Κυριακή, Μαρτίου 19, 2017

ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΕ Β’ ΒΑΘΜΟ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΟΙ «ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ»

Πρόκειται για την επίθεση που είχαν πραγματοποιήσει μέλη της οργάνωσης το 2010 εναντίον συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατοίκων στο μετρό της  Πανόρμου, με αφορμή  προγενέστερη επίθεση φασιστών σε στέκι πολιτιστικού συλλόγου των Αμπελοκήπων.

Η επίθεση είχε ως  αποτέλεσμα των τραυματισμό τριών κατοίκων της περιοχής που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία. Πρωτόδικα στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 32 άτομα της νεοναζιστικής οργάνωσης, αλλά καταδικάστηκαν μόνο  τα οκτώ. 

Η υπόθεση εκδικάστηκε  τον Ιούνιο του 2015 και οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν μεν καταδικαστικές, αλλά πολύ μικρές. Ιδιαίτερη εντύπωση  προκάλεσε  το σκεπτικό με το οποίο δίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφού αποφάσισε να καταδικάσει μόνο όσους απο τους κατηγορούμενους αναγνωρίζονταν απο δυο τουλάχιστον μάρτυρες.


Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν ν' αθωωθούν οι 24 απο τους 32 κατηγορούμενους στην υπόθεση, παρά το γεγονός πως η πρόταση της Εισαγγελέως ήταν διαφορετική.  Η εισαγγελική πρόταση έλεγε να κηρυχθούν ένοχοι και οι 32 κατηγορούμενοι για διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ για τις κατηγορίες της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της οπλοφορίας να αθωωθούν μόνο οι 12 που δεν αναγνωρίστηκαν από κανένα μάρτυρα.

Κατά την αγόρευσή της μάλιστα τόνισε πως  η βία ήταν συστατικό της ιδεολογίας των δραστών, πράγμα που αποδεικνύεται και από αναρτήσεις μίσους ιδεολογικού χαρακτήρα που έκαναν ως  «Αυτόνομοι Εθνικιστές», ενώ επιπροσθέτως  είπε  ότι η ομάδα αυτή συγκροτήθηκε για να τελέσει βιαιοπραγίες, ενώ οι δράστες μετά την επίθεση εναντίον  ανθρώπων  που διαδήλωναν ειρηνικά έφυγαν συντεταγμένα και περήφανοι για τις πράξεις τους, γι’ αυτό και κανείς τους δεν συνελήφθη τυχαία.

Οι ποινές που πρότεινε ήταν  πέντε έτη για την διατάραξη κοινής ειρήνης και από 4 και 2 έτη για εκείνους που αντιμετώπιζαν το αδίκημα της  απόπειρας σωματικής βλάβης και επικίνδυνης σωματικής  βλάβης,  αλλά και το αδίκημα της οπλοφορίας, οπλοχρησίας αντίστοιχα.

Οι συνολικές ποινές που τελικά επιβλήθηκαν απο το δικαστήριο στους οκτώ καταδικασθέντες ήταν από 2 έως 4 μήνες για  δύο κατηγορουμένους και από 3,5 έως 4 έτη για τους υπόλοιπους, με αναστολή.

Αντιφασιστική συγκέντρωση

Σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και οι κάτοικοι της περιοχής καλούν σε συγκέντρωση  αύριο το πρωί στις 9, εεω απο το Εφετείο, στην Λουκάρεως, προκειμένου να συμπαρασταθούν στα θύματα της επίθεσης, αλλά και να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία. 

*Η φωτογραφία αποτελεί ντοκουμέντο απο την επίθεση

Πηγή ΦΩΤΟ: efsyn.gr


Ειρήνη Προμπονά

πηγή: Στο Κόκκινο

ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: