Παρασκευή, Φεβρουαρίου 01, 2013

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ AEGEAN OIL ΤΟΥ Δ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΠΕ ΤΟΥ Σ. ΛΑΤΣΗ;


«Λαθρεμπόριο πετρελαίου: Θα σπάσει νόμος της σιωπής για την Aegean Oil του Δ. Μελισσανίδη και τα ΕΛΠΕ του Σ. Λάτση;», ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου.
«Η αφόρητη δυσοσμία των ιδιωτικών Ελληνικών Πετρελαίων», ρεπορτάζ του Λεωνίδα Βατικιώτη.
«Χαλκιδική: Το ελληνικό ελντοράντο», ρεπορτάζ της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου.
«Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έναν Μπόμπολα θα βρεις», ρεπορτάζ της Νέλλης Ψαρρού.

«Ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Τους Αμερικανούς τους ρώτησαν;», ρεπορτάζ του ειδικού συνεργάτη Κώστα Γυφτοδήμου.
Αλέκος Αλαβάνος: «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν η κοινωνία τόσο έτοιμη να αλλάξει τόσα πολλά», συνέντευξη στον Αυγουστίνο Ζενάκο και στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο.
«Μια χούντα θα μας(φε)σώσει», άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου.
«Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται», άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου.
«Τρομοκρατία, Αριστερά και στρατηγική της έντασης», άρθρο του Παναγιώτη Φραντζή.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλδημοκρατία», άρθρο του Αυγουστίνου Ζενάκου.
«Πάλι συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας», άρθρο του Δημήτρη Παπανικολάου

«Οι συγγραφείς ως οργανικοί διανοούμενοι: Οι διαταραγμένες σχέσεις της λογοτεχνίας με τα εικαστικά», άρθρο του Θεόφιλου Τραμπούλη και της Έφης Γιαννοπούλου.




Οι στήλες του UNFOLLOW:


«Τεχνηέντως» του Αυγουστίνου Ζενάκου, «Lapsus Calami» της Έφης Γιαννοπούλου, «Μεσαιωνικά» του Θεόφιλου Τραμπούλη, «Αυθάδειες» της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου, «Ανάβαλε για λίγο το θάνατό σου» του Old Boy, «Ερωτοπραξίες» του George Le Nonce, «Κομμενταρήσιοι» του Αδάμ Γιαννίκου, «Κοσμικά» του Άρη Χατζηστεφάνου, «Ελληνοφρένεια» του Θύμιου Καλαμούκη, «Jungle Report» του SFY, «Ανεμοδαρμένα ύψη» του Πιτσιρίκου, «Αδέσποτη» του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, «Πρακτικά» του Παναγιώτη Φραντζή



Τα θέματα του UNFOLLOW 14, αναλυτικά:



«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλδημοκρατία», άρθρο του Αυγουστίνου Ζενάκου. Απέναντι στις κατηγορίες ότι επιδιώκει τη σοσιαλδημοκρατία ή ακόμη και ότι μετατρέπεται σε «νέο ΠΑΣΟΚ», το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να πλειοδοτήσει σε επαναστατικότητα. Αλλά πρέπει να πάψει να εκχωρεί την έννοια της «μεταρρύθμισης» στους αντιπάλους του.



«Τρομοκρατία, Αριστερά και στρατηγική της έντασης», άρθρο του Παναγιώτη Φραντζή. Μαρτυρούν κάποια «στρατηγική της έντασης» αλά ελληνικά οι πρόσφατες επιθέσεις ατομικής βίας; Ποιόν ωφελούν; Γιατί η κυβέρνηση επιτέθηκε στις καταλήψεις των αναρχικών; Και γιατί επιδιώκει να εμφανιστεί ως αμυνόμενη; Και ποια είναι η σχέση της νεοτρομοκρατίας με την Αριστερά;



«Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται», άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου. Αστυνομικές επιχειρήσεις για την «ανακατάληψη» των καταλήψεων. Περίεργα συγχρονισμένες «επιθέσεις με γκαζάκια». Καλάσνικοφ. Ύποπτες τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις. Αλήθεια, όμως, αυτοί οι ορκισμένοι εχθροί της βίας και της τρομοκρατίας, όταν η βία παίρνει τη μορφή της ναζιστικής τρομοκρατίας και της ρατσιστικής δολοφονίας, πού εξαφανίζονται;



«Μια χούντα θα μας(φε)σώσει», άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου. Ήταν σκληροί, σκότωσαν και μερικούς αλλά τουλάχιστον ήταν «αδιάφθοροι» και «πέθαναν στην ψάθα». Τέτοια χονδροειδή ψέματα ακούγονται όλο και συχνότερα για τα στελέχη της χούντας των συνταγματαρχών. Γιατί τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν τα διαψεύδουν; Μήπως γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιχειρηματίες και πολιτικούς που κυβερνούν ακόμα και σήμερα;



«Λίστα Λαγκάρντ: Η ελληνική σαπουνόπερα», άρθρο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου. Στη χώρα όπου υπάρχουν μόνο σκάνδαλα αλλά όχι ένοχοι, τα ΜΜΕ ακολουθούν την πεπατημένη: Ταϊζουν τον πεινασμένο κόσμο με τόνους άχρηστων πληροφοριών τη στιγμή που οι ένοχοι πίνουν στην υγειά των κορόιδων.



«Πάλι συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας», άρθρο του Δημήτρη Παπανικολάου. Στην περίπτωση Νταλάρα βλέπουμε το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η ελληνική μουσική παραγωγή να συνεκφέρεται με μια σειρά άλλα αδιέξοδα, όπως αυτό μιας ολόκληρης κουλτούρας που έχει συνηθίσει να νοσταλγεί, σε αιώνια λούπα, τον εαυτό της και αυτό να το αναπαράγει ως στυλ.



Αλέκος Αλαβάνος: «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν η κοινωνία τόσο έτοιμη να αλλάξει τόσα πολλά», συνέντευξη στον Αυγουστίνο Ζενάκο και στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο. Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, υποστηρίζει ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έχει τροφοδοτήσει την κινδυνολογία για το ευρώ και έχει καθηλώσει τη δυνατότητα της κοινωνίας να έχει ανοικχτούς ορίζοντες, και οραματίζεται μια νέα πολιτική δύναμη που θα εκφραστεί στις επόμενες εκλογές.



«Η αφόρητη δυσοσμία των ιδιωτικών Ελληνικών Πετρελαίων», ρεπορτάζ του Λεωνίδα Βατικίωτη. Περίοπτη είναι η θέση που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως προκύπτει τόσο από το Μνημόνιο 3 όσο και από την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Η πώλησή τους προβλέπεται να γίνει στο δεύτεο τρίμηνο του 2013, ωστόσο από την ως τώρα λειτουργία τους έχει αποδειχτεί ότι η μετοχοποίησή τους και η συμμετοχή ιδιώτη στο μετοχικό τους κεφάλαιο -εν προκειμένω του Ομίλου Λάτση- κανένα όφελος δεν σήμανε ούτε για τα ΕΛΠΕ ούτε για το δημόσιο συμφέρον.



«Λαθρεμπόριο πετρελαίου: Ο νόμος της σιωπής», ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου. Απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ σημαίνει για το ελληνικό κράτος το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Όχι αυτό που κάνει την εμφάνισή του κάθε τόσο στα δελτία ειδήσεων αλλά το λαθρεμπόριο του ναυτιλιακού πετρελαίου για το οποίο δεν μιλάει κανείς. Ίσως επειδή γι' αυτό το λαθρεμπόριο κατηγορούνται εταιρείες κολοσσοί και επιφανείς επιχειρηματίες, όπως τα ΕΛΠΕ, όπυ συμμετέχει ο Σπύρος Λάτσης, και η Aegean Oil, που διευθύνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης…



«Ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Τους Αμερικανούς τους ρώτησαν;», ρεπορτάζ του ειδικού συνεργάτη Κώστα Γυφτοδήμου. Η πώληση σε ιδιώτες των ελληνικών κρατικών εταιρειών φυσικού αερίου μετατρέπεται σε μια μεγάλη και επικίνδυνη σκεκιέρα με πολλούς παίκτες, τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς: Σε ωμή παρέμβαση προχώρησε η Ουάσινγκτον δηλώνοντας την ενόχλησή της για μια πιθανή πώληση των επιχειρήσεων σε ρωσικές εταιρείες.



«Χαλκιδική: Το ελληνικό ελντοράντο», ρεπορτάζ της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου. Από τη μόλυνση του περιβάλλοντος ως τις αμφιλεγόμενες μεταβιβάσεις μεταλλείων, από τις μεθοδεύσεις του σημιτικού ΠΑΣΟΚ ως τις κυβερνήσεις της Ελλάδας της κρίσης και από τους ανθρώπους του Φ. Μπόμπολα ως τα «κομμούνια» του ΣΥΡΙΖΑ, η εξέταση της επένδυσης της Eldorado Gold στη Χαλκιδική δείχνει πως δεν θα οφελήσει καθόλου την Ελλάδα. Θα οφελήσει ωστόσο την εταιρεία με προσδοκώμενα κέρδη δεκατρία δισεκατομμύρια ευρώ.



«Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έναν Μπόμπολα θα βρεις», ρεπορτάζ της Νέλλης Ψαρρού. Με εμπρησμό στις δύο εξοχικές κατοικίες του Φώτη Μπόμπολα στου Ασφένδου Χανίων ξεκίνησε το 2013 στα Σφακιά, και (οποία έκπληξη!) αυτό το γεγονός χρησιμοποιήθηκε άμεσα για τη συκοφάντηση του σημαντικότερου ίσως κινήματος αντίστασης στην Κρήτη, του Παγκρήτιου Δικτύου ενάντια στις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.



«Οι συγγραφείς ως οργανικοί διανοούμενοι: Οι διαταραγμένες σχέσεις της λογοτεχνίας με τα εικαστικά», άρθρο του Θεόφιλου Τραμπούλη και της Έφης Γιαννοπούλου. Λογοτέχνες και εικαστικοί, ενώ για δεκαετίες συμπορεύτηκαν με κοινά προτάγματα και αισθητικές αναζητησεις, απομακρύνθηκαν την τελευταία 40ετία και το ένα πεδίο μοιάζει να αγνοεί το άλλο. Δύο διαφορετικοί τρόποι ανταπόκρισης στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της περιόδου του ελληνικού εκσυγχρονισμού.





Στο UNFOLLOW 14 διαβάστε ακόμη:



«Γατοδρόμιο», διήγημα της Μαρίας Ξυλούρη

«[Σταθερότητα: Το τραπέζι]», ποίημα του Βασίλη Αμανατίδη

«Πρόχειρο». Γράφουν: Ηρακλής Αδύρης, Έφη Γιαννοπούλου, Χασοδίκης. Φωτογραφία: Στεφανία Μιζάρα. Σχέδια: Ντίνος Διμολάς

«Ανακόλουθα». Γράφουν: Έφη Γιαννοπούλου, Old Boy, Θεόφιλος Τραμπούλης. Σχέδια: Ντίνος Διμολάς

«Florilegium». Πολιτιστικές προτάσεις από όλη την ομάδα του UNFOLLOW

και… «Πουτάνες», κόμικ του Σπύρου Δερβενιώτη




UNFOLLOW Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις.

ΠΡΕΖΑ TV
1-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: