Πέμπτη, Απριλίου 20, 2017

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΗΤΑΝ ΔΩΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ!

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA δώρισε, μέσω της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, Citgo Petroleum, πεντακόσιες χιλιάδες δολάρια για την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ. Νωρίτερα, μετοχές της Citgo είχαν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για ένα δάνειο της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, «Rosneft».
  Σύμφωνα με το BBC, η εν λόγω δωρεά της Citgo Petroleum έγινε γνωστή από έκθεση της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής των ΗΠΑ (Federal Election Commission) από την οποία προκύπτει, ότι συνολικά για την ορκωμοσία του Τραμπ δωρήθηκαν συνολικά πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, τόσο από εταιρείες, όσο και από ιδιώτες.
Τα 500 χιλιάρικα της Citgo Petroleum είναι διπλάσια από αυτά που δώρισε η Pepsi (250 χιλιάδες) και ελάχιστα λιγότερα από αυτά που έδωσε η πετρελαϊκή Chevron (525 χιλιάδες).


Μερικοί επιχειρηματίες έδωσαν υπερπολλαπλάσια ποσά, όπως ο δισεκατομμυριούχος, Σέλντον Αντελσον, ο οποίος δωρισε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η Citgo Petroleum έδωσε τα χρήματα στις 22 Δεκεμβρίου του 2016. Η PDVSA, δηλαδή «Petroleos de Venezuela», συνεργάζεται πολύ στενά και ενεργά με την ρωσική «Rosneft», ενώ, την πρώτη τους κοινή εταιρεία συνέστησαν το 2013.

Το 2015, σε συνάντηση του προέδρου της Βενεζουέλας, Μαδούρο, με τον επικεφαλής της «Rosneft», Ιγκορ Σέτσιν, έκλεισε επενδυτική συμφωνία ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων.

Στα τέλη του 2016 και στο φόντο της οικονομικής κρίσης της Βενεζουέλας, η PDVSA πήρε δάνειο από την «Rosneft», με εγγύηση το μετοχικό πακέτο του 49,9% της Citgo.

Αυτή η σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών θορύβησε τους Αμερικανούς. Στις αρχές Απριλίου, σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στιβ Μνούτσιν προς τον γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντες, αναφερόταν, ότι ο ρωσικός έλεγχος στις ενεργειακές πηγές της Βενεζουέλας αποτελεί απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Citgo Holding, το 49,9% όπως αναφέρθηκε βρέθηκε στα χέρια της  «Rosneft», είναι ο φορέας εκμετάλλευσης των διυλιστηρίων και των αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μέλη της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου  φοβούνται ότι η συμφωνία της Βενεζουέλας με την «Rosneft» μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την εθνική ασφάλεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκθεση της εκλογικής επιτροπής των ΗΠΑ έρχεται την στιγμή που η Βενεζουέλα σπαράσσεται από διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο.

http://tvxs.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: