Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2017

CNN: Το FBI παρακολουθούσε τις συνδιαλέξεις του πρώην προέδρου της εκστρατείας του Τραμπ βάσει ενταλμάτων

Οι αμερικανικές διωκτικές αρχές υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Πολ Μάναφορτ, του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, βάσει μυστικών δικαστικών ενταλμάτων, τόσο πριν όσο και μετά από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, όπως αποκάλυψε χθες το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Επικαλούμενη δύο πρόσωπα ενήμερα για την υπόθεση, η εφημερίδα New York Times, έγραψε από την πλευρά της ότι εισαγγελείς έχουν ενημερώσει τον Μάναφορτ πως σκοπεύουν να του απαγγείλουν κατηγορίες. Ομοσπονδιακοί πράκτορες είχαν κάνει έφοδο και είχαν ερευνήσει το σπίτι του Μάναφορτ στη Βιρτζίνια τον Ιούλιο.

Ο Μάναφορτ είναι ένας από τους πολλούς στενούς συμβούλους του Τραμπ που συνέβαλαν στην εκλογική του νίκη το 2016, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Ο Πολ Μάναφορτ είχε οριστεί επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ τον Ιούνιο του 2016, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί δύο μήνες αργότερα, εν μέσω μιας ομοβροντίας δημοσιευμάτων για τις επιχειρηματικές του δοσοληψίες με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προστατευόμενο του Κρεμλίνου.
Ο δικηγόρος του Μάναφορτ και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα.
Τα εντάλματα εκδόθηκαν από το μυστικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για αυτό, βάσει του νόμου περί κατασκοπείας ξένων κρατών (Foreign Intelligence Surveillance Act, ή FISA). Όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πηγή, το δικαστήριο ενέκρινε αρχικά ένα ένταλμα ερεύνης για την παρακολούθηση του Μάναφορτ, το οποίο ακύρωσε αργότερα το 2016 λόγω έλλειψης στοιχείων.
Όμως το ομοσπονδιακό γραφείο έρευνας (FBI) ξανάρχισε τις υποκλοπές βάσει ενός νέου εντάλματος FISA κάποια στιγμή πέρυσι και τις συνέχισε το 2017, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο. Το δεύτερο ένταλμα εκδόθηκε στο πλαίσιο της έρευνας του FBI για τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων της εκστρατείας του Τραμπ και ανθρώπων που δρούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας, πρόσθεσε το CNN.
Τα εντάλματα αυτού του είδους πρέπει να εγκρίνονται από κορυφαία στελέχη του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Για να εκδοθούν, οι διωκτικές αρχές πρέπει να πείθουν το αρμόδιο μυστικό δικαστήριο ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν πως το πρόσωπο που στοχοθετούν μπορεί να ενεργεί ως πράκτορας ξένου κράτους.
Σύμφωνα με το CNN, το ενδιαφέρον για τον Μάναφορτ εντάθηκε εξαιτίας του περιεχομένου υποκλαπεισών συζητήσεων μεταξύ του ιδίου και ανθρώπων που δρούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας, καθώς και μεταξύ Ρώσων. Οι υποκλοπές συνεχίστηκαν το 2017, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου που ο Μάναφορτ ήταν γνωστό πως μιλούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ αφού ο Ρεπουμπλικάνος ανέλαβε την προεδρία. Το CNN σημειώνει ότι δεν είναι σαφές εάν υπεκλάπησαν συνδιαλέξεις του Μάναφορτ με τον Τραμπ.
Σύμφωνα με το CNN, το FBI δεν είχε τρόπο να ακούσει τι διαμείφθηκε τον Ιούλιο του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος, ο Μάναφορτ και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ συναντήθηκαν με μια Ρωσίδα δικηγόρο που υποσχόταν να τους δώσει στοιχεία σε βάρος της αντιπάλου του Τραμπ, της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι προσπάθησε να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαψεύσει πως υπήρξε οποιαδήποτε αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με τους Ρώσους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: