Παρασκευή, Μαρτίου 17, 2017

ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΗ ΜΑΡΕΒΑ

Οι εταιρείες, τα χρήματα και το σπίτι στο Παρίσι στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων.

Ο φορολογικός έλεγχος για το σπίτι της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στο Παρίσι έχει ήδη ξεκινήσει. Επειτα από σχετική παραγγελία του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτη Αθανασίου, στον οποίο είχε διαβιβαστεί το σκέλος της μηνυτήριας αναφοράς του Κώστα Βαξεβάνη που αφορά τις εταιρείες και την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αποκτήθηκε η περιουσία της κ. Μητσοτάκη, περιλαμβανομένου και του περιβόητου πλέον σπιτιού στο Παρίσι, έχουν ήδη οριστεί οι ελεγκτές που θα διενεργήσουν τους σχετικούς ελέγχους.


Πρόκειται για ελεγκτές αυτοτελών τμημάτων οι οποίοι έχουν αποσπαστεί στην Οικονομική Εισαγγελία και διενεργούν ελέγχους για τις μείζονος ενδιαφέροντος υποθέσεις οι οποίες ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία (δυστυχώς, ακόμα δεν έχει στη διάθεσή της όλα τα απαιτούμενα μέσα, κυρίως έμψυχο δυναμικό).

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Documento από τη διεύθυνση του Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), είχε αποσταλεί και παραγγελία προς τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για να εντοπιστεί το χρηματικό ύψος τυχόν εμβασμάτων που αφορούν τις υπό διερεύνηση συναλλαγές.

Τα ερωτήματα

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του διευθυντή του Documento Κ. Βαξεβάνη, η οποία υποβλήθηκε ύστερα από σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας που αφορούσε ελλιπείς δηλώσεις πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έπρεπε, μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί ο τρόπος πληρωμής και η νομιμότητα της προέλευσης των 470.000 ευρώ που φέρεται να κατέβαλε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για αγορά οικίας στο Παρίσι, καθώς και ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε ο τραπεζικό δανεισμός της.

Ειδικότερα, να διερευνηθούν:

Η καταβολή από τη σύζυγο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας των 470.000 ευρώ, καθώς και 80.000 ευρώ για έξοδα μεσιτείας και 74.823 ευρώ για φόρους και συμβολαιογραφικά έξοδα, το μεν εάν εγένετο μέσω του τραπεζικού συστήματος, το δε εάν αυτό το υπέρογκο συνολικό χρηματικό ποσό, που είναι εκτός του τραπεζικού δανεισμού, δικαιολογείται με βάση τα μέχρι τότε δηλωθέντα εισοδήματά της.

Με σχετική παραγγελία του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτη Αθανασίου έχουν ήδη οριστεί οι ελεγκτές για την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αποκτήθηκε η περιουσία της Μαρέβας Μητσοτάκη, όπως και το σπίτι στο Παρίσι
Η δανειακή σύμβαση δυνάμει της οποίας της χορηγήθηκε δάνειο 900.000 ευρώ από την τράπεζα GE Money Bank, ιδίως σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων διακινήθηκε το εν λόγω χρηματικό ποσό και τις τυχόν δοθείσες εγγυήσεις, ήτοι ενοχικές, εμπράγματες, collateral κ.λπ.

Γι’ αυτό τον λόγο αυτό το κομμάτι της αναφοράς που ύστερα από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου διαβιβάστηκε αρχικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στη συνέχεια πήρε λόγω αρμοδιότητας τον δρόμο για την Οικονομική Εισαγγελία, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Αθανασίου.

Η έρευνα

Υπενθυμίζεται ότι το σκέλος της αναφοράς για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και δη τη μη αναφορά των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του από το 2006 και μετά, με την αιτιολογία ότι τελούσαν σε διάσταση, διαβιβάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να αποφανθεί εάν ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την υποχρέωση να συμπεριλάβει τη σύζυγό του στις επίμαχες δηλώσεις.

Το κομμάτι που αφορά το πόθεν έσχες της Μαρέβας Μητσοτάκη δεν αποκλείεται να παραμείνει ως ξεχωριστή δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία θα κινηθεί ανάλογα με την απόφαση της επιτροπής της Βουλής, καθώς υπόχρεος φέρεται ο σύζυγός της και όχι εκείνη. Αυτό σημαίνει ότι καταρχάς είναι δύο τα κομβικά ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν, ως προς τη διακρίβωση:

* Τυχόν παραβίασης από τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς και κάθε άλλον συμμέτοχο στις πράξεις και παραλείψεις του, των άρθρων του νόμου περί πόθεν έσχες για τη «μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης», καθώς και την «παρακώλυση ελέγχου – μη σύννομη δημοσίευση δήλωσης».

* Του τρόπου πληρωμής και της νομιμότητας της προέλευσης των 470.000 ευρώ που φέρεται να κατέβαλε η κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για αγορά οικίας στο Παρίσι, καθώς και του τρόπου τραπεζικού δανεισμού της.

Τα γεγονότα

Το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς συνδέεται με το ρεπορτάζ του Documento με τίτλο «Κυριάκος – Μαρέβα σε βολική διάσταση. Η σύζυγος Μητσοτάκη φαίνεται να αποκτά τεράστια περιουσία αμέσως μόλις σταματά να κάνει δήλωση πόθεν έσχες το 2006».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην από 30-6- 2006 δήλωση πόθεν έσχες δήλωσε ότι τελούσε σε διάσταση με τη σύζυγό του και έκτοτε μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί στη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων της.

Προκύπτει ότι η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη δήλωση περί διάστασης, φαίνεται να αποκτά ακίνητη περιουσία ιδιαιτέρως σημαντικής αξίας και να αναπτύσσει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Προκύπτει ότι η αναφερόμενη από τον ίδιο πενταετής διάστασή του από τη σύζυγό του έληξε το καλοκαίρι του 2011, καθώς τον Οκτώβριο του 2015 έχει δηλώσει ότι με τη σύζυγό του ουδέποτε έλαβαν διαζύγιο, αλλά απλώς και μόνον έζησαν επί πέντε έτη σε διάσταση.

Αυτό σημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν υπέβαλε δήλωση πόθεν έσχες περιλαμβάνουσα τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου το 2012, το 2013, το 2014 και το 2015, υποχρέωση από την οποία ουδαμού και ουδόλως μπορεί να απαλλαγεί.

Ηδη μετά το καλοκαίρι του 2011, που κατά δήλωσή του δεν είναι πλέον σε διάσταση με τη σύζυγό του, υπείχε υποχρέωση να δηλώσει τα περιουσιακά στοιχεία της.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη 10η Ιανουαρίου 2016, χρόνο κατά τον οποίο δεν ήταν σε διάσταση με τη σύζυγό του, και υπείχε –συμφώνως με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003– αυτοτελώς την υποχρέωση να υποβάλει, εντός προθεσμίας 90 ημερών, δήλωση πόθεν έσχες, όπερ και πάλιν ουδέποτε έπραξε». 

Κατερινα κατη 
http://www.documentonews.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: