Τετάρτη, Μαΐου 23, 2018

Εργάτες στο δρόμο, συνδικάτα ενωμένα ενάντια στον Μακρόν

 Αλλη μία εβδομάδα αναταραχής διανύει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του.

Για πρώτη φορά εννέα συνδικάτα ενώθηκαν χθες σε μια «εθνική ημέρα απεργιών» και οργάνωσαν διαδηλώσεις σε 130 πόλεις της Γαλλίας, για να αντιπαρατεθούν στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και στη μείωση της αγοραστικής δύναμης.


Οι σιδηροδρομικοί συνεχίζουν τις επαναλαμβανόμενες απεργίες τους. Σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διεπαγγελματικού δημοψηφίσματος που οργάνωσε η συνδικαλιστική επιτροπή των εργαζομένων στην εταιρεία SNCF σχετικά με το καθεστώς εργασίας τους. Στην παρισινή διαδήλωση συμμετείχαν 16.400 άτομα. Οι απεργίες είχαν σημαντική απήχηση.

Στις χθεσινές διαδηλώσεις συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στους δήμους, εκπαιδευτικοί, ταχυδρομικοί, σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα, που κινητοποιούνται για να υπερασπιστούν το εργασιακό καθεστώς τους.

Τα εννέα συνδικάτα (CGT, CFDT, FO, Unsa, FSU, Solidaires, CFTC, CFE-CGC και FA), που εκπροσωπούν 5,7 εκατομμύρια μέλη, επιδεικνύουν μια σπάνια αλληλεγγύη και ενότητα, κάτι που είχαν να κάνουν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Χθες απηύθυναν κοινή έκκληση κατά «της κατάργησης των δημόσιων υπηρεσιών», της «υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας» και υπέρ της αγοραστικής δύναμης.

Στη διαδήλωση θέλησε να συμμετάσχει ο νέος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους δημόσιους υπαλλήλους που υποστήριζαν το κόμμα του, αλλά αντιμετώπισε εχθρικές εκδηλώσεις και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Στο περιθώριο της παρισινής διαδήλωσης ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών. Μερικές δεκάδες εξτρεμιστές προκάλεσαν ζημιές σε στάσεις λεωφορείων, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, που έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων. Πραγματοποιήθηκαν 20 συλλήψεις.

Η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων έχει επιδεινώσει τις σχέσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων με την κυβέρνηση, η οποία προβλέπει την κατάργηση 120.000 θέσεων εργασίας στη διάρκεια της πενταετίας.

Τα πανό στις διαδηλώσεις είχαν μαχητικά συνθήματα, όπως «Οχι στην επίθεση στο καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου», «Οχι στο ξεπούλημα συλλογικών δικαιωμάτων», «Κατάχρηση εξουσίας από μια κυβέρνηση που θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα».

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα δεχτεί ξανά τους εκπροσώπους των συνδικάτων. Επιδιώκει να καθησυχάσει τους εργαζομένους δηλώνοντας ότι δεν θα πληγούν κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά δεν πείθει τους απεργούς.

Ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ολιβιέ Ντουσόπ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει «αμφισβήτηση» του καθεστώτος των εργαζομένων, αλλά «προσαρμογές» και «ένας εκσυγχρονισμός».

Η πίεση των συνδικάτων ενδέχεται να αναγκάσει την κυβέρνηση να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις. Η οικονομική εφημερίδα Les Echos αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει την πληρωμή περίπου 35 δισ. από τα 47 δισ. ευρώ χρέους της SNCF σε δύο δόσεις, το 2020 και το 2022. Επίσης η υπουργός Μεταφορών Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις στους σιδηρόδρομους.

Το Σάββατο θα είναι το αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων με μια ογκώδη διαδήλωση της Αριστεράς στο Παρίσι που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν η μεγάλη συνδικαλιστική ομοσπονδία CGT και τα κόμματα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο Μελανσόν επιδιώκει τη σύγκλιση των διεκδικήσεων των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα νέο λαϊκό μέτωπο. Κάλεσε όλους τους Γάλλους να συμμετάσχουν σε μια «λαϊκή παλίρροια» με κοινό σύνθημα «Ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη».

Η εκπρόσωπος του κόμματος της Ακρας Αριστεράς Eργατική Δύναμη, Ναταλί Αρτό, κάλεσε τους διαδηλωτές να προκαλέσουν ένα «νέο Μάη του ‘68» και μια «κοινωνική έκρηξη» κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν.

Η συμμετοχή στη διαδήλωση του Σαββάτου θα δώσει μια ένδειξη για τον συσχετισμό δυνάμεων στο μπρα ντε φερ των συνδικάτων και της κυβέρνησης.

ira-feloukatzi.com    Ήρα Φελουκατζή http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: