Παρασκευή, Ιουλίου 28, 2017

Χαστούκι για Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να καταργήσουν το Obamacare

Με ψήφους Ρεπουμπλικανών η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε (49-51) τη νομοθετική πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για κατάργηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης της προεδρίας Ομπάμα, γνωστότερο ως Obamacare.  

Τρεις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, με προεξάρχοντα τον Τζον Μακέιν, συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και ψήφισαν κατά της πρότασης κατάργησης προβλέψεων του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος.


Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο τον Μάιο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απέτυχαν να συναινέσουν, με συνέπεια την κατάρρευση του.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι πρόκειται για άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του Τραμπ, που σημαίνει και τον τερματισμό της επτάχρονης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare από το 2010.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μία στιγμή απογοήτευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μιλώντας την ολομέλεια του σώματος μετά την ψηφοφορία.

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Τραμπ έγραψε κατά την προσφιλή του συνήθεια στο Twitter ότι οι Γερουσιαστές «απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό».


Δεύτερο ηχηρό χαστούκι 

Παράλληλα, η Γερουσία επεφύλασσε κι άλλο ηχηρό χαστούκι για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, παρά τις αντιρρήσεις του.

Έτσι, ο Τραμπ έχει πλέον να αντιμετωπίσει έναν νέο πολιτικό «πονοκέφαλο» που θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για την προεδρική θητεία του.

Το επίμαχο νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες με 98 ψήφους υπέρ και 2 κατά, και είχε σθεναρή υποστήριξη και από τα δύο κόμματα. Το επόμενο βήμα είναι να σταλεί στον Λευκό Οίκο για την υπογραφή ή το βέτο του Αμερικανού προέδρου.

Το σχέδιο νόμου, αναμένεται να περιορίσει τις ελπίδες του Τραμπ για πιο... στενές σχέσεις με τη Μόσχα και να τον αναγκάσει να κρατήσει μια σκληρή γραμμή εναντίον της,  έχει εξοργίσει τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος έχει υποσχεθεί αντίποινα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για ανάμειξη της χώρας του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του περασμένου χρόνου κι ενώ στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα με επίκεντρο το θέμα αυτό. 

Χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε ότι θα απαντήσει στην «αυθάδεια» των ΗΠΑ, όπου το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, κάνοντας επίσης λόγο για «άνοδο της αντιρωσικής υστερίας» στην Ουάσιγκτον.

Ως αιτιολογία για τις κυρώσεις εμφανίζεται και η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και η ρωσικής επιθετικότητας στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Το μέτρο κυρώσεων έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφο 419-3. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν πιέσει για περισσότερες κυρώσεις.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, που ζητά μια σταθερή γραμμή εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε πριν την ψηφοφορία το εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και σε οποιονδήποτε άλλο επιτιθέμενο ότι δεν θα ανεχτούμε τις επιθέσεις στη δημοκρατία μας».

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική νομοθεσία για την εξωτερική πολιτική που ενέκρινε το νέο Κογκρέσο, το οποίο εξέφρασε μάλιστα την ισχυρή στήριξη του στο νομοσχέδιο.

Θα ασκήσει βέτο;

Ο νέος διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Άντονι Σκαραμούτσι, δήλωσε χθες πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να θέσει βέτο στο νομοσχέδιο, προκειμένου να ασκήσει πίεση για «μια ακόμη πιο σκληρή συμφωνία».

«Μπορεί να υπογράψει τις κυρώσεις ακριβώς όπως είναι ή μπορεί να θέσει βέτο στις κυρώσεις και να διαπραγματευθεί μία ακόμη πιο σκληρή συμφωνία εναντίον των Ρώσων», είπε ο Σκαραμούτσι σε συνέντευξή του στο CNN.

Αν τελικά ο Τραμπ επιλέξει να ασκήσει βέτο, το σχέδιο νόμου θα πρέπει  να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να παρακάμψει το βέτο του και να το μεταβιβάσει σε νόμο, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα αναγκαστεί να συμβουλευτεί πρώτα το Κογκρέσο.

Ωστόσο, πολιτικοί ανταποκριτές αναφέρουν ότι μια απόπειρα βέτο στις νέες κυρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υποψίες ότι ο Τραμπ υποστηρίζει πολύ το Κρεμλίνο.

Με πληροφορίες από BBC και Reuters

http://www.efsyn.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: