Τετάρτη, Μαΐου 23, 2018

Αναξιόπιστοι οι αστυνομικοί, αθώοι οι κατηγορούμενοι μεταναστες

Προς αθώωση οδεύουν οι οκτώ πρόσφυγες και μετανάστες που δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από αστυνομικούς στο κέντρο κράτησης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη τον περασμένο Μάιο. Αναξιόπιστες έκρινε τις καταθέσεις των αστυνομικών η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες της απόπειρας στάσης, απόπειρας σωματικής βλάβης και οπλοκατοχής, εκτός από την περίπτωση της οπλοκατοχής για έναν κατηγορούμενο στο στρώμα του οποίου βρέθηκε ξύλινη ράβδος με μεντεσέ.


Σύμφωνα με την εισαγγελέα οι μαρτυρίες των αστυνομικών είναι αναξιόπιστες, καθώς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, καθώς καταγράφεται ότι δεν προέκυψε καμία επιθετική συμπεριφορά των κατηγορουμένων, ούτε απόπειρα απόδρασης.

Για την κατηγορία οπλοκατοχής του ενός (σσ καπάκι αναπτήρα) σημείωσε ότι το εξάρτημα του αναπτήρα δεν μπορεί να θεωρηθεί όπλο και πρόσθεσε ότι οι αναπτήρες επιτρέπονται μέσα στο κέντρο κράτησης.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για πολιτική δίκη σημειώνοντας ότι σε τέτοιου είδους δίκες οι κατήγοροι μετατρέπονται, ουσιαστικά, σε κατηγορούμενους οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς τις μαρτυρίες τους σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

«Το παραπεμπτικό βούλευμα αποτελεί ντροπή για το δικαστικό μας σύστημα» σημείωσε ο συνήγορος για να προσθέσει ότι «ο κύριος αντιεισαγγελέας υποδύεται τον ιατροδικαστή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να τραπούν σε φυγή και όχι από κλομπ και χτυπήματα αστυνομικών, συμπέρασμα εντελώς αυθαίρετο».

«Πρόκειται για καταπληκτικό δώρο στις μαφίες που συνεργάζονται με την αστυνομία μέσα στα κέντρα κράτησης» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι εάν ευσταθεί η κατηγορία της απόπειρας απόδρασης «έχουμε τη μοναδική στα αστυνομική χρονικά περίπτωση όπου οι αστυνομικοί ανοίγουν μόνοι τους την πόρτα του κελιού. Ένας τους μάλιστα φοβάται τόσο πολύ που βάζει το χέρι του μέσα στα κάγκελα για να χτυπήσει τους κρατούμενους».

Σημείωσε επίσης ότι κανένας από τους αστυνομικούς δεν υπέδειξε ούτε έναν από τους κατηγορούμενους που υποτίθεται ότι τους χτύπησαν, ούτε συγκέντρωσαν τα υποτιθέμενα όπλα αμέσως μετά το περιστατικό, αλλά δώδεκα ώρες αργότερα σε έρευνα στα δωμάτια βρήκαν, υποτίθεται, όπλα στους δύο πιο βαριά τραυματισμένους κρατούμενους.

Το ένα είναι το καπάκι αναπτήρα και το άλλο η λαβή με τον μεντεσέ, το οποίο πάντως δεν είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση ενώ ο κρατούμενος είχε λιποθυμήσει από τα χτυπήματα που δέχθηκε και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του στις 2 το μεσημέρι.   http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: