Τρίτη, Μαρτίου 20, 2018

Κατάληψη του Αφρίν από Τούρκους και τζιχαντιστές μισθοφόρους

Επικίνδυνες εξελίξεις δρομολογεί σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ η επιλογή του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν να ανακοινώσει χτες το απόγευμα διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά Κούρδων μαχητών στην ευρύτερη περιοχή, μετά την κατάληψη του κουρδικού θύλακα Αφρίν προχτές το πρωί.


«Τώρα θα συνεχίσουμε αυτήν την επιχείρηση έως την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του διαδρόμου, που περιλαμβάνει το Μάνμπιτζ , το Αΐν αλ Αράμπ (σ.σ. η αραβική ονομασία του Κομπανί), το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Εΐν και το Καμισλί», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος στην Αγκυρα, καλώντας τις ιρακινές αρχές να πάρουν μέτρα κατά «Κούρδων τρομοκρατών». Απείλησε δε, σε αντίθετη περίπτωση, και εκεί με εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων, λέγοντας: «Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK».

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και οι «αντικαθεστωτικοί» μισθοφόροι, που τα στηρίζουν, μπήκαν στο Αφρίν το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή πρωί, από τρεις διόδους, δίχως να πέσει ούτε τουφεκιά. Στη συνέχεια επιδόθηκαν σε λεηλασίες περιουσιών αμάχων και στην καταστροφή κουρδικών σημαιών, ενός ανδριάντα Κούρδου μυθικού ήρωα στην κεντρική πλατεία της πόλης και σε κέντρα διοίκησης. Η είσοδος του τουρκικού στρατού και μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (οι περισσότεροι «πρώην» τζιχαντιστές από «Αλ Κάιντα» και «Ισλαμικό Κράτος») φαίνεται πως κατέστη εφικτή έπειτα από την οπισθοχώρηση αρκετών χιλιάδων ενόπλων των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG, ενώ προηγουμένως είχαν απομακρυνθεί χιλιάδες άμαχοι. Τώρα οι κουρδικές πολιτοφυλακές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με ανταρτοπόλεμο.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε ως παράνομη «την κατοχή του Αφρίν» από τις τουρκικές δυνάμεις, με επιστολές διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτώντας την άμεση αποχώρησή τους.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του συριακού στρατού ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Γκούτα (πάνω από το 80%), αφού προηγήθηκε μαζική έξοδος χιλιάδων αμάχων. Θέσεις του στρατού στην περιοχή επισκέφθηκε προχτές και ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

Αντιδράσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ
Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, επέκρινε την κατάληψη του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό, ζητώντας από Αγκυρα, Μόσχα και Τεχεράνη «να σταματήσουν τις μάχες» στη Συρία. Διαπίστωσε «σαφή κλιμάκωση» της έντασης, τονίζοντας ότι οι «διεθνείς προσπάθειες» στη Συρία «δεν θα πρέπει να κλιμακώσουν αλλά να αποκλιμακώσουν τη στρατιωτική δράση».

Για την «απογοητευτική» κατάσταση στη Συρία ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που δήλωσε ότι «το "Ισλαμικό Κράτος" θα επιστρέψει στη Συρία αν η διευθέτηση δεν περιλαμβάνει και τους σουνίτες».

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε «αφοσίωση στη ΝΑΤΟική σύμμαχό μας, Τουρκία, και τις νόμιμες ανησυχίες της για ασφάλεια», προσθέτοντας: «Παραμένουμε επίσης αφοσιωμένοι στην εκστρατεία καταπολέμησης του "Ισλαμικού Κράτους" και στους εταίρους μας στις "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις" στην Ανατολική Συρία». Σε επόμενο σημείο τονίζεται ότι οι μάχες στο Αφρίν «αποσπούν την προσοχή από τον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"», επιτρέποντάς του να ξανακερδίσει έδαφος.

Ο Λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ, Ζαν Ασελμπορν, επίσης δήλωσε ότι η επίθεση της Τουρκίας «δεν έχει καμία σχέση με την αυτοάμυνα», ενώ έστειλε και επιστολή στο ΝΑΤΟ, όπου ζητά να αντιμετωπιστεί η επίθεση κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας, σημείωσε με νόημα: «Το ΝΑΤΟ είναι μια κοινότητα αξιών και ως τέτοια πρέπει να θέσουμε το ερώτημα στην εξουσία της Αγκυρας, πώς αιτιολογεί την επίθεση με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. αυτοάμυνα). Εχω σοβαρές αμφιβολίες». https://www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: