Παρασκευή, Ιουλίου 18, 2014

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ: ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ…

Σε μια ομόφωνη απόφασή του, το ΚΑΣ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, γνωμοδότησε να μην επιτρέψει τη διοργάνωση ενός διεθνούς αναρριχητικού φεστιβάλ στα Μετέωρα. Επρόκειτο για το Petzl RocTrip 2014, μια διοργάνωση που θα πραγματοποιούταν στην Καλαμπάκα τι ιάστημα 29 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου.

Το ΚΑΣ απέρριψε την αίτηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης

Οπω αναφέρουν καλαμπακιώτικα ΜΜΕ, μετά από πολύωρη συζήτηση και την κατάθεση των απόψεων τόσο από τον πρόεδρο της ΕΟΟΑ κ. Γεωργούλη, που παραβρέθηκε και υποστήριξε το αίτημα Ομοσπονδίας, όσο και τις εισηγήσεις από πλευράς υπηρεσίας ( Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά και της γενικής γραμματέας κ. Μενδώνη ), η πρόταση απορρίφθηκε ομόφωνα, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια μεγάλη οργάνωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ιερό χώρο των Μετεώρων.
Η πρόταση της ΕΟΟΑ έκανε λόγο για 42 συνολικά βράχια στα οποία θα γίνονταν αναρριχήσεις κάτι που το ΚΑ.Σ τελικά δεν αποδέχθηκε.

Η συγκεκριμένη απόφαση, δείχνει μια σειρά από καταστάσεις, στις οποίες η πολιτική ηγεσία της Καλαμπάκας, του νομού και της Περιφέρειας, εθελοτυφλούν.

1. Την ώρα που η Περιφέρεια Θεσσαλίας συζητά για τον θεματικό τουρισμό, το ΥΠΠΟ τον απορρίπτει, ερχόμενο σε αντίθεση και με τον εαυτό του

2. Βάζουν στην ίδια μοίρα μια πνευματική κατάσταση με μια αθλητική (και με πολλαπλές επιδράσεις) διοργάνωση

3. Ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξοδεύει χρήματα για την ψηφιακή προβολή των Μετεώρων, οι βράχοι θα είναι δεσμευμένοι για προσευχές.

4. Δεν συζητήθηκε καν το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η πρόταση, ούτε τέθηκε ζήτημα έναρξης διαλόγου
5. Τα Μετέωρα θα τείνουν να γίνουν χώρος προσευχής και μόνο. Με τον τρόπο αυτό, χάνεται ολόκληρη η τουριστική υποθήκη της περιοχής. Γιατί να έρθει κάποιος στα Μετέωρα και να μείνει ένα βράδυ, αν δεν μπορεί να κάνει ΚΑΜΙΑ απολύτως δραστηριότητα, παρά μόνο απόμερα, όπως προσφάτως πρότεινε η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων;

6. Οι βράχοι προϋπήρχαν των θρησκειών. Ολων των θρησκειών. Πλέον η παρέμβαση θα αφορά στην απόκτηση μιας και μόνης ταυτότητας, της θρησκευτικής.

7. Ολόκληρη η τουριστική υποδομή της περιοχής πάει στράφι. Αν απαγορευτούν τέτοιες δραστηριότητες στην περιοχή, ουδείς αναρριχητής θα έρχεται. Μετά θα πάψουν να έρχονται και οι ποδηλάτες και ίσως οι πεζοπόροι ή οι απλοί περιπατητές.

8. Ο κλάδος του τουρισμού στην Καλαμπάκα θα χαθεί. Αυτό σημαίνει πολλά και ευκόλως κατανοητά για όλη την περιοχή. Η επίσκεψη στις Μονές από μόνη της, δεν επαρκεί για να διατηρήσει ταβέρνες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κάμπινγκ…

9. Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο, μια κουβέντα επί της ουσίας, από τους βασικούς διεκδικητές της Δημαρχίας, δεν ακούστηκε, πλην μιας.  Σαν να μην υπήρχε το θέμα.

10. Ποιος και πότε αποφάσισε, ότι τα Μετέωρα είναι μόνο τόπος προσευχής; Πότε έγινε διάλογος για το θέμα; Ποιος θεωρεί ότι η πνευματικότητα υπερτερεί;

11. Φορείς της Καλαμπάκας είχαν θέσει επί τάπητος το ζήτημα. Εκτοτε, δεν συνέβη κάτι. Γιατί;
12. Η νυν και η επόμενη δημοτικές αρχές, έχουν άποψη για το θέμα; Αν ναι, ποια; Τι έκαναν και τι θα κάνουν; Ο αντιπεριφερειάρχης και ο περιφερειάρχης, τι λένε; Οι βουλευτές, τι λένε; 

http://trikkipress.gr/
 ΠΡΕΖΑ TV
18-7-2014

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΤΗΣΩ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ. ΣΑΠΙΣΤΕ ΣΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ΣΑΣ ΡΑΣΟΦΟΡΕΣ ΤΣΟΥΛΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Έζησε 1000 χρόνια χωρίς την "πολύτιμη" βοήθειά σου.