Σάββατο, Ιανουαρίου 04, 2014

ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Το θέμα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές συζητείται αύριο σε διεθνή συνάντηση στην Ισπανία, μαζί με εξορύξεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Θέμα της συνάντησης είναι η κερδοσκοπική εξόρυξη χρυσού στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα σεμινάριο για την τοξική εξόρυξη στην αυτόνομη κοινότητα Καστίλης και Λεόν, στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας. Η εκδήλωση, που οργανώνεται από την οργάνωση Stop Uranium και το δημαρχείο της Μποάντα, στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας, θα γίνει αύριο το απόγευμα.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι εξορύξεις χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα Ρουμανίας, στις Σκουριές και στο Κορσκοέστο Ισπανίας. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στις κοινωνικο-περιβαλλοντικές συγκρούσεις που προκαλούνται από τοξικές μεταλλευτικές δραστηριότητες που επηρεάζουν τη Γηραιά Ηπειρο. Η Stop Uranium είναι μία «πλατφόρμα πολιτών» εγγεγραμμένη ως μη κερδοσκοπική οργάνωση και εγκεκριμένη από την κυβέρνηση της Καστίλης και Λεόν. Εχει δημιουργηθεί με σκοπό να παραλύσει το επονομαζόμενο «Σχέδιο Σαλαμάνκα», το οποίο προσπαθεί να ανοίξει η αυστραλιανή μεταλλευτική εταιρεία «Berkeley Resources» μεταξύ των ισπανικών επαρχιών της Σαλαμάνκα και του Κακέρες.

«Ο χρυσός του ανόητου»

Στη συνάντηση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο χρυσός του ανόητου: Αναμνήσεις από την εξόρυξη χρυσού στην Κόστα Ρίκα» («El oro de los tontos: Memoria de la minerίa del oro en Costa Rica»), που έχει γυριστεί από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα. Η παραγωγή αφηγείται μια εμπειρία παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτή του Κορκοέστο, η οποία κατέληξε με την ακύρωση του εξορυκτικού σχεδίου «Las Crucitas» με εντολή των εθνικών δικαστηρίων. Στο τέλος του σεμιναρίου θα ακολουθήσει διάλογος πάνω στις ομοιότητες μεταξύ των σχεδίων της «Edgewater Exporation» στο Κορκοέστο και της «Berkeley Resources» στη Σαλαμάνκα, στις οποίες θα εμπλακούν και οι δύο οργανώσεις για να συνεργαστούν στην ανάλυση της κατάστασης και των εναλλακτικών.

Οι διοργανωτές σημειώνουν ότι η ανοιχτή εξόρυξη με τοξικές ουσίες είναι μια δραστηριότητα με μεγάλες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις και η οποία αυτή τη στιγμή είναι η βιομηχανία που παράγει τα περισσότερα απόβλητα παγκοσμίως. «Είναι εξ ορισμού καταστροφική και μη βιώσιμη, διότι η εκμετάλλευση περιλαμβάνει συνολική εξάντληση».
enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: