Τετάρτη, Μαΐου 02, 2018

Σκέψεις να μετατραπεί σε μουσείο το Πολυτεχνείο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για μετατροπή του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια σε μουσείο, όπως αποκαλύπτει σήμερα το News 24/7.

Η πρόταση που συζητείται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είναι το Πολυτεχνείο να μετατραπεί σε μουσείο -ενοποιούμενο ως χώρος με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων- και η μεταφορά των εκπαιδευτικών λειτουργιών του Ιδρύματος στου Ζωγράφου.
Η μεταφορά του εκπαιδευτικού προσωπικού θα γίνει, μάλιστα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τίθεται εντός του καλοκαιριού, ώστε μεταξύ άλλων να προληφθούν και τυχόν αντιδράσεις, καθώς οι «συνήθεις ύποπτοι» θα βρίσκονται διακοπές. Παράλληλα, βεβαίως, θα προβλεφθεί στο μουσείο που θα δημιουργηθεί και χώρος τιμής για την εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου του 1973. Εξέγερση που αποτέλεσε την απαρχή για την πτώση της χούντας, την αποκατάσταση της δημοκρατίας (λειψής, έστω, στην αρχή) στη χώρα μας, ενώ τα μηνύματά της αποτέλεσαν και αποτελούν “αιμοδότη” του προοδευτικού κινήματος ακόμα και στις μέρες μας.

Μεταξύ των υποστηρικτών της πρότασης για μετατροπή του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ σε μουσείο φέρεται να είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας. Η ΕΛΑΣ, άλλωστε, είναι βέβαιη πως όλη η βία στα Εξάρχεια τροφοδοτείται από το εσωτερικό του ΕΜΠ, όπου καταφεύγουν οι “μπαχαλάκηδες” και διάφορες ομάδες αναρχικών και προκαλούν τα επεισόδια στην περιοχή που πλέον αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Όπως υποστηρίζουν αστυνομικές αρχές από το ΕΜΠ ξεκινούν τόσο ο κλεφτοπόλεμος με τα ΜΑΤ, όσο και οι επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και στο ΕΜΠ βρίσκουν καταφύγιο μετά τις επιθέσεις οι «μπαχαλάκηδες». Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές, οι επιθέσεις συνήθως γίνονται από τα ίδια πρόσωπα, ενώ η όλη κατάσταση επιτρέπει στους διακινητές ναρκωτικών (οι περισσότεροι αλβανικής καταγωγής) να κινούνται πιο ...ασφαλείς, αφού η προσοχή της ΕΛΑΣ επικεντρώνεται γύρω από το Πολυτεχνείο και δυσκολεύεται η παρουσία της στην περιοχή των Εξαρχείων.

Στην κυβέρνηση, μάλιστα, έχει συγκροτηθεί Διυπουργική Επιτροπή που θα παρουσιάσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στις Πανεπιστημιακές σχολές. Επικεφαλής της Επιτροπής είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Υ.Γ.: Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το News 24/7 αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει ήδη σχετικές συζητήσεις με τον Πρύτανη και άλλα στελέχη του ΕΜΠ, που προς το παρόν πάντως εκφράζουν αμφιβολίες για τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής και της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ζωγράφου.  Βασίλης Σκουρής
http://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: