Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2017

Νέα δεδομένα για το υπαίθριο εμπόριο - Ολοι θα πρεπει να εχουν αδεια

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή βάζει τάξη στο υπαίθριο εμπόριο. Κανένας δεν θα μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα του στους πάγκους των λαϊκών αγορών χωρίς άδεια. Η καταχώρηση όλων των επιχειρηματιών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να πετάξει εκτός αγοράς παράνομους διακινητές και ψευτοπαραγωγούς.
Κανείς δεν θα μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα του στο υπαίθριο εμπόριο χωρίς άδεια. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας έρχονται τα πάνω κάτω στους πάγκους των λαϊκών αγορών.


Η αδειοδότηση όλων των εμπλεκομένων στο υπαίθριο εμπόριο και η καταχώρισή τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα εκτιμάται πως θα πετάξει εκτός τους παράνομους διακινητές, ψευτοπαραγωγούς.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομίας στήνει μπλόκο στα καρτέλ των πάγκων και στους ψευτοπαραγωγούς. Κανείς δεν θα μπορεί να εμφανίζει ότι παράγει ό,τι θέλει και όσο θέλει. Προτεραιότητα δίνεται στους παραγωγούς που θα μπορούν να πάρουν άδεια στο πλανόδιο εμπόριο και έτσι να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

Καθιερώνεται ηλεκτρονικό μητρώο

ΑΦΜ και κωδικός ταμειακής μηχανής θα συνοδεύουν κάθε άδεια. Στο μητρώο θα καταγράφονται: είδη πώλησης, ποσότητες, χρονική διάρκεια της δραστηριότητας.

Όσο για το επίμαχο θέμα των αδειών, μπαίνει τέλος στις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Η αδειοδότηση των πωλητών θα γίνεται με μόρια και κοινωνικά κριτήρια. Θα ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια. Στο μητρώο μπαίνουν και όσοι έχουν ήδη άδεια και θα αποκαλυφθούν έτσι ποιοι μέχρι είχαν 2 και 3 άδειες.

«Θέλουμε δικαιοσύνη και ισονομία στην αδειοδότηση» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αλλά και η κατανομή των θέσεων στις λαϊκές θα γίνεται με μοριοδότηση. Οι Περιφέρειες θα γνωστοποιούν στο μητρώο τις κενές θέσεις στις λαϊκές για να υπάρχει διαφάνεια.

Τάξη μπαίνει και στα παζάρια για να χτυπηθεί το παραεμπόριο. Πλανόδιοι ζωγράφοι ή άλλοι δημιουργοί εικαστικών έργων θα μπορούν να αποκτούν προσωρινή άδεια από τους δήμους όπου θέλουν να πωλούν τα καλλιτεχνήματά τους. Θα απαιτείται η πιστοποίησή τους από τα δικαστικά επιμελητήρια.
http://tvxs.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: