Παρασκευή, Ιουλίου 28, 2017

Στο «σκαμνί» ο Ανδρέας Κουρής για ψευδή καταμήνυση

Στην αντεπίθεση περνάνε οι απολυμένοι των Μetropolis, καθίζοντας στο σκαμνί τον πρώην εργοδότη τους Ανδρέα Κουρή για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Η υπόθεση εκδικάζεται σημερα Παρασκευή στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Η μήνυση των απολυμένων -στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και αποζημιώσεις ύψους άνω των 600.000- έπεται μήνυσης που είχε καταθέσει εις βάρος συναδέλφων τους ο Α. Κουρής το 2013, ζητώντας την ποινική τους τιμωρία για τα αδικήματα «της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης ανώνυμης εταιρείας» - δηλαδή της Μετρόπολις Α.Ε.


Ο Κουρής κατέθεσε τη μήνυση μόλις δύο μήνες μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης που υποχρεώνει τόσο τον ίδιο ατομικά όσο και την Α.Ε. να καταβάλουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που άσκησαν αγωγή, αναγνωρίζοντας «πρωτογενή αδικοπρακτική ευθύνη» του διευθύνοντος συμβούλου.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι απλήρωτοι απολυμένοι έχουν νόμιμες αξιώσεις να πληρωθούν απευθείας από τον πρώην εργοδότη τους, ακόμα και με αναγκαστική εκτέλεση διαταγής κατάσχεσης εις βάρος της ατομικής του περιουσίας.

Δεδικασμένο

Η απόφαση τότε χαρακτηρίστηκε «σταθμός», καθώς μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για δεκάδες χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους, που δικαιώνονται μεν δικαστικά αλλά δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε σεντ, αφού οι κακοπληρωτές επιχειρηματίες κρύβονται πίσω από την ασυλία που τους δίνει η Α.Ε.

«Με τη μήνυση που άσκησε εναντίον των συναδέλφων μας, ο Α. Κουρής επιχείρησε να ποινικοποιήσει έναν εργατικό αγώνα για μία κατεξοχήν αστική διαφορά, προκειμένου να τους αποτρέψει από τη διεκδίκηση των νόμιμων δεδουλευμένων τους και των αποζημιώσεων των απολύσεών τους, να τους εξοντώσει οικονομικά (εξαιτίας των εξόδων σε δικαστήρια και δικηγόρους) και, τελικά, να τους καταπονήσει. Στην πράξη ο Α. Κουρής επιχείρησε από θύτης να γίνει θύμα», σημειώνουν οι απολυμένοι των Μetropolis.

Η μήνυση απορρίφθηκε και μπήκε στο αρχείο, καθώς ο αρμόδιος αντεισαγγελέας έκρινε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ποινικοποιηθεί μια διαφορά αμιγώς αστική. Ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό του αντεισαγγελέα που εξηγεί γιατί δεν μπορεί να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός περί συκοφαντίας: «Διαφορετικά όλες οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων θα θεωρούνταν από τους ηττηθέντες διαδίκους ως αποτέλεσμα απατηλής συμπεριφοράς των αντιδίκων τους και θα φαλκίδευε το δικαίωμα δικαστικής προστασίας» γράφει.

Κατόπιν αυτού, οι απολυμένοι των Metropolis κατέθεσαν μήνυση στον Α. Κουρή για ψευδή καταμήνυση, η οποία έγινε αποδεκτή από τον εισαγγελέα και εκδικάζεται αύριο. Η συνέλευση απολυμένων και αλληλέγγυα σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων - κτίριο 9, αίθουσα 4.

Η απόπειρα εκφοβισμού και ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων του Μετρόπολις μπορεί να έπεσε στο κενό, όμως δεν είναι η μοναδική.

Φάμπρικα διώξεων

Σε φάμπρικα τείνει να εξελιχθεί η άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος εργαζομένων, συνδικαλιστών και πρωτοβάθμιων σωματείων που τολμάνε να δημοσιοποιήσουν περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας και να διεκδικήσουν με ένδικα μέσα ή μαζικές κινητοποιήσεις τα δικαιώματά τους.

«Αν ένας εργαζόμενος καταγγείλει τον εργοδότη του για παραβιάσεις του νόμου, πρέπει να νιώθει προστατευμένος ότι δεν θα υποστεί αντίποινα. Αλλιώς κινδυνεύει να απολυθεί εκδικητικά ή να του ασκήσουν αγωγή π.χ. για συκοφαντική δυσφήμηση και να χάσει και το παντελόνι που φοράει».

Αυτά δήλωνε σε ανύποπτο χρόνο η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, Γιώτα Παναγοπούλου, απαντώντας στο ερώτημά μας «γιατί δεν μιλάει κανένας εργαζόμενος επώνυμα;» για παράνομες εκβιαστικές πρακτικές εργοδοτών που κατήγγελλε στο σωματείο. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα «αντιποίνων»:

■ Μόλις τον Μάρτιο οδηγήθηκαν στα δικαστήρια 7 εργαζόμενοι σε καταστήματα επισιτισμού του κέντρου της Αθήνας (Σαλαντίν, Βοτανοπωλείο), μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων, έπειτα από μηνύσεις των εργοδοτών για «εκβιασμό και ηθική αυτουργία».

Οι μηνύσεις κατατέθηκαν με τη συνδρομή του Τμήματος Προστασίας Πολιτεύματος της Γενικής Ασφάλειας, εις βάρος εργαζομένων στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και ένσημα. Μάλιστα στη μία περίπτωση η εργαζόμενη είχε δικαιωθεί και ο εργοδότης τής είχε πληρώσει όσα όφειλε.

Η δίκη αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο. Εις βάρος πρώην εργαζομένων του Σαλαντίν εκκρεμεί αγωγή από την πρώην εργοδότρια, που απαιτεί ποσά αποζημίωσης ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ισχυριζόμενη ότι οι κινητοποιήσεις τους οδήγησαν το κατάστημα σε κλείσιμο.

■ Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια εργαζόμενου σε κατάστημα στη Νέα Ιωνία (Nail Station) που δημοσιοποίησε μέσω της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας αυθαίρετες εργοδοτικές πρακτικές.

Ο εργοδότης κατέθεσε αγωγή στον εργαζόμενο «για δημόσια προσβολή και συκοφαντική δυσφήμηση», ζητώντας συνολικά πάνω από 200.000 ευρώ, ενώ απείλησε να κινηθεί δικαστικά και κατά της ιστοσελίδας της Εργατικής Λέσχης.

Με πρόσφατη απόφαση το δικαστήριο δικαίωσε τον εργαζόμενο, επιδικάζοντάς του όχι μόνο τη νόμιμη αποζημίωση και δεδουλευμένα, αλλά και αποζημίωση για ηθική βλάβη και προσβολή της προσωπικότητάς του.

https://ergazomenoimetropolis.blogspot.gr/2017/07/metropolis.html 

Αφροδίτη Τζιαντζή
http://www.efsyn.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: