Τρίτη, Απριλίου 18, 2017

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟ-ΜΑΪΟ

Σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης μπαίνει από σήμερα και πάλι  το Μέγαρο Μαξίμου με τον Απρίλιο να αποτελεί τον πιο σημαντικό μήνα, καθώς κατά γενική ομολογία θα μπουν οι βάσεις για την ολοκλήρωσης της συνολικής συμφωνίας.

Στην Ηρώδου Αττικού έχουν καταγράψει ένα – ένα τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου, που για πολλούς θεωρείται η καταληκτική ημερομηνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το μπαράζ των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, που είχε ατονήσει λόγω των διακοπών του Πάσχα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και πάλι από σήμερα.
Το χρονοδιάγραμμα  που έχει τεθεί είναι αυστηρό και οποιαδήποτε απόκλιση σημαίνει αυτόματα και «περιπέτειες» για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

- Την Παρασκευή στις 21 Απριλίου για πρώτη φορά η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με συνέντευξη τύπου. Το νούμερο που θα ανακοινωθεί θεωρείται κομβικό  με στελέχη του υπουργείου των Οικονομικών, αλλά και της κυβέρνησης να εκτιμούν ότι θα ξεπερνά το 3,5%. Αυτό σημαίνει πως θα είναι 7 φορές μεγαλύτερο του στόχου.
- Την ίδια ημέρα μέχρι τις 23 Απριλίου, έχοντας αυτή την υπεραπόδοση στις αποσκευές τους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Εκεί θα πραγματοποιηθούν και οι προκαταρκτικές συζητήσεις για το χρέος. Η ελληνική πλευρά στοχεύει στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για μετά το 2023 στα επίπεδα 10% - 15% του ΑΕΠ και στο 20% από το 2040 – 2060. Στο πάγωμα των επιτοκίων εξακολουθεί να παραμένει αντίθετος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ φαίνεται να συζητείται η επαναγορά παλιού χρέους, η  διασφάλιση των χαμηλών επιτοκίων, καθώς και επέκταση της ωρίμανσης των δανείων μαζί με νέα αναβολή πληρωμής τόκων.
- 24 με 25 Απριλίου αναμένεται η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει το staff level agreement που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, τα εργασιακά, τα αντίμετρα, αλλά και την πώληση της ΔΕΗ. Τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδα ευελπιστούν πως οι συζητήσεις θα είναι σύντομες και οι θεσμοί, ειδικότερα η πλευρά του ΔΝΤ, δεν θα εγείρει νέες απαιτήσεις που δεν θα συνάδουν με τις πρόσφατες αποφάσεις της Μάλτας.
- Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ψηφισμένα όλα τα μέτρα. Το «μασάζ» στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 αναμένεται να είναι συνεχές προκειμένου το Μαξίμου να αποφύγει πιθανά «ατυχήματα» στη ψηφοφορία.
- Το καλό σενάριο θέλει τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup στις αρχές Μαΐου στο οποίο θα επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία, αλλά και θα  δοθεί το πράσινο φως για την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ζητούμενο αποτελεί για πόσα χρόνια ακόμα θα ζητηθεί από  τη χώρα να πετυχαίνει πλεονάσματα 3,5%, με την 5ετία να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης που θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.
- Δεν αποκλείεται όλες οι λεπτομέρειες και οι τελικές εγκρίσεις να δοθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου.
- Θα ακολουθήσει η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης από τον ESM με την Αθήνα να υπογράφει το επικαιροποιημένο τρίτο μνημόνιο με τους δανειστές.
- Με το ΔΝΤ να συμφωνεί για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και συντάσσοντας την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται σε μια από τις τακτικές συνεδριάσεις του μέσα στο καλοκαίρι να πει το τελικό «ναι» στη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πιθανές ημερομηνίες είναι η 8η, η 22α Ιουνίου, αλλά και η 5η Ιουλίου.  Αντώνης Αντζολέτος news247.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
18-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: