Πέμπτη, Μαΐου 10, 2018

Ακροδεξιά και λαϊκιστές ψάχνουν συμμαχία

Διορία 24 ωρών έχουν η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και να βάλουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τον Λουίτζι Ντι Μάιο.

Μετά από μία ημέρα γεμάτη πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος σε μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, προσθέτοντας, πάντως, ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.


Σημειώνεται ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον Λουίτζι Ντι Μάιο θέση ως όρο για συνεργασία στη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι να.. ξεφορτωθεί το Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη δήλωσή του, προσθέτει ότι το κόμμα του «θα εξετάζει χωρίς προκαταλήψεις τη δουλειά της κυβέρνησης και θα υποστηρίζει τα μέτρα που βρίσκονται σε συμφωνία με την κεντροδεξιά πλατφόρμα»

Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Λέγκας του Βορρά και Πέντε Αστέρων έγινε ακόμη πιο ορατό μετά την απειλή του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, τη Δευτέρα, ότι θα δώσει εντολή για κυβέρνηση τεχνοκρατών σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση.

Ο πρόεδρος της χώρας, πάντως, έχει δώσει 24 ώρες προθεσμία στα δύο κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση. 

Η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και το λαϊκίστικο Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν κοινές απόψεις αναφορικά στο ζήτημα των δημοσιονομικών περιορισμών από την ΕΕ και έχουν διατυπώσει προεκλογικά εξαγγελίες που ενδεχομένως να κοστίσουν δισεκατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοσθούν.

Πηγή του Κινήματος των 5 Αστέρων δήλωσε το πρακτορείο Reuters ότι πιστεύει πως θα χρειασθούν μερικές ημέρες για να υπάρξει συμφωνία.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει την υποστήριξη του φτωχού νότου της Ιταλίας, ενώ η εκλογική βάση της Λέγκα επικεντρώνεται στον πλούσιο βορρά. Το Κίνημα των 5 Αστέρων θέλει να εισαγάγει γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές, ενώ η Λέγκα επιδιώκει την περικοπή των φόρων.   http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: