Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2017

«8μηνίτες» στο έλεος εργατικών «ατυχημάτων» και ασθενειών

Το ένα εργατικό «ατύχημα» διαδέχεται το άλλο στους δήμους, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται με ημερομηνία λήξης, καλούνται από δημοτικές αρχές να δουλέψουν χωρίς ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους.
Δύο περιστατικά, που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα ενός μήνα στο δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, με οχταμηνίτες συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης για τη μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Ιωνίας, πριν από ένα μήνα, εργαζόμενος στο Τμήμα Καθαριότητας του δήμου, με οκτάμηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ, κινδύνευσε σοβαρά όταν η δημοτική αρχή έστειλε εργαζόμενους να καθαρίσουν ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, «εστία μόλυνσης»... με τα ρούχα που φορούσαν. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος, χωρίς να του παρασχεθούν κατάλληλα μέσα προστασίας, εκτέλεσε επανειλημμένα καθήκοντα καθαρισμού σε οικία ρακοσυλλέκτη, η οποία έβριθε σωρών απορριμμάτων, ακαθαρσιών, υλικών σε αποσύνθεση και εντός της οποίας κατέφευγε μεγάλος αριθμός ποντικών, ζωυφίων και εντόμων. Το αποτέλεσμα ήταν ο εργαζόμενος να νοσήσει από σπλαγχνική λεϊσμανίαση («καλαζάρ»), σοβαρή νόσο που μεταδίδεται από σκύλους ή από ποντικούς μέσω τσιμπήματος μολυσμένης σκνίπας. Η ΔΑΣ σημειώνει ότι «τα συμπτώματα καθώς και η διάγνωση ήρθαν πολύ αργότερα από το συμβάν. Γι' αυτό δεν δηλώθηκε ως εργατικό ατύχημα, όπως ενημέρωσε η υπηρεσία. Μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία και να αναλάβει την περίθαλψή του το Λοιμωδών ο συνάδελφος υποχρεώθηκε να δαπανήσει αρκετά χρήματα για να προστατέψει την ίδια του τη ζωή. Τώρα, για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παρακολουθείται από γιατρούς (...). Δεν μας κάνει εντύπωση που το γεγονός του εργατικού ατυχήματος αποσιωπήθηκε από τη δημοτική αρχή. Καθώς και το γεγονός ότι ενώ οι συνάδελφοι μπαίνουν στον 4ο μήνα δουλειάς, ακόμη δεν έχουν πάρει μέσα ατομικής προστασίας και γάλα. Χρησιμοποιούνται όμως σε δουλειές που είναι αναγκαία για την προστασία τους». Οπως επιβεβαιώνει μάλιστα και ο γιατρός εργασίας του δήμου, τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας για τον καθαρισμό τέτοιων χώρων πρέπει να περιλαμβάνουν στολές με κουκούλα, γάντια και μάσκες, καθώς και εντομοαπωθητικά σκευάσματα.
Το δεύτερο «ατύχημα» στο δήμο Νέας Ιωνίας αφορά πάλι οχταμηνίτη συμβασιούχο μέσω ΟΑΕΔ, ο οποίος δουλεύοντας σε εργασίες πρασίνου, χτύπησε το πόδι του και διαπιστώθηκε ράγισμα φτέρνας.
«Ο συνάδελφος δούλευε με τα δικά του ακατάλληλα παπούτσια αφού δεν έχουν πάρει ακόμη κατάλληλα για αυτές τις εργασίες από την υπηρεσία», καταγγέλλει και πάλι η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Ιωνίας και διεκδικεί: Να δοθούν άμεσα τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα. Να μη χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι σε εργασίες χωρίς τα κατάλληλα μέσα προστασίας.
http://www.rizospastis.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: