Τρίτη, Μαρτίου 21, 2017

ΈΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ RDF

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην κοινωνία του Βόλου και των κοντινών περιοχών, για το θέμα της καύσης εναλλακτικών καυσίμων (RDF,SRF) από την ΑΓΕΤ.

Σχετικά  με το θέμα που έχει ανακύψει πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συνάντηση των βουλευτών και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και της Εύβοιας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο στην Αθήνα.

Μετά από διεξοδική συζήτηση και διευκρινίσεις επί των ερωτημάτων που τέθηκαν, σχετικά με την καύση των δευτερογενών καυσίμων, προέκυψαν τα εξής:


Α. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη σύνθεση και τους κανόνες καύσης των αποβλήτων συνολικά, με στόχο τη βέλτιστη προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα ελέγχεται η ποιότητα και η σύσταση του καυσίμου.

Β. Από 27 Μαρτίου ισχύει η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για την συναποτέφρωση αποβλήτων που θεσμοθετεί νέα αυστηρότερα όρια στην εκπομπή ρύπων, αλλά και στους αναγκαίους ελέγχους, κάτι που βελτιώνει κατά πολύ το πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η ΑΕΠΟ του 2014.

Γ. Πριν από την έκδοση των τελικών αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας, θα προηγηθούν αυστηροί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και στον τρόπο λειτουργίας του νέου εξοπλισμού που προβλέπεται

Δ. Εκ του νόμου προκύπτει η υποχρέωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ενεργοποιήσει όλους τους θεσμοθετημένους μηχανισμούς ελέγχου, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Στους μηχανισμούς ελέγχων θα συμμετέχει και το υπουργείο.

Ε. Οι τσιμεντοβιομηχανίες έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν τη βέλτιστη Ευρωπαϊκή πρακτική στα σχέδια και μελέτες που θα υποβάλλουν για τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αδειοδοτηθούν.

ΣΤ. Η έκδοση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας  κατόπιν των αυστηρών ελέγχων που θα προηγηθούν από τον μηχανισμό της, για όλα τα παραπάνω.

Αν διαπιστωθεί παραβίαση της νομοθεσίας και των Ευρωπαϊκών οδηγιών, θα διακοπεί η καύση των συγκεκριμένων δευτερογενών καυσίμων.


Σε κάθε περίπτωση, δεν θα παραλειφθεί η λήψη  κανενός  μέτρου που θα στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προάσπιση της υγείας των κατοίκων. left.gr
ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: