Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2017

«Ανθηρά» κρατικά έσοδα, χρέη και φτώχεια για εκατομμύρια Γερμανούς

Με στόχο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες στα πιο «δύσκολα» θέματα (κλίμα, πρόσφυγες, ηλεκτροκίνηση, ΕΕ κ.ά.), συνεχίστηκαν χτες οι συνομιλίες ανάμεσα στα κόμματα - Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), Φιλελεύθερους (FDP) και Πράσινους - που ενδέχεται να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Οπως έχει ανακοινωθεί, έως τις 16 Νοέμβρη θα πρέπει να έχουν καταλήξει στα βασικά, ώστε να τελειώσει ο γύρος των διερευνητικών συνομιλιών και να προχωρήσουν στις ουσιαστικές συζητήσεις για διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος.

Οι όποιες διαφωνίες, πάντως, εμφανίζονται σε επιμέρους ζητήματα τακτικής, ενώ τα κόμματα ενώνει ο κοινός στόχος της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας θα έχει φανεί αν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, είπε ο Κρ. Λίντνερ, πρόεδρος του FDP. Οπως εκτίμησε ο πρώην σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βοβεράιτ, θα βρεθεί ενότητα για κυβέρνηση, καθώς κανένα από τα διαπραγματευόμενα κόμματα δεν μπορεί να «αντέξει» νέες εκλογές.
Αυξάνουν τα κρατικά έσοδα, αδειάζουν οι τσέπες του λαού
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα προχτεσινά προγνωστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα κρατικά έσοδα αναμένεται να έχουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι προβλεπόταν την άνοιξη, και συγκεκριμένα τα φορολογικά έσοδα για φέτος θα ανέλθουν στα 734,2 δισ. ευρώ. Μέχρι το 2022 η Ομοσπονδία, τα κρατίδια και οι δήμοι θα λάβουν 889,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 30 δισ. ευρώ. Αποκαλύπτοντας ότι τα «ανθηρά οικονομικά» της Γερμανίας δεν θα σημάνουν κάποια αισθητή βελτίωση για το λαό, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμαϊερ, σημείωσε ότι «η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η σταθερή δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών».
Ταυτόχρονα με την αύξηση των κρατικών εσόδων, ο αριθμός των υπερχρεωμένων ατόμων στη Γερμανία αυξήθηκε και πάλι: 6,91 εκατ. Γερμανοί (1 στους 10) ηλικίας άνω των 18 ετών - δηλαδή 65.000 περισσότεροι από πέρυσι - δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εντός της προθεσμίας της 1ης Οκτώβρη, αναφέρει ο πιστωτικός οργανισμός «Creditreform» στην τελευταία μελέτη του για τα χρέη. Σχεδόν όλες οι νέες περιπτώσεις υπερχρεωμένων προέρχονται από τη λεγόμενη «μεσαία τάξη», σημειώνεται στην αναφορά. Ως βασικές αιτίες για την αύξηση των υπερχρεωμένων ατόμων αναφέρονται όχι μόνο η ανεργία - που κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα - αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας.
«Η αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας, δηλαδή η αύξηση του έργου που πρέπει να πραγματοποιηθεί ανά μονάδα χρόνου, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ασθένεια, επομένως σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και συμφόρηση», λέει ο επικεφαλής της οικονομικής αυτής έρευνας, Μίχαελ Μπρετζ. Η ασθένεια, ο εθισμός και τα ατυχήματα εξελίσσονται σε όλο και πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν σε «υπερχρέωση», τονίζεται.
Θυμίζουμε ότι τα προχτεσινά στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποκάλυψαν πως 16 εκατ. άνθρωποι στη χώρα, δηλαδή το 20%, ζουν σε συνθήκες φτώχειας και αποκλεισμού.  https://www.rizospastis.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκεί, δεν δίνουν κοινωνικό μέρισμα;