές σχέσεις, επενδύσεις, αγωγοί, ιδιωτικοποιήσεις και ρωσικό εμπάργκο βρέθηκαν στο «μενού» της τρίωρης συνάντησης στο Κρεμλίνο, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης 2015-2016. Διαφωνούμε με τη λογική των αδιέξοδων κυρώσεων κατά της Μόσχας, δήλωσε ο πρωθυπουργός προτάσσοντας έναν ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες απέφυγαν, πάντως, να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το πώς μπορούν να εξαιρεθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τα ρωσικά αντίμετρα που βρίσκονται σε ισχύ ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την ουκρανική κρίση.

Αντίθετα, λίγο πιο σαφείς ήταν σε ό,τι αφορά την πρόθεση και των δύο πλευρών να διερευνήσουν τη δυνατότητα επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος -αν και σε αυτή την περίπτωση θα ονομαστεί ελληνικός αγωγός, έσπευσε να πει χαριτολογώντας ο Αλέξης Τσίπρας.

Ζητούμενο της επίσκεψης ήταν η προώθηση αναπτυξιακών συνεργασιών, είπε ο πρωθυπουργός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισημαίνει πως μέσω του αγωγού η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίζει εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως, προσθέτοντας πως οι Δυτικοί δανειστές της θα επωφεληθούν από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με την Μόσχα.

Ως προς αυτές καθαυτές τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα διαφωνεί με τη λογική τους και δεν πιστεύει στη λύση ενός οικονομικού πολέμου, τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί από όλες τις πλευρές το πακέτο συμφωνιών του Μινσκ «για να ξεπεραστεί ο φαύλος κύκλος των αδιέξοδων κυρώσεων και της αναβίωσης μιας ψυχροπολεμικής λογικής».

Επ' αυτού ο Βλ.Πούτιν δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ότι η Ρωσία καταλαβαίνει πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της, επισημαίνοντας ότι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα είναι ο τερματισμός όλων των κυρώσεων και κατ' επέκταση των ρωσικών αντιμέτρων, αφου δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για μία μόνο χώρα της ΕΕ.

Η Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, έχει ανάγκη από σοβαρό διάλογο για μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει με τις δυνάμεις που διαθέτει, αλλά και με την ισότιμη παρουσία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

  

«Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί το γεωπολιτικό της ρόλο ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου δίνοντας απάντηση στα σχόλια και τις δηλώσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο.

«Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με στόχο πάντοτε την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επί τάπητος στην τρίωρη συνάντηση στο Κρεμλίνο τέθηκε η αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, που τον τελευταίο χρόνο -όπως σημείωσε ο Πούτιν- έχει μειωθεί κατά 40%, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι στόχος της επίσκεψής του στη Ρωσία ήταν η προώθηση συμφωνιών αναπτυξιακού προσανατολισμού.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως συζητήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πώς μπορούμε να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σεαγροτικά προϊόντα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, να προσελκυθούν ρωσικές επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι υποδομές και να προωθηθεί η ενεργειακή συνεργασία.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα «ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με σκοπό την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεια, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ανησυχία για την κίνδυνο έξαρσης των εχθροπραξιών και ειδικά για τους ομογενείς στην Μαριούπολη

Ευχαρίστησε επίσης τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνεπή στάση που έχει τηρήσει η Ρωσία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Και κλείνοντας τις σύντομες δηλώσεις του πριν δεχθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αρχή μίας ουσιαστικής «άνοιξης» στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν σημασία μόνο οι εξαγγελίες, αλλά και η υλοποίησή τους, και στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει πράξη όσα εξαγγέλλει σε αντίθεση, όπως είπε, με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από πλευράς του δήλωσε πως στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία στον τομέα του εμπορίου (με αναφορά στη μείωση του τζίρου λόγω των κυρώσεων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου), λέγοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την επαναφορά του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας στο προηγούμενο επίπεδο.

Ανέφερε ακόμη πως επί τάπητος τέθηκε μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας και αναφέρθηκαν στις προοπτικές υλοποίησης του αγωγούTurkish Stream. «Η καινούρια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής· θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε σχετικά -αποσαφηνίζοντας εν συνεχεία πως συζητήθηκε η πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στο πρότζεκτ, αλλά οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τεχνικές λεπτομέρειες.

Της συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε η υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης 2015-2016, καθώς και κοινή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου με την ευκαιρία της 70ής επετείου από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Άν.Ανδίρα, Ευ.Μπίφη, Αργ.Τσατσούλη
In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: