Τετάρτη, Νοεμβρίου 08, 2017

Καταγγελίες για αμερικανικές υπηρεσίες «αερομεταφοράς» τζιχαντιστών

Σοβαρές καταγγελίες για το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και τις σχέσεις τους με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έκαναν αυτόπτες μάρτυρες, κάτοικοι της πόλης Μαγιαντίν στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία και στο δίκτυο «Sputnik». Οπως είπαν, αμερικανικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν, πριν από περίπου ένα μήνα, στην πόλη, κοντά σε στρατηγείο των τζιχαντιστών και απομάκρυναν ξένους διοικητές των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και τις οικογένειές τους μεταφέροντάς τους προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η επιχείρηση αυτή φέρεται πως έγινε λίγο πριν ξεκινήσει ο συριακός στρατός, στις αρχές Οκτώβρη, επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης, την οποία και ολοκλήρωσε επιτυχώς δύο βδομάδες αργότερα. Τότε, μάλιστα ο Σύρος ταξίαρχος Χασάν Σουχέιλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους για τις τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών που κατάσχεσε ο στρατός από τις αποθήκες και το κέντρο ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών στο Αλ Μαγιαντίν, παρουσίασε σε δημοσιογράφους όπλα και πυρομαχικά κατασκευασμένα σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Βέλγιο.
Στις αποθήκες των τζιχαντιστών, πέρα από τα όπλα δυτικών χωρών, βρέθηκαν σημαντικά ιατρικά μηχανήματα, εργαστήρια για την κατασκευή τηλεκατευθυνόμενων κατασκοπευτικών αεροσκαφών, ραντάρ, δορυφορικών συστημάτων επικοινωνίας κ.ά. Τότε μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος για τα δυτικά όπλα και πυρομαχικά που βρέθηκαν στις αποθήκες των τζιχαντιστών στο Αλ Μαγιαντίν διέψευσε ότι ήταν του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν πουλά ούτε κατέχει όπλα...».
Ας σημειωθεί πάντως ότι και τον περασμένο Σεπτέμβρη διπλωματική πηγή είχε δηλώσει στο «Sputnik» ότι περισσότεροι από 20 διοικητές του «ΙΚ» είχαν απομακρυνθεί τον προηγούμενο μήνα με ελικόπτερα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την Ντέιρ Ζορ.
Ζυμώσεις για το «Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου»
Χτες, στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας για τις ετοιμασίες και διεργασίες που γίνονται σε σχέση με τη συγκρότηση του λεγόμενου «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου» στο Σότσι γύρω στα μέσα του μήνα, δήλωσε πως ίσως πραγματοποιηθεί και μετά τις 18 Νοέμβρη που είχε αναφερθεί ανεπίσημα την περασμένη βδομάδα. Πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο εναρμονίζουν «την ατζέντα, τις ημερομηνίες και άλλους οργανωτικούς σκοπούς του Κογκρέσου με τους εταίρους μας στη διαδικασία της Αστάνα, πρώτα και κύρια με την Τουρκία και το Ιράν». Υποστήριξε ότι αυτό το διάστημα γίνονται επαφές «με όλες τις συριακές δυνάμεις», συμπεριλαμβανομένων της κυβέρνησης και φορέων της αντιπολίτευσης «που έχουν την έδρα τους είτε εντός είτε εκτός Συρίας». Σε επόμενο σημείο ανέφερε ότι η ρωσική κυβέρνηση ενημερώνει τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης καθώς και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, σχετικά με τις προετοιμασίες για το «Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου».
Στην Ουάσιγκτον πάντως μετέβη το ίδιο διάστημα ο Ιρακινός σουνίτης αντιπρόεδρος, Οσάμα αλ Νουτζαΐφι, ασκώντας πιέσεις για «περισσότερη στρατιωτική βοήθεια» στις σουνιτικές ένοπλες οργανώσεις, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη σκλήρυνση της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ σε βάρος του Ιράν. https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: