Τετάρτη, Νοεμβρίου 08, 2017

Ξεκινά το Εφετείο για το εργοτάξιο στις Σκουριές

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθονται την Πέμπτη, βάσει ενός σαθρού κατηγορητηρίου, 21 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που στοχοποιήθηκαν από την Αστυνομία της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μέσω αμφίβολης αξιοπιστίας τηλεφωνικών παρακολουθήσεων για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας χρυσού στις Σκουριές τον Φλεβάρη του 2013.

Η δίκη έχει τον αριθμό 5 στο πινάκιο του δικαστηρίου και έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές. 


Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι φερόμενοι ως δράστες αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών και άλλες.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις από τους ανθρώπους αυτούς είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, ως ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, για να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους μήνες μετά... 

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών, ενώ το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου απάλλαξε από τις κατηγορίες για την ίδια υπόθεση έναν από τους κατηγορούμενους κατοίκους. 

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργούσε κατά πρωτοφανή τρόπο η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και όχι η τοπική Αστυνομία, δεκάδες Χαλκιδικιώτες εξαναγκάστηκαν, παρά τη θέλησή τους, να δώσουν γενετικό υλικό (DNA) στην Αστυνομία. 

Αγνωστο παραμένει αν στη δίκη η εταιρεία χρυσού θα δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας άλλωστε περιλαμβάνονται και στελέχη της.

Επίσης, περιλαμβάνονται άνδρες της εταιρείας σεκιούριτι που είχε αναλάβει τη φύλαξη του εργοταξίου, αστυνομικοί και ιδιοκτήτες μηχανημάτων που υπέστησαν φθορές τη νύχτα της επίθεσης.

Από την άλλη, στους μάρτυρες υπεράσπισης συγκαταλέγονται η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς, ενώ δεν αποκλείονται και... εκπλήξεις.

Το βέβαιον είναι ότι η δίκη, εφόσον ξεκινήσει, θα κρατήσει αρκετές μέρες, πιθανόν και εβδομάδες. 


 Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και ζητεί να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνησή του να αποφανθεί επί του αιτήματος που είχε υποβάλει τον περασμένο Μάρτιο για παράταση ενός έτους της άδειας εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων και υποδομών εξυπηρέτησής της στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Κασσάνδρας. 
Οπως αναφέρει η εταιρεία, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις συναρτώνται άμεσα με την πρόοδο των εργασιών στις Σκουριές και η μη χορήγηση της άδειας επιφέρει καθυστέρηση. Θυμίζουμε, πάντως, ότι όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με την «επένδυση» έχουν παραπεμφθεί στη διαδικασία της διαιτησίας.  Νίκος Φωτόπουλος  http://www.efsyn.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: