Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 06, 2013

ΗΘΕΛΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΚΑΘΙΣΕ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ

Για «εκδικητική δίωξη», λόγω της υπεράσπισης των κρατουμένων, κάνει λόγο ο δικηγόρος της Κυριακούλας Λυμνιούδη, που υπηρετούσε ως γιατρός στις Φυλακές Χίου και διώκεται για φόνο από αμέλεια

ΧΙΟΣ Του Γιώργου Παγούδη

Σε δίκη με την κατηγορία του φόνου εξ αμελείας παραπέμπεται σήμερα η 42χρονη γιατρός Κυριακούλα Λυμνιούδη, η οποία το 2008 υπηρετούσε στις Φυλακές Χίου. Αιτία, ο θάνατος 26χρονου κρατουμένου που βρέθηκε νεκρός στο κελί του από συνδυασμένη χρήση ηρωίνης και ηρεμιστικών χαπιών, τα οποία η γιατρός κατηγορείται ότι χορήγησε σε υπερβολική δόση. Μαζί της στο εδώλιο θα βρεθεί και ο τότε διευθυντής των φυλακών Μιχάλης Γκιάλης, παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε άδεια, αφήνοντας τη διεύθυνση των φυλακών στην τότε υποδιευθύντρια Μαρία Ντίλη. «Πρόκειται αναμφίβολα για μια δίωξη εκδικητικού χαρακτήρα» αναφέρει χωρίς περιστροφές ο συνήγορος υπεράσπισης της ιατρού Παν. Λυμπέρης.


Μιλώντας στον τοπικό ρ/σ Αντέννα Αιγαίου ο ίδιος απέδωσε την «περίεργη», όπως τη χαρακτήρισε, δίωξη στην επιμονή της κατηγορουμένης να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της εκεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του κρατουμένου είχε δημοσιευτεί μακροσκελέστατο κείμενό της με το οποίο κατήγγειλλε τόσο τις συνθήκες κράτησης που επικρατούσαν στις Φυλακές Χίου όσο και τις συνθήκες περίθαλψης των κρατουμένων.

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με τη γιατρό, η ίδια καλούνταν να εξετάσει τους κρατουμένους σε έναν γεμάτο υγρασία χώρο με εμφανή τα σημάδια από την παρουσία τρωκτικών, ακόμα και κοριών. «Για ιατρικά μηχανήματα ούτε λόγος. Ενα πιεσόμετρο και ένας καρδιογράφος, που είχα κάθε λόγο να πιστεύω ότι η λειτουργία τους δεν ήταν σωστή. Καλά καλά, ούτε χώρος να ξαπλώσουν οι ασθενείς δεν υπήρχε για να γίνει μια σωστή εξέταση» θυμάται η Κ. Λυμνιούδη.

Μοναδική διέξοδος, η μεταγωγή τους στο νοσοκομείο, προοπτική στην οποία αντέδρασε η υποδιευθύντρια αλλά και η τότε διοίκηση του Σωματείου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων. Χαρακτηριστικά η γιατρός είχε καταγγείλει περιστατικό κρατουμένου με κρίση επιληψίας, ο οποίος, αντί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ξυλοφορτώθηκε και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί ότι εκείνος δεν επιθυμούσε τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο. «Κι όλα αυτά, παρά την αντίθετη γνώμη του μοναδικού νευρολόγου του Νοσοκομείου Χίου, που είχε δώσει ρητή εντολή για την άμεση μεταγωγή του σε περίπτωση κρίσης» είχε δηλώσει τότε η γιατρός στον τοπικό Τύπο, σημειώνοντας ακόμα ότι ο κρατούμενος, αλβανικής καταγωγής, δεν ήξερε ελληνικά αλλά παρ’ όλα αυτά υπέγραψε… Οι σχετικές καταγγελίες τότε έφτασαν μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ ενεργοποίησαν τον τοπικό Ιατρικό και Δικηγορικό Σύλλογο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των συνθηκών αλλά και τη διατύπωση απειλών εναντίον της κ. Λυμνιούδη, που έφταναν να αφορούν μέχρι και τη σωματική της ακεραιότητα.

«Ακόμα όμως και οι συνθήκες θανάτου του κρατουμένου παραμένουν θολές» σημείωσε ο συνήγορος αναφερόμενος σε σειρά περιστατικών που ακολούθησαν.

Οι συγγενείς

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες συγγενών του κρατουμένου για βιολογικά δείγματα που χάθηκαν μεταξύ Νοσοκομείου Χίου και τοξικολογικών εργαστηρίων στην Αθήνα, αλλά και οι απειλές που, όπως λένε στις καταθέσεις τους, δεχόταν ο 26χρονος το προηγούμενο διάστημα, ο οποίος, ας σημειωθεί, είχε συνταγή ιατρού για τα χάπια που έπαιρνε όντας τοξικοεξαρτημένος.

«Οι περίεργες καταστάσεις όμως δεν σταματούν εδώ… Ακόμα και σήμερα το Νοσοκομείο Χίου αρνείται να παραδώσει σημαντικά έγγραφα, η δικογραφία έφτασε στα χέρια μου μόλις λίγες ημέρες πριν, ενώ το κλητήριο θέσπισμα έφτασε στα χέρια της κατηγορουμένης μέσα Αυγούστου», συμπλήρωσε ο κ. Λυμπέρης, που αδυνατεί να παρευρεθεί σήμερα στη δίκη λόγω της επιβεβλημένης παρουσίας του σε άλλο δικαστήριο, οπότε θα ζητήσει αναβολή.

«Δηλώνω απογοητευμένη και νιώθω βαθιά αδικημένη. Ούτε τη δικογραφία δεν μου έδιναν το προηγούμενο διάστημα, αφού οι αρμόδιοι εκεί επικαλούνταν ότι χάλασε το φωτοτυπικό, με αποτέλεσμα να την πάρω μόλις μετά τον Δεκαπενταύγουστο, έχοντας πλέον πολύ λίγο χρόνο να προετοιμαστώ, ακόμα και να βρω συνήγορο. Ελπίζω τουλάχιστον σε μια αναβολή ώστε η διαδικασία να εξελιχθεί δίκαια για όλους» είπε στην «Εφ.Συν.» η κ. Λυμνιούδη.


http://www.efsyn.gr/

 ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: