Τετάρτη, Νοεμβρίου 08, 2017

Μεγάλες περικοπές στην Υγεία σχεδιάζει η κυβέρνηση στην Ολλανδια

Μεγάλες περικοπές στην Υγεία σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία. Μόνο στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης ανακοινώθηκαν περικοπές ύψους 100 εκατ. ευρώ, με τον Μ. Ρούτε να «διαβεβαιώνει» ότι ...«δεν θα επηρεαστεί η ποιότητα των υπηρεσιών και ο φόρτος εργασίας των υγειονομικών». Το κυβερνητικό «μαχαίρι» στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου μείωσης των κρατικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και θα συζητηθεί λεπτομερώς με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους εργαζόμενους, πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα δημοσιεύματα στον ολλανδικό Τύπο («Financieele Dagblad» κ.α.) έκαναν λόγο για συνολική μείωση των κρατικών δαπανών Υγείας κατά 1,9 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, στοιχεία του Τομέα Υγείας του Ταμείου Εγγυήσεων (WFZ) αναφέρουν ότι 15 από τα περίπου 100 νοσοκομεία της Ολλανδίας «βρίσκονται υπό αυξημένο οικονομικό κίνδυνο», με δύο από αυτά στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η ολλανδική λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία BDO δηλώνει ότι 1 στα 4 ολλανδικά νοσοκομεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ενώ η ποιότητα και η προσβασιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση.
Αλλά και η Ενωση Νοσηλευτών Ολλανδίας (V&VN) έχει αναφέρει μεγάλες ελλείψεις, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, οι οποίες οδηγούν σε εργασιακό στρες και κινδύνους για τους ασθενείς. Οπως σημειώνεται, «κάποιες φορές ένα άτομο πρέπει να φροντίσει 80 ασθενείς», ενώ πολλοί δουλεύουν επιπλέον βάρδιες για να «βγει» το πρόγραμμα. Σύμφωνα με την Ενωση Νοσηλευτών, θα πρέπει να προσληφθούν 125.000 νοσηλευτές έως το 2025.
Χρεώνουν έως και 50 ευρώ τους ηλικιωμένους αν πέσουν!
Τη σήψη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, όπου καμία ανάγκη δεν καλύπτεται τζάμπα, ακόμη κι όταν ένας ηλικιωμένος χρειαστεί βοήθεια για να σηκωθεί από το πάτωμα, αποκαλύπτει η παρακάτω είδηση σε ολλανδικό ειδησεογραφικό σάιτ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ιδιωτική εταιρεία «κατ' οίκον φροντίδας ηλικιωμένων» «Aafje Thuiszorg» χρεώνει τους πελάτες της 37,50 ευρώ και η αντίστοιχη «D»,e Merwelanden» 49,95 ευρώ αν μέσα σε ένα χρόνο χρησιμοποιήσουν το κουδούνι κινδύνου - λόγω πτώσης ή άλλου κινδύνου - πάνω από τρεις φορές! Αυτές οι χρεώσεις προστίθενται στη μηνιαία εισφορά 25 ευρώ των ηλικιωμένων.
«Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς ανά πάσα στιγμή και να μην αποθαρρύνονται να ζητούν βοήθεια», σημειώνει ο Οργανισμός Δικαιωμάτων των Συνταξιούχων (ΑΝΒΟ).
«Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι τα πάντα είναι δωρεάν, αλλά ως ιδρύματα φροντίδας δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να παρέχει μια δωρεάν υπηρεσία», λέει ο μάνατζερ της «De Merwelanden», Γιόχαν Ρέντινγκ.
https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: