Παρασκευή, Δεκεμβρίου 19, 2014

Ο ECONOMIST ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για μια εκλογική διαδικασία στην οποία διακυβεύονται τόσα πολλά, η ατμόσφαιρα στον πρώτο γύρο της διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας, ήταν σχεδόν πληκτική, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Όπως αναμενόταν, τονίζει ο Economist, ο υποψήφιος για την προεδρία Στ. Δήμας δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη των δύο τρίτων για να εκλεγεί, καθώς συγκέντρωσε μόλις 160 ψήφους.


«Οι σύμμαχοι του Στ. Δήμα, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ευ. Βενιζέλος, υπουργός Εξωτερικών, γίνονται όλο και περισσότερο ανήσυχοι. Εάν η στήριξη στον Στ. Δήμα δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, η Ελλάδα πρέπει να διεξάγει πρόωρες εκλογές. Εάν λάβουμε υπόψη τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, οι εκλογές θα φέρουν στην εξουσία μια αριστερή κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, που ήταν αυτό που πυροδότησε αρχικά την κρίση του ευρώ», αναφέρει ο Economist.

Αναφέρεται ακόμη ότι στους διαδρόμους της Βουλής την Τετάρτη το απόγευμα, ακόμη και κάποιοι κεντροδεξιοί βουλευτές προειδοποιούσαν ότι δεν θα ήταν εφικτό να βρεθούν 180 βουλευτές, και ότι έρχονται νέες εκλογές.

Η προεδρική εκλογή επισπεύστηκε από τον Αν. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε πως οι φωνές του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές καταστρέφουν την εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας. Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για moratorium των πληρωμών χρέους και για μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, έτυχαν ψυχρής ανταπόκρισης στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, αλλά είναι ελκυστικές στους Έλληνες που έχουν πληγεί από την λιτότητα. Από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, έχει διατηρήσει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του κόμματος, κατηγορεί τον Αν. Σαμαρά και την κομισιόν ότι χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού εναντίον του κόμματός του. Μετά από την ψηφοφορία της Τετάρτης, «ο Αλ. Τσίπρας χαμογελώντας δήλωσε πως η δημοκρατία δεν μπορεί να εκβιαστεί».

Για να καταφέρει η κυβέρνηση να εκλέξει τον Στ. Δήμα, πρέπει να συγκεντρώσει τις ψήφους όχι μόνο των ανεξαρτήτων βουλευτών (εννέα εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα υποστηρίξουν τον Αν. Σαμαρά), αλλά να ελπίζει και σε «αποστασίες» από τα δύο μικρότερα κόμματα, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν και τα δύο κόμματα εκτός βουλής στις όποιες επόμενες εκλογές.

Ο Φ. Κουβέλης, ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς, έστειλε διφορούμενα μηνύματα σχετικά με το εάν θα «συγχωρήσει» όποιον από τους 10 βουλευτές του αποφασίσουν να υποστηρίξουν τον Στ. Δήμα. «Αλλά αρκετοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ φέρεται ήδη να διαπραγματεύονται παρασκηνιακά μια θέση στην εκλογική λίστα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο Economist.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Π. Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επιμένει ότι οι 12 βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά του Στ. Δήμα στον τρίτο και τελευταίο γύρο. Εάν η κυβέρνηση «πέσει», οι συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη μπορεί να είναι δραματικές, τονίζει ο Economist. «Αλλά ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι το σοβαρό αυτό θέμα ίσως κριθεί όχι με βάση το εθνικό συμφέρον ή ακόμη και την κομματική πειθαρχία, αλλά από το προσωπικό συμφέρον των βουλευτών. Εάν η κυβέρνηση ολοκληρώσει και τους επόμενους 17 μήνες της θητείας της, οι βουλευτές θα δικαιούνται πολύ μεγαλύτερη σύνταξη».
capital.gr

ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: