Τρίτη, Μαρτίου 06, 2018

Ρώσος πράκτορας δηλητηριάστηκε μαζί με την κόρη του

Συνεχίζεται το κατασκοπευτικό θρίλερ στη Βρετανία. Ο 66χρονος Sergei Skripal (Σεργκέι Σκριπάλ) στον οποίο είχε χορηγηθεί καταφύγιο στη Βρετανία μετά από μια ανταλλαγή κατασκόπων το 2010 εντοπίστηκε αναίσθητος σε παγκάκι στην πόλη του Salisbury της Βρετανίας δίπλα σε μια γυναίκα. Και οι δύο είχαν εισπνεύσει άγνωστη ουσία που δεν έχει ταυτοποιηθεί και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η γυναίκα που βρέθηκε στο πλάι του, φαίνεται πως είναι τελικά η 33χρονη κόρη του, Yulia Skripal η οποία ζει μόνιμα στη Ρωσία αλλά τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν για διακοπές στη Βρετανία, όπως αναφέρει το BBC. Το μυστήριο εντείνεται μετά τους πρόσφατους θανάτους της γυναίκας και του γιου του πρώην διπλού κατασκόπου. Η γυναίκα του Liudmila, πέθανε το 2012. Μετέβη για να μείνει με τον άντρα της στη Βρετανία και σύμφωνα με το ιατρικό πόρισμα, πέθανε από καρκίνο στα 59 της έτη. Ο δε γιος του, πέθανε στα 43 κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αγία Πετρούπολη μαζί με τη σύντροφό του. 


Ο Guardian έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα με τις τελευταίες στιγμές των δύο, του Skripal και της κόρης του, λίγο πριν εντοπιστούν στο παγκάκι κοντά σε εμπορικό κέντρο. Ο Boris Johnson, που εκτελεί χρέη υπουργού εξωτερικών υποθέσεων για τη βρετανική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε τη δηλητηρίαση του Ρώσου. Ωστόσο, ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για να εξάγει κανείς συμπεράσματα για τα αίτια και τον τρόπο έκθεσης στην ουσία, η οποία άλλωστε παραμένει άγνωστη.

Η Ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως πρέπει να σταματήσει η δαιμονοποίηση της χώρας και πως πρέπει να γίνουν τα δέοντα για να διερευνηθεί σωστά η υπόθεση. Σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία, "τα αγγλικά media εσφαλμένα "φωτογραφίζουν" τη Ρωσία ως υπεύθυνη για ό,τι έγινε", όπως μεταδίδει σήμερα το Πρακτορείο Sputnik. Ο Σκριπάλ θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους "διπλούς κατασκόπους" των τελευταίων ετών, καθώς είχε δώσει στη Βρετανική ΜΙ6 τις ταυτότητες Ρώσων πρακτόρων που δρούσαν στη Βρετανία και την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο πρώην συνταγματάρχης του GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών το 2006.

Η υπόθεση του Σκριπάλ θυμίζει εκείνη του Alexander Litvinenko που είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης το 2006.

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: