Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017

Αυτά δεν είναι Μνημόνια, αυτά δεν είναι μέτρα | Η διαρκής ανειλικρίνεια των ελληνικών μνημονιακών κυβερνήσεων

* «Φίλες και φίλοι, λεφτά υπάρχουν. Βρέθηκαν στα γρήγορα για τις τράπεζες  εκατοντάδες δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια. Δεν είναι απλώς το πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά το πού πηγαίνουν τα λεφτά, γιατί λεφτά υπάρχουν. Έχουμε 31 δισ. ανείσπρακτους φόρους».
Ο Γιώργος Παπανδρέου προεκλογικά. Λεφτά τελικά δεν υπήρχαν, οδηγώντας στην  υπογραφή του  πρώτου Μνημονίου.

* «Εσείς διαβεβαιώνετε τον κόσμο ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για το 2011;». «Ναι».
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντάει στην  Όλγα Τρέμη τον  Οκτώβριο του  2010. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τον  Ιούνιο του  2011 τελικά περιλαμβάνει μέτρα 6,4 δισ. ευρώ.

* «Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα: Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε; Αν δεν τη θέλει ο λαός, δεν θα εφαρμοστεί.  Εάν ναι, θα προχωρήσουμε».
Ο Γιώργος Παπανδρέου στις 31/10/2011, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του  ΠΑΣΟΚ και  εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση.


* «Η θέση της Ελλάδας  μέσα στο ευρώ  είναι μια ιστορική  κατάκτηση της χώρας,  που δεν μπορεί  να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις 3 Νοεμβρίου, «αδειάζοντας» τον Γ. Παπανδρέου.

* «Δεν εγκαταλείψαμε την πολιτική κατά του Μνημονίου. Αυτό είναι το πιο ανόητο και κακόπιστο. Οι απόψεις δεν είναι πουκάμισα για να τις αλλάζουμε,  πολύ  περισσότερο που οι δικές μας απόψεις και οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν. (…) Δεν θα ψηφίσουμε  νέα μέτρα. Άλλωστε, κυβέρνηση και τρόικα είπαν  ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα».
Ο Αντώνης Σαμαράς στις 14 Νοεμβρίου του 2011, εξηγώντας τη συμμετοχή της Ν.Δ. στην  κυβέρνηση Παπαδήμου. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 ψηφίστηκαν νέα μέτρα.

* «Οι θυσίες ήταν μεγάλες και χρειάζεται ακόμη ένα διάστημα για να εφαρμόσουμε δύσκολες πολιτικές. Αλλά η Ελλάδα δεν αντέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα, δεν αντέχει ο κόσμος νέους εισοδηματικούς περιορισμούς. Δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι περιορισμοί σε εισοδήματα,  σε μισθούς και συντάξεις.  Αυτό που πρέπει είναι να αλλάξουμε το κράτος. Να ανταποκριθούμε στην κραυγή της αγωνίας της κοινωνίας που θέλει άλλο κράτος, κι εκεί πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις 11  Ιουλίου 2013. Οι δηλώσεις  προετοίμασαν το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε μία  εβδομάδα αργότερα. Τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνταν διαρκώς οδήγησαν στην  ιστορία του  περιβόητου e-mail Χαρδούβελη έναν χρόνο μετά και εντέλει στις εκλογές που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην  κυβέρνηση.

* «Θα σκίσουμε τα Μνημόνια και θα είναι μέρα μεσημέρι».
Αλέξης Τσίπρας, παραμονές των ευρωεκλογών, Μάιος του 2014.

* «Προ δύο ετών υποσχέθηκα δύο πράγματα: Να μην αφήσω να βγει η Ελλάδα  από το ευρώ,  υποσχέθηκα ότι θα βγάζαμε  τη χώρα  από την κρίση και τα Μνημόνια το ταχύτερο  δυνατό.  Το είπαμε και το κάναμε, βγάλαμε  πρωτογενή πλεονάσματα, βγήκαμε στις αγορές  και τώρα στο τέλος του 2014 θα βγούμε  από τα Μνημόνια».
Ο Αντώνης Σαμαράς στις  4 Οκτωβρίου 2014. Τελικά, θα ακολουθούσε η πτώση της κυβέρνησής του και άλλα δύο Μνημόνια από  αυτή που τη διαδέχθηκε.

* «Διαπραγματευόμαστε σκληρά προκειμένου να τελειώνουμε με τους λογαριασμούς σας, να τελειώνουμε με τα Μνημόνια (…) και δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα βγάζει τη χώρα  στις αγορές  μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους.  Μετά από 5 χρόνια  χρειαζόμαστε μια λύση που θα τελειώνει  οριστικά τη συζήτηση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, θα βάζει τέλος στη λιτότητα και την κρίση χρέους».
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος από  το βήμα της Βουλής στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., στις 6 Ιουνίου 2015. Όχι μόνο υπέγραψε και τρίτο Μνημόνιο χωρίς να έχει βγει η χώρα στις αγορές, αλλά το αίτημα του χρέους συνοδεύει και το τέταρτο Μνημόνιο.

* «Eχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο  ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο  μετά το τέλος του προγράμματος».
Αλέξης Τσίπρας, 25 Ιανουαρίου 2017. Νέα μέτρα ύψους 5 δισ. ήρθαν στη Βουλή πριν από  λίγες ημέρες.

* «Αυτό που ψάχνουμε σήμερα είναι ένα σημείο ισορροπίας ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε  τη β’ αξιολόγηση χωρίς  νέα μέτρα, αλλά και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων (…). Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει αποδεκτή η απαίτηση που εγείρει ξανά το ΔΝΤ για 4,5 δισ. για το 2019».
Δημήτρης Τζανακόπουλος, 31 Ιανουαρίου 2017. Η αξιολόγηση θα κλείσει με 4ο Μνημόνιο.

* «Θα υπάρξει ένα σχέδιο  μεθοδικών κινήσεων, που  σταδιακά θα “χτίσουν” εκ νέου την καμπύλη αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα. Θα προκύψουν, έτσι, μεγέθη αναφοράς για το κόστος δανεισμού σε ορίζοντα 3ετίας, 5ετίας, 10ετίας κ.λπ. Παράλληλα, θα ανοίξει  η πρόσβαση για τις αγορές και για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, είτε πρόκειται για τράπεζες είτε για εταιρείες που  επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά ομολόγων. Αρα, θα είναι  μια εξέλιξη  ιδιαίτερης σημασίας συνολικά για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Και πιστεύω ότι αυτό μπορεί  να συμβεί πριν  από το τέλος του έτους».
Γιώργος Σταθάκης, 5 Μαΐου 2017. Η συνέχεια επί  της οθόνης.
https://ipropaganda.gr/ 


ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

GREXIT ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ.
Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.