Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2018

Στη βουλη πηγαινει η συζητηση για τη Novartis - Ο Μητσοτακης παραδεχθηκε πως υπαρχει σκανδαλο!

Την Τετάρτη 21 Φλεβάρη στις 9 π.μ. αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση «Novartis», σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.Ανοιχτό παραμένει το πώς θα γίνει η ψηφοφορία. Εάν δηλαδή θα καταρτιστούν 10 ψηφοδέλτια, όσα είναι τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται, και 10 κάλπες, ή ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και μία κάλπη. Για το θέμα αυτό αναμένεται να αποφανθεί το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής. Στο ψηφοδέλτιο ή στα ψηφοδέλτια, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση συγκρότησης της Επιτροπής. Σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, υπολογίζεται ότι στη συζήτηση, πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, θα πάρουν το λόγο πάνω από 50 ομιλητές, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, ενώ στο τέλος θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η σχετική ψηφοφορία.


Στο μεταξύ, φουντώνει ο κουρνιαχτός με επίκεντρο την υπόθεση «Novartis», καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κατέθεσε χτες μήνυση κατά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως «οι κατηγορίες φωνάζουν από μακριά ότι είναι πέρα για πέρα συκοφαντίες».

Εξηγώντας την κίνησή του αυτή, δήλωσε: «Καταθέτω μήνυση κατά του πρωθυπουργού, γιατί με δική του ευθύνη στήνεται μια άθλια σκευωρία. Είναι τόσο κακοστημένη που καταρρέει από μόνη της». Ανέφερε πως «ο μόνος τρόπος να μην παίξουμε το παιχνίδι όσων πετούν "λάσπη στον ανεμιστήρα" είναι να τους καθίσουμε στο σκαμνί και να αποδείξουμε εμείς τη σκευωρία τους», και πως «υπάρχει και πολιτικός λόγος: Γιατί στο μέλλον κάθε νέα κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιεί στημένους ψευδομάρτυρες για να εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους». Πρόσθεσε ότι «η εθνική ομοψυχία στηρίζεται στην αλήθεια, όχι στις συκοφαντίες», και επανέλαβε πως «θα τους πάω έως το τέλος και δεν θα γλιτώσουν».

Το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε: «Ανυπομονούμε να διαβάσουμε τη νέα συνωμοσιολογική θεωρία του σε μόνιμη μανία καταδιώξεως τελούντος κυρίου Σαμαρά. Ο μόνος, ωστόσο, που τον καταδιώκει είναι το παρελθόν του. Του συνιστούμε να μηνύσει και αυτό».

Σε σχόλιό του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για νευρικότητα και πανικό όσων εμπλέκονται στην υπόθεση και συνέστησε στον Αντ. Σαμαρά να μηνύσει «και το FBI. Ετσι, θα αποκτήσει μεγαλύτερη "αξιοπιστία" η θεωρία συνωμοσίας που διακινεί».

Στη χτεσινή του ομιλία στην ΚΟ της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέδωσε την ανακίνηση της υπόθεσης στο ότι καταρρέει το «success story» της κυβέρνησης για την οικονομία. Ετσι, πρόσθεσε, «ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: Να πετά λάσπη, να συκοφαντεί, να σέρνει τη χώρα στο βούρκο. Για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τις μεγάλες δικές του ευθύνες, από τις μεγάλες δικές του προσωπικές αποτυχίες (...) Είναι η "Novartis" ο πιο προβλέψιμος πολιτικός αντιπερισπασμός μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί».

Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε ότι σκάνδαλο υπάρχει, διεθνώς, ωστόσο, όπως είπε, «παντού στον κόσμο αντιμετωπίζεται ως ένα επιχειρηματικό σκάνδαλο με τοπικές προεκτάσεις. Οχι ως βέλος σε κομματικές φαρέτρες», και επέστρεψε στην κυβέρνηση τις κατηγορίες, λέγοντας ότι «υπήρξε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια πριν την κρίση. Αλλά όταν συνέβαινε αυτό, δεν θυμάμαι κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται. Και όταν η Νέα Δημοκρατία περιέκοψε δραστικά τη φαρμακευτική δαπάνη, ο πρώτος που έβγαζε πύρινες ανακοινώσεις ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Πάει πολύ, λοιπόν, να ενδύεται το μανδύα της κάθαρσης αυτός που πολέμησε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού ενός ομολογουμένως προβληματικού συστήματος».

Ζήτησε εκ νέου διερεύνηση και απόδοση ευθυνών, κάτι που όπως εκτίμησε δεν υπηρετεί η συγκρότηση Προανακριτικής στη Βουλή, αντίθετα ότι αυτή αποσκοπεί στο «να προστατέψει τους δικούς της ανθρώπους (σ.σ. της κυβέρνησης) και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους». Παρ' όλα αυτά, κατέληξε, η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση, ώστε «να πέσει άπλετο φως στις σκοτεινές διαδρομές ενός πολιτικού και δικαστικού παρακράτους, που κατασκευάζει κατηγορητήρια. Γιατί απαιτούμε να κληθούν οι μάρτυρες να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής και κατ' αντιπαράσταση με τους τάχα κατηγορούμενους».

Τέλος, ανακυκλώνοντας τη σκανδαλολογία, ρώτησε την κυβέρνηση αν «θα ψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσει η ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πρωτοφανή - και επικίνδυνη - επιχείρηση πώλησης βλημάτων του Ελληνικού Στρατού με παράνομη μεσιτεία προς αμφιλεγόμενους προορισμούς».

Η Προανακριτική
Σε ό,τι αφορά την Προανακριτική Επιτροπή, να σημειώσουμε ότι εάν κρίνει πως τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας εντάσσονται στο πλαίσιο των καθηκόντων που είχαν τα πολιτικά πρόσωπα, τότε θα ενεργοποιηθούν οι καταληκτικές προθεσμίες και θα θεωρηθούν παραγεγραμμένα. Εάν, αντιθέτως, κριθεί ότι τα αδικήματα δεν εντάσσονται στα υπουργικά καθήκοντα, τότε η Βουλή υποχρεούται να επιστρέψει τον φάκελο στον Αρειο Πάγο, προκειμένου τα πρόσωπα να ελεγχθούν από την τακτική δικαιοσύνη.

Ενα άλλο ζήτημα είναι αν, στην περίπτωση που οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς εντοπίσουν πολιτικό χρήμα και τη διαδρομή του, θα αποδοθούν ευθύνες ή το αδίκημα έχει παραγραφεί. Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «η νομιμοποίηση εσόδων με την ίδια νομολογία θεωρήθηκε ότι ''ουδέποτε τελείται στο πλαίσιο των καθηκόντων''. Επίσης, το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων δεν είναι "διαρκείας", σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου: Τελείται άπαξ με την τοποθέτηση του "δώρου" σε τραπεζικό λογαριασμό ή με τη χρήση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή με όποιον άλλον πρόσφορο τρόπο, ακόμα και αν στο ενδιάμεσο ο πολιτικός διατηρεί το δώρο στο λογαριασμό του».
https://www.rizospastis.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"ΠΡΟΑΠΑΛΑΚΤΙΚΗ" Η "ΠΡΟΚΟΥΚΟΥΛΩΤΙΚΗ" ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ?
ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ?
ΘΑ ΤΗΝ "ΚΑΝΟΥΝ" ΑΛΛΑ "ΧΡΗΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ"?
ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ "ΖΑΓΟΡΙΑΝΩΝ" ΤΗΣ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ"?
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ "ΞΕΧΑΣΕΙ" ΠΑΛΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ?
ΚΑΙ ΜΥΝΗΣΕΙΣ "ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ"?
ΑΡΑΓΕ ΤΙΣ ΜΥΝΗΣΕΙΣ "ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ" ΘΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ?
Η ΘΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ?