Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018

Θύμα ξυλοδαρμού απ' τη Χαμάς ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας

Ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού στρατιώτη στη Λωρίδα της Γάζας είχε συλληφθεί και ξυλοκοπηθεί από μέλη της Χαμάς το 2015, υπογράμμισε την Τετάρτη η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), αντιδρώντας σε μια δήλωση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ σύμφωνα την οποία το θύμα ήταν μέλος του ένοπλου βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού ένοπλου κινήματος.


Την 6η Απριλίου ο Γιάσερ Μουρτάτζα, ο οποίος εργαζόταν για το πρακτορείο Ain Media, με έδρα τη Γάζα, παρότι φόραγε γιλέκο που ανέγραφε PRESS, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σκοτώθηκε από τις σφαίρες ισραηλινού στρατιώτη ενώ κάλυπτε διαδήλωση Παλαιστινίων κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, υποστήριξε ότι ο Μουρτάτζα ήταν «ένας τρομοκράτης που ανήκε στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς», η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με φάκελο της ΔΟΔ που μπόρεσε να συμβουλευτεί το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μουρτάτζα και άλλοι τρεις συνάδελφοί του τράβαγαν πλάνα το 2015 κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης ενός σπιτιού κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, όταν ένας άνδρας τους πλησίασε και απαίτησε να δει τα χαρτιά τους. Όταν αρνήθηκαν, κατέφθασε τζιπ των δυνάμεων της Χαμάς, που πήρε τον Μουρτάτζα και οι άνδρες της ισλαμιστικής οργάνωσης τον ξυλοκόπησαν και κατάσχεσαν το οπτικό υλικό που είχε καταγράψει.

Μέλη της ΔΟΔ είχαν πάρει συνεντεύξεις από τον Μουρτάτζα και τους άλλους δημοσιογράφους για το περιστατικό, σύμφωνα με το αρχείο της Ομοσπονδίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΔΟΔ Αντονί Μπελανζέ κατηγόρησε σε ανακοίνωσή του τον Λίμπερμαν ότι επιδιώκει να «συγκαλύψει τον φόνο» του Μουρτάτζα. «Είναι ξεκάθαρο το ότι ο υπουργός Άμυνας ενδιαφέρεται περισσότερο να κάνει προπαγάνδα παρά να διατάξει να διενεργηθεί διαφανής έρευνα και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δολοφόνοι του Γιάσερ», τόνισε.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αγανάκτηση τα πυρά που βάλλονται εσκεμμένα από τον ισραηλινό στρατό εναντίον δημοσιογράφων».

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Μουρτάτζα στοχοθετήθηκε και γιατί ή αν χτυπήθηκε από ατύχημα.

Την 30ή Μαρτίου και την 6η Απριλίου χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, ορισμένοι από τους οποίους πέταξαν πέτρες κι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων. Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 31 διαδηλωτές.

Ο ΟΗΕ και η ΕΕ ζήτησαν να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση πραγματικών σφαιρών από τον ισραηλινό στρατό, όμως η ισραηλινή κυβέρνηση το απέρριψε.

Πηγή: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: