Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2018

Κωστας Καραμανλής Junior: «Νέα, Βόρεια, οποιαδήποτε Μακεδονία» Η Ν.Δ ηθελε τον προσδιορισμο Μακεδονια στο νεο ονομα των Σκοπιων

Σύμφωνα με εμπιστευτικό τηλεγράφημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ τον Ιανουάριο του 2008, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κράτησε σκληρή γραμμή στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά στη βάση της σύνθετης ή ακόμα και διπλής ονομασίας.

Οπως αποδεικνύεται από τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η σημερινή γραμμή της κυβέρνησης είναι πανομοιότυπη με εκείνη των προκατόχων της. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η αντικατάσταση της εθνικιστικής και αδιάλλακτης κυβέρνησης της ΠΓΔΜ υπό τον Γκρούεφσκι από την κυβέρνηση Ζάεφ, η οποία φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το βήμα που τόσο επίμονα ζητούσε ο Κώστας Καραμανλής στις συζητήσεις του με τον Αμερικανό πρέσβη και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους. 


Με οξείς χαρακτηρισμούς, αλλά χωρίς αντιπρόταση, επιχειρεί η αντιπολίτευση να διαβάλει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μόνο που αυτό που προσπαθεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση είναι να διαπραγματευθεί με βάση την ενιαία πολιτική γραμμή στο ζήτημα, η οποία διαμορφώθηκε το 2007-2008, με κυβέρνηση δηλαδή Νέας Δημοκρατίας και επικυρώθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Από εκεί προκύπτει και η δυσκολία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατυπώσει με σαφήνεια τη σημερινή της άποψη: είναι υπέρ και εναντίον των συλλαλητηρίων, είναι υπέρ και κατά της επίλυσης του ζητήματος, είναι υπέρ και κατά της «σύνθετης ονομασίας».

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης -με προεξάρχοντα δύο του συγκροτήματος Μαρινάκη, την «Ελευθερία του Τύπου» και τα «Παραπολιτικά»- επιχείρησαν χτες να εμφανίσουν ως «βόμβα» μια τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως «δεν προκύπτει από πουθενά ότι εγώ είχα δεσμευτεί ότι θα υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” στο όνομα». Συντάκτης: Δημήτρης Ψαρράς http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: