Τετάρτη, Μαΐου 23, 2018

Το σχέδιο συμβιβασμού για τη λύση στο χρέος

To ελληνικό ζήτημα θα κλείσει για την Ευρώπη στις 21 Ιουνίου και η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους, είτε μετάσχει το ΔΝΤ είτε όχι: Το μήνυμα αυτό, που έστειλε χθες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, αποτυπώνει και την ειλημμένη απόφαση σε Βρυξέλλες και Βερολίνο να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και περιπλοκές με την Ελλάδα σε μια περίοδο με νέα ανοιχτά μέτωπα και προκλήσεις για την Ευρώπη – προκλήσεις όπως η νέα απρόβλεπτη κυβέρνηση της Ιταλίας, η διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για τη διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια, και η αβεβαιότητα που προκαλεί στις αγορές ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 21ης Ιουνίου, έχει ήδη αρχίσει να σκιαγραφείται και ο συμβιβασμός για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Πρόκειται για έναν συμβιβασμό που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, παραμένει ακόμη αμφίβολο εάν θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ αλλά φαίνεται να γεφυρώνει την απόσταση ανάμεσα στο Βερολίνο από τη μία πλευρά και την Αθήνα και την Κομισιόν από την άλλη. Και το κλειδί είναι και πάλι ένα «υβριδικό μοντέλο» ανάμεσα στον μηχανισμό αυτόματης απομείωσης του χρέους που πρότεινε η Γαλλία και στον αυτόματο «κόφτη» που ζητούσε η Γερμανία – δηλαδή, το «πάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους εάν η Ελλάδα παρεκκλίνει από τις μεταρρυθμίσεις.


Στην πράξη, το εν λόγω «υβριδικό» εργαλείο θα είναι ένας ημι-αυτόματος μηχανισμός, ο οποίος θα ενεργοποιεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη θα είναι η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο (πιθανώς στην κλίμακα του 2,5% με 2%). Η δεύτερη θα είναι η παράλληλη επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων από την ελληνική πλευρά, ανεξαρτήτως του εάν η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή ή αναιμική.

Εν ολίγοις, όπως επισημαίνουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συνδεθούν με την επίτευξη προκαθορισμένων δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα και όχι με την εκπλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων ή προαπαιτούμενων. ‘Η άλλως, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δεσμεύεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά τις πολιτικές με τις οποίες θα επιτυγχάνει τους στόχους αυτούς θα τις καθορίζει εκείνη και όχι οι δανειστές – ήτοι, θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει η ίδια το μίγμα λιτότητας/αντιλιτότητας και να επιλέγει τα πολιτικά εργαλεία διατήρησης των πλεονασμάτων.

Στην κατεύθυνση του συμβιβασμού αυτού έδειξε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις στην συνέντευξή του στην Handelsblatt λέγοντας ότι το πλαίσιο που συζητείται σ’ αυτή τη φάση είναι η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη, δηλαδή το λεγόμενο «γαλλικό μοντέλο», για να προσθέσει: «Φυσικά, υπάρχουν και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός με την τήρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων».

Στην ίδια κατεύθυνση, δε, είχε κινηθεί προχθές, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο υβριδικός, ημι-αυτόματος μηχανισμός θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ικανοποιεί την Αθήνα: «Υπάρχει», είπε, «μια συζήτηση, σε ό,τι αφορά τον γαλλικό μηχανισμό, αν θα είναι απολύτως αυτόματος ή αν θα εξαρτάται από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και όχι από την επίτευξη μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία εξελίσσεται και προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Οι δυνατότητες γι αυτό το «καλύτερο αποτέλεσμα» αναμένεται να διαφανούν, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Εκεί, θα διαφανούν επίσης και οι τελικές προθέσεις του ΔΝΤ ως προς την πλήρη ή μη εμπλοκή του στο πρόγραμμα. Τα μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο εν λόγω συμβιβασμός δεν είναι αρκετός για το Ταμείο και ότι οι πιθανότητες χρηματοδοτικής εμπλοκής του στο πρόγραμμα παραμένουν χαμηλές. Ουδείς όμως – ούτε στην ελληνική κυβέρνηση – προεξοφλεί ακόμη τις τελικές αποφάσεις επ’ αυτού, και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα βήματα περαιτέρω υπαναχωρήσεων που θα θελήσει, ή δεν θα θελήσει, να κάνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς στο Eurogroup της Πέμπτης… tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: