Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2018

Σκάνδαλο Novartis: Ανοιχτά ερωτήματα σε μια υπόθεση που μόλις άνοιξε

To τσουνάμι της Novartis κλονίζει εκ βάθρων από χθες το πολιτικό σύστημα της χώρας, με δύο πρώην πρωθυπουργούς κι οκτώ υπουργούς να φέρονται εμπλεκόμενοι στο πιο ερεβώδες ίσως σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών: Μίζες εκατομμυρίων ευρώ, βαλίτσες με μαύρο χρήμα, ένα κέντρο εντολών στην Ελβετία κι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας που φέρεται να διακινούσε ιλιγγιώδη ποσά στην Ελλάδα δίνουν την πρώτη εικόνα της υπόθεσης με βάση την δικογραφία – μια υπόθεση, η οποία φαίνεται πως θα σφραγίσει την πολιτική ζωή για μεγάλο διάστημα.

Επί των ευθυνών ή μη των δύο πρώην πρωθυπουργών – Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμένου– και των οκτώ υπουργών θα αποφασίσει η Βουλή, στην οποία έχει αποσταλεί από χθες η δικογραφία. Εως τότε όμως ανοίγει ένας κύκλος μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης με την μεν κυβέρνηση να εγκαλεί το παλαιό πολιτικό σύστημα για την διάλυση του συστήματος υγείας μέσω των υπερτιμολογήσεων και του προσωπικού παράνομου πλουτισμού, την δε Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει ότι το «μόνο σίγουρο σκάνδαλο μέχρι στιγμής είναι η εμπλοκή της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης».


Τσίπρας: Ο πατριωτισμός δεν είναι ρητορεία…

Σε επίπεδο κορυφής, το στίγμα αυτής της σύγκρουσης αλλά και των στρατηγικών που διαμορφώνει ο "φάκελος Novartis” το έδωσαν ήδη χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον μεν Αλέξη Τσίπρα να οριοθετεί το πλαίσιο του πραγματικού πατριωτισμού στην "έμπρακτη καταδίκη της διαφθοράς", τον δε Κυριάκο Μητσοτάκη να κόβει κάθε γέφυρα συναινέσεων λόγω της «τοξικότητας» του πολιτικού κλίματος.

"Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής κατά την έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας", διαμήνυσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πάτρα, βάζοντας καθαρά στο κάδρο το σκάνδαλο Novartis και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ηγήθηκε του «υπερπατριωτικού" μετώπου στην σύγκρουση για το Μακεδονικό.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαζε ήδη αθωωτική απόφαση για την υπόθεση κάνοντας λόγο για "σκανδαλολογία" και "λάσπη" και δηλώνοντας: "Υπάρχει τοξικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως φαίνεται τις τελευταίες μέρες. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση, εγώ πιστεύω ως πολιτικός στην συναίνεση, αλλά δε βλέπω να υπάρχει διάθεση. Όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στην σκανδαλολογία και στην λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση, για να μπορέσει να βοηθηθεί η χώρα".

Σαμαράς: Θα τους πάω μέχρι τέλους

Παραπλεύρως και οι πολιτικοί που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, με πρώτον τον Αντώνη Σαμαρά, επέλεξαν την σκληρή αντεπίθεση και την γραμμή των πολιτικών διώξεων καταγγέλλοντας ανυπόστατα στοιχεία και αμφισβητώντας την εγκυρότητα των προστατευόμενων μαρτύρων. "Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος» ήταν η δήλωση Σαμαρά μαζί με την προειδοποίηση ότι "θα τους πάω μέχρι τέλους". Με μηνύσεις προειδοποίησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για "επανάληψη των pampers του ’89 ως φάρσα".

Πέραν των δημόσιων τοποθετήσεων, κύκλοι της ΝΔ υποστήριζαν χθες το βράδυ πως από την ανάγνωση της δικογραφίας "δεν προκύπτει κανένα συγκεκριμένο αντικειμενικό εύρημα" και ότι "όλες οι κατηγορίες στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η τελευταία μάλιστα δόθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή".

Τα σκληρά ανοιχτά ερωτήματα

Η απάντηση του Μαξίμου ήρθε δια της υπενθύμισης πως η προστασία των μαρτύρων δεν είναι "ανωνυμία" αλλά προβλέπεται από την δικονομία, και δη με νόμο που είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης δύο κομβικά στοιχεία: Αφ ενός ότι το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα ήταν η χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση της τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου, και αφ’ ετέρου ότι "εκείνο που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας".

Με ανοιχτά αυτά τα καίρια ερωτήματα πρόσωπα με γνώση της δικογραφίας έκαναν λόγο και για άλλα στοιχεία που "αποκαλύπτουν κι άλλες πτυχές της υπόθεσης" και θα έρθουν στο φως τις επόμενες ώρες και μέρες καθώς, όπως υπενθύμιζαν, η έρευνα για την Novartis συνεχίζεται και για μη πολιτικά πρόσωπα. Ως εκ τούτων, και με δεδομένο ότι ο χορός των εκατομμυρίων και οι 7.000 σελίδες της δικογραφίας μόλις άνοιξε, η συνέχεια προδιαγράφεται εξαιρετικά θερμή από σήμερα κιόλας…
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: