Σάββατο, Απριλίου 15, 2017

«EVET» Η «HAYIR»: Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ

Το BBC συνοψίζει τα όσα θα συμβούν, εφόσον τελικά κερδίσει το «ναι»:

Ο πρωθυπουργός παύει να υπάρχει και δημιουργείται αξίωμα αντιπροέδρου
Ο πρόεδρος γίνεται αρχηγός της κυβέρνησης και του Κράτους, αλλά μπορεί να διατηρεί και τους δεσμούς του με το κόμμα.
Ο πρόεδρος αποκτά ενισχυμένες αρμοδιότητες, μπορεί να θέτει σε ισχύ νόμους και να παύει τη Βουλή
Παύουν οι διώξεις υπουργών από τη Βουλή.
Εκλεισε την προεκλογική εκστρατεία του ο Ερντογάν


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία, ζήτησε σήμερα (Μ. Σάββατο) το μεσημέρι, για ακόμη μια φορά την υποστήριξη των Τούρκων ψηφοφόρων, παραμονή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, με το οποίο ζητάει την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μία μικρή πλειοψηφία υπέρ του “ΝΑΙ” στο αυριανό δημοψήφισμα για την μετατροπή της Τουρκίας, από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με υπερεξουσίες στον πρόεδρο, ενώ η αλλαγή αυτή του πολιτεύματος απαιτείται, σύμφωνα με τον Ερντογάν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια, αλλά και ν΄ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές του δημοψηφίσματος υποστηρίζουν ότι ενισχύει τον αυταρχισμό του προέδρου, σε μία χώρα που έχουν συλληφθεί 40.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 120.000 έχουν εκδιωχθεί ή απολυθεί από τις εργασίες τους, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο.

------------

Πέντε πιθανές επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στην Τουρκία
Τουρκία: Συνέλαβαν υπόπτους για τρομοκρατική επίθεση πριν το δημοψήφισμα

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά αντιφατικές, στο βαθμό βεβαίως που μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τις έρευνες. 

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω σε πολλές χώρες, όπου στήθηκαν κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, το «ναι» φαίνεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Αν κερδίσει την Κυριακή, ο Ερντογάν θα έχει σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες και θεωρητικά θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του προέδρου έως το 2029. 

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η εκτελεστική εξουσία. Οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι πλέον δεν θα υπάρχει κάποιο αντίβαρο, αλλά ο ίδιος θα γίνει ένας σύγχρονος σουλτάνος.

Αν τελικά κερδίσει το «όχι», θα πρόκειται για προσωπική αποτυχία του.

Η Ευρώπη είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην όλη υπόθεση. Ο Ερντογάν ανέβασε τους τόνους το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω των απαγορεύσεων σε υπουργούς του από το να στήσουν προεκλογικές φιέστες σε πόλεις με Τούρκους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ολλανδία.

Ο ίδιος δηλώνει ότι το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπει και πάλι στο τραπέζι, ενώ επισείει την επαναφορά της θανατικής ποινής. «Κόκκινη γραμμή» για την ΕΕ.

Η νίκη του Ερντογάν θα ενισχύσει την τακτική που ακολουθεί στην ανατολική Τουρκία, όπου δραστηριοποιούνται οι Κούρδοι. Άλλωστε, η εκεχειρία με το ΡΚΚ έχει προ πολλού πεθάνει.

Η κοινωνία είναι πολωμένη γύρω από το πρόσωπο του Ερντογάν. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, ο πρόεδρος έχει δαιμονοποιήσει τους αντιπάλους του, κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονται με τους «τρομοκράτες» και τους «στασιαστές».

Ο Ερντογάν «κερδίζει τις εκλογές, όμως τελικά η μισή χώρα τον αγαπά και η άλλη μισή τον απεχθάνεται. Αυτή είναι η αιτία της κρίσης της σύγχρονης Τουρκίας» εξηγεί ο Σονέρ Τσαγκαπτάι του Washington Institute, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αρνείται ο Ερντογάν την πρόθεσή του να μετατρέψει την Τουρκία σε ομοσπονδιακό κράτος

Σήμερα, ο Ερντογάν αναγκάστηκε να αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να μετατρέψει την Τουρκία σε ομοσπονδιακό κράτος, έτσι ώστε να καθησυχάσει τους υπερεθνικιστές συμμάχους του τους οποίους έχει ανάγκη για να κερδίσει ένα κρίσιμο δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν απαντούσε στην ανησυχία την οποία εξέφρασε χθες ο ηγέτης του δεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος κατηγόρησε έναν σύμβουλο του Ερντογάν ότι άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το MHP είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ομοσπονδιοποίησης που θα απέδιδε κυρίως στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας ένας είδος αυτονομίας.

«Είμαστε ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της ενιαίας δομής της Τουρκίας, και θα είμαστε πάντα (...) Ορισμένοι μιλούν για ομοσπονδιοποίηση. Τίποτα από αυτά δεν είναι στην ημερήσια διάταξή μας, και δεν θα είναι ποτέ», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία του στο Ικόνιο (κέντρο).

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV χθες βράδυ, ο Μπαχτσελί εμφανίστηκε να ζητά την κεφαλή επί πίνακι του συμβούλου του Ερντογάν, Σουκρού Καράτεπε: «Αν ήταν δικός μου σύμβουλος, θα τον είχα διώξει», είπε ο επικεφαλής του MHP.

Ο Ερντογάν υπολογίζει στην υποστήριξη του MHP του Μπαχτσελί προκειμένου να κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του τούρκου προέδρου και το οποίο προμηνύεται σχετικά αμφίρροπο.

Οι παρατηρητές εκτιμούν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους των εθνικιστών που είναι αντίθετοι σε κάθε παραχώρηση προς τους Κούρδους και φοβούνται πως μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν θα υιοθετήσει πιο μετριοπαθή θέση.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκάλεσαν στην τουρκική ηγεσία τα σχόλια του Μπαχτσελί είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως θα υπέβαλλε αμέσως την παραίτησή του «αν υπήρχε ένα και μόνο άρθρο (στη συνταγματική αναθεώρηση) που θα άνοιγε τον δρόμο για ένα ομοσπονδιακό κράτος».



Πληροφορίες από in,gr Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ   


ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: