Τετάρτη, Μαΐου 02, 2018

Το σχέδιο της δεύτερης «αριστερής παρένθεσης»

Η δεύτερη εκδοχή του σχεδίου μιας… μακράς πλέον «αριστερής παρένθεσης» αρχίζει να διακρίνεται καθαρά πίσω από τον πόλεμο του Μαξίμου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη – έναν πόλεμο που κορυφώθηκε μετά το, καταφανώς εξωθεσμικό, τηλεφώνημα του υπόδικου εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του ΔΟΛ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο την νύχτα του Σαββάτου.
Το τηλεφώνημα «σε τόνο σχεδόν απειλητικό» όπως είπε ο ίδιος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος – και η ανακοίνωση του ίδιου του εφοπλιστή που ακολούθησε, προσδιόρισαν και το πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, σε μια παρέμβαση με άκρως πολιτικές αποχρώσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απόλυτη αδυναμία άρθρωσης πολιτικού λόγου», την κατήγγειλε για σχέδιο να οδηγήσει την χώρα σε κατάσταση «χειρότερη από της Κολομβίας και της Βενεζουέλας» και άφησε, αν μη τι άλλο παράξενες, αιχμές υποστηρίζοντας ότι έχει «βοηθήσει την κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό έχω συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου».



Με τον κ. Μαρινάκη να κινείται «στα όρια εκβιαστικών πρακτικών» όπως σημειώνουν με νόημα κυβερνητικές πηγές, η σημερινή απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σηματοδότησε και την τελική κήρυξη ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Στην ανακοίνωση του Μαξίμου ο Βαγγέλης Μαρινάκης καταγγέλλεται ως ο «νέος ηγετικός παράγοντας του μαύρου μετώπου» και ως «πολιτικής καθοδηγητής του κυρίου Μητσοτάκη και τονίζεται, μεταξύ άλλων: «Στόχος του μαύρου μετώπου είναι η παλινόρθωση της πιο εκφυλισμένης εκδοχής του παλιού πολιτικού συστήματος της ολιγαρχίας, της διαπλοκής και του πελατειασμού. Ο κ. Μαρινάκης με τη χθεσινή του δήλωση αναδεικνύεται στο νέο ηγετικό παράγοντα αυτού του μαύρου μετώπου, στο νέο πολιτικό καθοδηγητή της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη».

Μέσα από την απάντηση αυτή η κυβέρνηση, δια του ίδιου του Γραφείου του Πρωθυπουργού, δείχνει σαφώς ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησής της και, μαζί, και την ύστατη προσπάθεια διάσωσης και ανόρθωσης του παλαιού συστήματος πολιτικο-επιχειρηματικής διαπλοκής.

Σ’ αυτό το σχέδιο, κυβερνητικές πηγές βλέπουν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να λειτουργεί πλέον σε πλήρη ταύτιση, εάν όχι «υπό την ομηρία» του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ διαπιστώνουν απολήξεις και σε άλλους πόλους του πολιτικού συστήματος. Επ’ αυτών των απολήξεων, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν με νόημα την τελευταία ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο «μαύρο μέτωπο», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στον ρόλο των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Τότε, είχε πει ότι οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι  «έχουν αναλάβει εργολαβικά την καθοδήγηση του κ. Μητσοτάκη» με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση και τους είχε συνδέσει με την συγκρότηση του «μαύρου μετώπου» από «εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενους ολιγάρχες, και ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες».


Ως προς τις πολιτικές «διόδους» αυτού του μετώπου οι ίδιες πηγές, δεν παραλείπουν να επισημάνουν και δύο ακόμη στοιχεία από την οξεία αντιπαράθεση των τελευταίων 24ώρων: Την δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης «είχε δικαίωμα» να τηλεφωνήσει νύχτα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καθώς και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με την οποία καταγγέλλεται η κυβέρνηση επειδή στο non paper του Μαξίμου χρησιμοποιήθηκε ο όρος «ναρκέμπορος» για τον υπόδικο εφοπλιστή.

Σε ό,τι αφορά, δε, την διαμαρτυρία Μαρινάκη για την χρήση του συγκεκριμένου όρου, τονίζεται πως θα μπορούσε να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στο τεκμήριο της αθωότητας δια της νόμιμης οδού και όχι με νυχτερινά, εξωθεσμικά τηλεφωνήματα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο…  http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: