Πέμπτη, Φεβρουαρίου 08, 2018

ΕΡΤ report: Πώς οι αμερικανικές αρχές ξετύλιξαν το κουβάρι της Novartis

Η έρευνα των ελληνικών αρχών για το σκάνδαλο Novartis διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο. Οι αμερικανικές αρχές είχαν όμως αρχίσει να ασχολούνται με το θέμα πολύ νωρίτερα όπως κατέδειξε η δημοσιογραφική έρευνα της εκπομπής ΕΡΤ report με τίτλο «Ακριβό μου φάρμακο» που προβλήθηκε πέρυσι το Φεβρουάριο και μας βοηθάει να εντοπίσουμε πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της διαφθοράς.

Ήδη από το καλοκαίρι του 2016 ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας Novartis απασχολεί τη διεθνή επικαιρότητα για μια ακόμη υπόθεση διαφθοράς αυτή τη φορά στην Ελλάδα.

Η έρευνα ξεκίνησε στην Αμερική όταν, αρχικά, δύο, στη συνέχεια τρείς Έλληνες υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis ΕΛΛΑΣ έδωσαν πληροφορίεςστις αμερικανικές αρχές προκειμένου να μπουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.


Οι Αμερικανικές Αρχές ενδιαφέρονται πρωτίστως για το εάν η Ευρωπαϊκή Novartis κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος άλλων φαρμακοβιομηχανιών κυρίως αμερικανικών.

Στην Ελλάδα όμως άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και άρχισε να παρασέρνειανώτατους κρατικούς λειτουργούς, γιατρούς και πολιτικούς.

Οι μάρτυρες αποκάλυψαν το μηχανισμό που είχε στήσει η εταιρία για να υποστηρίζει τα συμφέροντά της (πολιτικούς, Media, ιατρική κοινότητα)

«Οι μάρτυρες επεξηγούν το μηχανισμό διείσδυσης της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας στη χώρα μας. Επεξηγούν το πώς χειραγωγήθηκε η τιμολόγηση των φαρμάκων. Επεξηγούν το ποια ήτανε η επιρροή της στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας» ο δήλωσε ο Παύλος Σαράκης, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους προστατευόμενους μάρτυρες που έδωσαν στοιχεία στην αμερικανική Δικαιοσύνη και στο FBI.

Κλιμάκιο του FBI εγκαθίσταται στην Ελλάδα γίνεται έφοδος στα γραφεία της Novartis ΕΛΛΑΣ κατά τη οποία βρέθηκε λίστα με πάνω από 4.500 γιατρούς σε σταθερή μισθοδοσία από την εταιρεία.

Το Φεβρουάριο του 2017 ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στη βουλή ότι παίρνουν το δρόμο για τον εισαγγελέα και στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων του 2012,13,14 που αφορούν αυξήσεις σε συγκεκριμένα φάρμακα μεταξύ των οποίων και της Novartis .

Από το 2000 έως 2009 η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 400%.

18 δισ. ευρώ παραπάνω δηλαδή μέσα σε 9 χρόνια.

Στην Ελλάδα της κρίσης και της κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων η συνολική ζημιά από πολιτικές χειραγώγησης της φαρμακευτικής δαπάνης από τις πολυεθνικές του φαρμάκου εκτιμάται επιεικώς στα 23 δισ. ευρώ σχεδόν όσο ήταν το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας για το οποίο μπήκαμε σε μνημόνια.

Την πλήρη δημοσιογραφική έρευνα της εκπομπής ΕΡΤ report με τίτλο «Ακριβό μου φάρμακο»  μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μάχη Νικολάρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: