Παρασκευή, Αυγούστου 11, 2017

Το ιταλικό κράτος «διέσωσε» τη Monte dei Paschi καταβάλλοντας 3,85 δισ. ευρώ - Οι πολιτες εσωσαν ξανα τραπεζα

   Το έμβασμα από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκε στη Σιένα και η αλλαγή στο κοινωνικό κεφάλαιο της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena είναι πλέον γεγονός. Η τράπεζα της Τοσκάνης, μία από τις αρχαιότερες του κόσμου, ανακοίνωσε πλέον ότι το νέο κοινωνικό κεφάλαιό της, που προέκυψε από την αναγκαστική ανακεφαλαιοποίησή της, ανέρχεται στα 15,7 δισεκ. ευρώ και θα επιμερισθεί σε 1,14 δισεκ. μετοχές της.


Το ιταλικό κράτος, διαθέτοντας 3,85 δισεκ. ευρώ για την αναγκαία για τη διάσωση της Monte dei Paschi ανακεφαλαιοποίση θα είναι δικαιούχος των 593,87 εκατ. μετοχών, που ισοδυναμούν με το 53,5% του κεφαλαίου της. Μία άλλη χρηματοδοτική ένεση προς την τράπεζα αφορά τη μετατροπή σε κεφάλαιο δευτερευουσών μετοχών της ΜPS,"οι οποίες θα είναι πλήρως προεγγεγραμμένες" και το ύψος τους θα ανέρχεται στα 4,47 δισεκ. ευρώ, όπως απαιτεί η αρχή του επιμερισμού των βαρών, η οποία επιτάσσει στους μετόχους και τους πιστωτές μίας τράπεζας να επωμίζονται τις απώλειές της σε περίπτωση κρίσης.

Η κατάθεση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την επιβίωση της MPS συνδέεται με την τελική έγκριση της διαδικασίας για τη διάσωσή της από την ΕΚΤ, η οποία κατέστη δυνατή έπειτα από μία σκληρή διαπραγμάτευση και χειρισμούς διάρκειας ενός έτους. Στα πλαίσια των υποχρεώσεων που θα πρέπει να καλυφθούν ώστε να δώσει την έκγρισή της η ΕΚΤ έχει επιβάλλει στην τράπεζα να απεξαρτηθεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της, ιδίως του περιώνυμου χαρτοφυλάκιου Atlante II, τα οποία πρόσφατα εκποιήθηκαν έναντι 27 δισεκ. ευρώ,τιμή ρεκόρ στην Ευρώπη.

Το τελευταίο στάδιο, που μόλις και έχει ολοκληρωθεί δεδομένης της αναπόδραστης διορίας της 12ης Αυγούστου που έχει ορισθεί από τις αρχές για την εξυγίανσή της, είναι εκείνο που θα επιτρέψει στο ΔΣ της τράπεζας να εγκρίνει τον ισολογισμό που είχε συνταχθεί στα τέλη Ιουνίου, κάτι που θα γίνει με διαδικασίες εξπρές μέσα στις επόμενες ώρες, ο οποίος αναμένεται να αποκαλύψει άλλα 3 δισεκ. ευρώ σε καθαρές απώλειες. Απώλειες που όμως ήσαν αναμενόμενες στο πλαίσιο της υποτίμησης των πιστώσεων που έπρεπε να εκποιηθούν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, η τράπεζα, το ιταλικό κράτος κι η Φρανφκούρτη ευελπιστούν ότι τα παθητικά τούτα στοιχεία θα είναι τα τελευταία για την Monte dei Paschi και πως η φρικτή δεκαετία της κρίσης της, που ξεκίνησε με την απόκτηση της Banca Antonveneta, θα μπει τελικά στο αρχείο.

Πηγή: La Repubblica - ΑΠΕ 

ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: