Πέμπτη, Φεβρουαρίου 08, 2018

Σκάνδαλο Novartis: Η έρευνα των Αμερικανών για τον Στουρνάρα και τη σύζυγό του

Τα ονόματα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα καθώς και της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου - Στουρνάρα, αναφέρονται στα έγγραφα των Αμερικανών (FBI) οι οποίοι και ξεκίνησαν την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis.
Τα ονόματα του ζεύγους εμφανίζονται ανάμεσα σε αυτά που απέστειλε το FBI προς την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, όπως προκύπτει από τη δικογραφία και την επίσημη μετάφραση:

Κωνσταντίνος (Κώστας) Φρουζής
Εμμανουήλ Βουλκίδης
Θεόδωρος Βουλκίδης
Νίκος Μανιαδάκης
Νίκος Μανιάς
Σταυρούλα (Λίνα) Νικολοπούλου
Γιάννης Στουρνάρας
Τα έγγραφα δημοσιεύει το Documento. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην επίσημη ελληνική μετάφραση αναφέρεται: 



«Ιδιοκτήτης της MINDWORK ήταν η Σταυρούλα Νικολοπούλου (Λίνα) (…) Η Λίνα ήταν σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα (…). Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Ο Στουρνάρας ίδρυσε τον ΙΟΒΕ, που ήταν ινστιτούτο που ανέλυε τις οικονομικές τάσεις και παρείχε ακριβές σπουδές στη ΣΒΙΕ φαρμακευτικών τάσεων. Η MINDORK πραγματοποίησε πληρωμές σε φαρμακευτικές εταιρίες για την Novartis ενώ χρησιμοποιήθηκε και για παροχή συμβουλών, έρευνα αγοράς και άλλες υπηρεσίες. 

Για παράδειγμα μία εκδρομή οργανώθηκε σε ελληνικά νησιά για δημοσιογράφους. Υπήρχαν φωτογραφίες που λήφθηκαν κατά το ταξίδι και κύριος ομιλητής ήταν ο διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος. Το ταξίδι περιελάμβανε αυξημένη τιμολόγηση ποσών μέσω της MINDWORK. Το αληθές ποσό του ξενοδοχείου και των γευμάτων ήταν το μισό από την αξία τιμολόγησης. Η MINDWORK ήταν οργανωτής και αποζημιώθηκε για τη συμμετοχή στο συνέδριο. Το ποσό των 4.000 ευρώ ήταν χαμηλό σε σχέση με τα ποσά προηγούμενων ετών».  

Επίσης σε κατάθεσή της η μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέση» αναφέρεται στις σχέσεις, που ισχυρίζεται πως είχε ο αντιπρόεδρος της Novartis με τον Γιάννη Στουρνάρα.  «Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο Γ. Στουρνάρας έγινε υπουργός Οικονομικών», φαίνεται να σχολιάζει η ίδια στην κατάθεσή της. Σε αυτή αναφέρεται πως το ύψος των αμοιβών της εταιρίας της συζύγου Στουρνάρα έμοιαζε δυσανάλογο αναλογικά με τις υπηρεσίες που προσέφερε εκείνη στη διοργάνωση συνεδρίων. Όπως αναφέρει η προστατευόμενη μάρτυρας αυτό γινόταν για να δίνονται «χρήματα ως δώρα στον Γιάννη Στουρνάρα [...] σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρίες». «Είναι βέβαιον ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα, ποσό τουλάχιστον 1 εκ ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Mindwork», υποστηρίζει η μάρτυρας.

Η Λίνα Νικολοπούλου - Στουρνάρα απάντησε με ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για εκστρατεία «δολοφονίας» χαρακτήρων και καταστροφής της εταιρείας της και αναφέρει ότι η εμπλοκή της επιλέχτηκε για να πλήξουν τον σύζυγό της «επειδή είναι ανεξάρτητος και τον ενδιαφέρει μόνο η ευημερία της Ελλάδας».
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: