Παρασκευή, Αυγούστου 11, 2017

Ο Τραμπ δεν αποκλείει προληπτικό χτύπημα στη Βόρεια Κορέα

Να χτυπούν τα τύμπανα πολέμου συνεχίζουν οι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Κι ενώ οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν μια πολεμική σύγκρουση… λίγο πιθανή, δεν την αποκλείουν και οι δυο ηγέτες των ΗΠΑ παραμένουν με το… δάχτυλο στο κουμπί. 
Ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τη ρητορική του απέναντι στη Βόρεια Κορέα σήμερα, απειλώντας με προληπτικό χτύπημα. 


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ηγεσία της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να είναι «πολύ ανήσυχη» στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του.

«Ο λαός της χώρας μας είναι ασφαλής. Οι σύμμαχοί μας είναι ασφαλείς. Και θα σας πω το εξής: η Βόρεια Κορέα καλά θα έκανε να μαζευτεί αλλιώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα που πολύ λίγες χώρες αντιμετώπισαν σε αυτόν τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Τραμπ επέλεξε να μιλήσει από ένα γήπεδο του γκολφ στο Νιου Τζέρσει - βρίσκεται σε διακοπές - το οποίο χρησιμοποιήθηκε για σύσκεψη με στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Αντί να κατεβάσει τον τόνο, δύο ημέρες αφότου δήλωσε πως οι απειλές της Πιονγκγιάνγκ θα αντιμετωπιστούν με «φωτιά και οργή που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος», ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως η προειδοποίηση την οποία απηύθυνε στη Βόρεια Κορέα «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή».

«Ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή. Το κάνουν αυτό στη χώρα μας εδώ και πολύ καιρό, για πολλά χρόνια. Και είναι καιρός κάποιος να ορθώσει το ανάστημά του για τον λαό αυτής της χώρας και για τους λαούς άλλων χωρών». 

Ερωτηθείς εάν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να διατάξει μια προληπτική επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας ώστε η Πιονγκγιάνγκ να μην μπορέσει να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε να πει «θα δούμε τι θα γίνει».

«Αν η Βόρεια Κορέα κάνει οτιδήποτε, ακόμη κι αν σκεφτεί να επιτεθεί εναντίον οποιουδήποτε αγαπάμε, στους συμμάχους μας ή σε εμάς, πρέπει να είναι πολύ ανήσυχη. Θα σας πω τι θα γίνει. (...) Θα τους συμβούν (σ.σ. στους Βορειοκορεάτες) πράγματα που ποτέ δεν θεωρούσαν ότι ήσαν πιθανά». 

Ακόμη, ο Τραμπ επέμεινε στο ότι θεωρεί ότι η Κίνα μπορεί και οφείλει να «κάνει περισσότερα» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. «Θεωρώ ότι η Κίνα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα. (Οι Κινέζοι) ξέρουν ότι αυτή είναι η άποψή μου. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε. Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «πάντοτε θα εξετάζουμε» το ενδεχόμενο διεξαγωγής «διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ.

Το σχέδιο του Κιμ για επίθεση στο νησί Γκουάμ

Μερικές ώρες πριν η βορειοκορεατική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε ένα λεπτομερές σχέδιο για την εκτόξευση πυραύλων που θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και να πλήξουν το Γκουάμ.

Τέσσερις πύραυλοι θα εκτοξευθούν ταυτοχρόνως και θα πετάξουν πάνω από τις ιαπωνικές νομαρχίες Σιμάν, Χιροσίμα και Κοΐτσι, υποστήριξε ο στρατός. Οι πύραυλοι «θα πετάξουν 17 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα σε μια απόσταση 3.356,7 χιλιομέτρων και θα συντριβούν στη θάλασσα σε απόσταση 30 ή 40 χιλιομέτρων από το Γκουάμ». Έτσι θα βυθιστούν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα. 
Μόλις 14 λεπτά θα χρειαστούν οι πύραυλοι να πλήξουν το Γκουάμ

Μόλις 14 λεπτά θα χρειαστεί η Βόρεια Κορέα προκειμένου να κάνει πραγματικότητα τις απειλές περί επίθεσης στο Γκουάμ, όπως προκύπτει από το γραφείο εσωτερικής ασφάλειας της αμερικανικής νήσου.

Συγκεκριμένα, εφόσον εκτοξευθούν οι πύραυλοι της Πιόνγιανγκ θα απαιτηθούν ορισμένα μόλις λεπτά, έως ότου πλήξουν τον στόχο τους.
Ο εκπρόσωπος του γραφείου ασφαλείας, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι κάτοικοι θα έχουν ειδοποιηθεί εγκαίρως, χάρη στις προειδοποιητικές σειρήνες που έχουν εγκατασταθεί σ’ όλα τα σημεία του νησιού.

Το Γκουάμ, το οποίο ανήκει στην αμερικανική επικράτεια και βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά των Φιλιππίνων, έχει αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. 
http://tvxs.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: