Πέμπτη, Απριλίου 20, 2017

ΕΛΛΑΔΑ 2017: ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ: Η «ΕΠΙΔΗΜΙΑ» ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ

Τα φαινόμενα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα, όρος που περιγράφει τη συμμετοχή ανηλίκων, με τη συναίνεσή τους ή χωρίς, σε σεξουαλική πράξη έναντι χρηματικού ή άλλου ανταλλάγματος, όπως και της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στις προσφυγικές δομές αναδεικνύει η έκθεση «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης: η αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης μεταναστών παιδικής ηλικίας στην Ελλάδα» που πραγματοποίησε το Κέντρο για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι και αδρανείς για περιόδους που ξεπερνούν τους οκτώ μήνες και καθώς έχουν εξαντληθεί οι οικονομικοί τους πόροι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους να κερδίσουν χρήματα, νόμιμους ή παράνομους, προκειμένου να επιβιώσουν ή να πληρώσουν διακινητές για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.


»Με δεδομένο ότι είναι πολύ περιορισμένες οι διαθέσιμες επιλογές να βγάλουν εισόδημα, οι ανήλικοι κατευθύνονται σε επικίνδυνες και παράνομες δραστηριότητες για να πληρώσουν διακινητές, οι οποίες περιλαμβάνουν την κλοπή, τη διακίνηση ναρκωτικών και το σεξ έναντι ανταλλάγματος», σημειώνει η έκθεση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λέσβο και τη Χίο και βασίζεται σε συνεντεύξεις με 24 ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο πεδίο και έχουν γνώση της κατάστασης, ανάμεσα στους οποίους ψυχολόγοι, γιατροί, κυβερνητικά στελέχη, δικηγόροι και μέλη οργανώσεων, όπως και σε παρατήρηση πεδίου στην πλατεία Βικτωρίας και στο Πεδίον του Αρεως.

Σύμφωνα με την έκθεση, το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων προσφύγων είναι εκτεταμένο.

Τα θύματα ζουν σε δομές της Αττικής ή και σε αγροτικές περιοχές και επισκέπτονται μέρη όπου μαθαίνουν από φίλους, γνωστούς και επιτήδειους ότι μπορούν να κάνουν σεξ έναντι ανταλλάγματος, ενώ συχνά παραπληροφορούνται για την τιμή και παρασύρονται από ψεύτικες υποσχέσεις. Θύτες είναι άντρες ηλικίας άνω των 35, με την πλειονότητα να είναι αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας.

Οταν γίνεται η προσέγγιση των ανηλίκων, συζητείται το αντίτιμο και το μέρος όπου θα γίνει η σεξουαλική πράξη.

Οι τιμές είναι υπό διαπραγμάτευση, αλλά σπάνια ξεπερνούν τα 15 ευρώ τη φορά, ενώ το μέρος μπορεί να είναι το σπίτι του ενηλίκου, ένα ξενοδοχείο ή το πάρκο. Η συναλλαγή διευκολύνεται από τη συνήθη αδιαφορία τρίτων που τυχαίνει να βρίσκονται μπροστά, αλλά σπάνια παρεμβαίνουν.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση επιβαρύνει ψυχολογικά τα θύματα, που συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και έντονης ντροπής, ενώ τα κάνει πιο ευάλωτα σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρείται αύξηση των αναφορών για περιστατικά σεξουαλικής βίας στις προσφυγικές δομές με δράστες κυρίως ενήλικους πρόσφυγες άντρες και θύματα ανήλικους πρόσφυγες κάθε φύλου.

«Αν και είναι δύσκολο να μετρηθεί η έκταση του φαινομένου, οι πηγές μας υποστηρίζουν πως, παρότι είναι σαφώς εκτεταμένο, οι αναφορές είναι λίγες σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά, αφού τα θύματα φοβούνται να τα αναφέρουν», σημειώνει η έκθεση, καθώς δεν θέλουν να θυματοποιηθούν ξανά ή από φόβο της εκδίκησης των δραστών.

Η έκθεση επισημαίνει τα σημαντικά κενά ασφάλειας στους καταυλισμούς, όπου συχνά δραστηριοποιούνται εγκληματικές ομάδες, τις υποτυπώδεις και προβληματικές συνθήκες διαβίωσης, την καθυστέρηση της διαδικασίας ασύλου, οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης, όπως και τη δυσπιστία των ανήλικων προσφύγων απέναντι στην αστυνομία και τις αρχές.  

Δημήτρης Αγγελίδης
http://www.efsyn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: