Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018

Ελεύθερη η πληροφοριοδότρια Μαρία Γεφίμοβα

Απορρίφθηκε το αίτημα αίτημα έκδοσης στη Μάλτα της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας Μαρίας Γεφίμοβα, πρώην υπαλλήλου της Pilatus Bank και μάρτυρα σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η οποία στις 19 Μαρτίου παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για τη ζωή της (βλ. «Η πληροφοριοδότρια που τη βάφτισαν πράκτορα!», «Εφ.Συν.» 22.03.2018).

Στη σημερινή συνεδρίαση στο Εφετείο Αθηνών το δικαστήριο κάνοντας δεκτή την εισαγγελική εισήγηση αποφάσισε επίσης να αφεθεί ελεύθερη η 36χρονη γυναίκα και να αρθεί η προσωρινή κράτησή της.


Η Γεφίμοβα έφυγε από τη Μάλτα μετά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, που αποκάλυψε ότι εκείνη ήταν μία από τις πηγές της. Η Γκαλίζια δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Στο πλευρό της Γεφίμοβα έχουν ταχθεί 36 ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, οι οποίοι ύστερα από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου εξέδωσαν δήλωση υποστήριξης στη μάρτυρα ζητώντας να της χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα και υπογραμμίζοντας ότι πιθανή έκδοσή της θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της.

Στήριξη
Ανάμεσα στους ευρωβουλευτές που στήριξαν τη Γεφίμοβα είναι ο Μαλτέζος Ντέιβιντ Κάζα, ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε η πληροφοριοδότρια πριν παραδοθεί. Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Ντ. Κάζα, που αναμένεται να καταθέσει στο δικαστήριο, εξέφραζε την ανησυχία του για την ασφάλεια τόσο της Γεφίμοβα όσο και της οικογένειάς της.

Την ανησυχία της εξέφρασε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι ενδεχόμενη έκδοση της Γεφίμοβα δεν προσφέρει επαρκή εχέγγυα δίκαιης δίκης στη Μάλτα.

«Στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να παρέχονται οι απαιτούμενες εγγυήσεις από το κράτος έκδοσης καθώς σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης της ανεξαρτησίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας για όλα τα θεσμικά όργανα της Μάλτας, καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης της δυνητικής σύγκρουσης συμφερόντων βασικών δημόσιων ή εκλεγμένων οργάνων», τονίζει επίσης η Ένωση.

Τέλος, την αλληλεγγύη τους στη μάρτυρα εξέφρασαν μαλτέζικες οργανώσεις και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς συντάσσοντας επιστολή προς τον Αλ. Τσίπρα, από τον οποίο ζητούσαν να χορηγήσει άσυλο στην πληροφοριοδότρια.  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: