Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017

H Κίνα νομίζει πως «καθάρισε» τους πράκτορες της CIΑ

Από το 2010 ως το 2012 οι αρχές της Κίνας σκότωσαν ή φυλάκισαν περίπου 20 πληροφοριοδότες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τους New York Times, ξηλώνοντας έτσι τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της CIA στη χώρα. 
Ένας από τους πράκτορες της CIA πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός μπροστά στα μάτια συναδέλφων του στο προαύλιο ενός κυβερνητικού κτιρίου, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι επιλέχθηκε για να σταλεί μήνυμα στους υπόλοιπους. 

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα δεν είναι σαφές αν οι κινεζικές αρχές χρησιμοποίησαν κάποιον πληροφοριοδότη εντός της CIA ή χάκερ για να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητα δίκτυα. 


Η CIA και το FBI που ξεκίνησαν μυστική εσωτερική έρευνα για να δουν τι προκάλεσε τη διαρροή εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκαν και οι δυο τρόποι, ενώ υπήρξαν αβλεψίες από αμερικανικής πλευράς. 

Σύμφωνα με το FBI αρκετοί πληροφοριοδότες σύχναζαν σε συγκεκριμένο εστιατόριο όπου υπήρχαν μικρόφωνα ενώ οι σερβιτόροι ήταν Κινέζοι πράκτορες. 

Ένας Αμερικανός κινεζικής καταγωγής, συγκέντρωσε τις υποψίες της ομάδας έρευνας για πιθανή διαρροή, αλλά εναντίον του δεν προέκυψαν στοιχεία αρκετά για τη σύλληψή του.

Μέχρι σήμερα, η πραγματική αιτία της διαρροής παραμένει άγνωστη. Αντίθετα η ζημιά για τις ΗΠΑ είναι μεγάλη καθώς ένα δίκτυο κατασκόπων σε μια χώρα σαν την Κίνα χρειάζεται πολλά χρόνια για να στηθεί και να αποδώσει. 

Οι New York Times συγκρίνουν τις απώλειες στο κινεζικό δίκτυο με αυτές που προκάλεσαν τη δεκαετία του ‘80 δύο πράκτορες των Σοβιετικών στη CIA και το FBI αντίστοιχα, όταν παρέδωσαν στη Μόσχα ονόματα και άλλα στοιχεία που οδήγησαν τους Σοβιετικούς στο ξήλωμα τους δικτύου της CIA στην ΕΣΣΔ.    http://tvxs.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: