Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2017

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Με ένα δημοσίευμα - καταπέλτη η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει για άλλη μια φορά τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Καλεί την ΕΕ να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα και να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί.

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία έχει προκαλέσει οδύνη σε χιλιάδες πρόσφυγες, αποτελεί ένα μελανό σημείο στη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εφαρμογή της συμφωνίας.


Καταγγέλλοντας το νέο σχέδιο της Ευρώπης και θίγοντας το θέμα του αργού ρυθμού μετεγκαταστάσεων, η οργάνωση αναφέρει ότι αντί η ΕΕ να «επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην επιστροφή αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Τουρκία, όπου τα πρόσωπα αυτά δεν θα έχουν αποτελεσματική προστασία, θα πρέπει να εργαστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να μεταφερθούν επειγόντως αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν στους αιτούντες άσυλο πρόσβαση στις διαδικασίες της μετεγκατάστασης ή σε άλλες ασφαλείς και νόμιμες διόδους στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, όπως μέσω της οικογενειακής επανένωσης και της χορήγησης ανθρωπιστικής βίζας».

Εκπέμπει σήμα κινδύνου για την αθλιότητα στα hot spot των νησιών επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας έχει αφήσει «χιλιάδες ανθρώπους εκτεθειμένους σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες στα ελληνικά νησιά».

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Τζον Νταλχούιζεν, αναφέρεται σε μια Ευρώπη που υποστηρίζει φανερά την πολιτική των κλειστών συνόρων. «Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαλαλούν την επιτυχία της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας, η οποία προκάλεσε ανείπωτο πόνο, αναδεικνύει ότι αυτή δεν έχει να κάνει με την προστασία των προσφύγων και ότι όλα γίνονται με στόχο να παραμείνουν οι πρόσφυγες έξω από την Ευρώπη», δηλώνει χαρακτηριστικά. 

«Ένα χρόνο πριν, τα ελληνικά νησιά μετετράπησαν σε μία de facto αποθήκη, καθώς οι ακτές της Ευρώπης έπαψαν να αποτελούν άσυλο και έγιναν πηγή δυστυχίας. Εδώ και ένα χρόνο, χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε επικίνδυνες, απελπιστικές συνθήκες και, όπως διαφαίνεται, σε μια ατέλειωτη αβεβαιότητα».

»Δεν επιτρέπεται στην πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στους καταυλισμούς να φύγουν. Οι αιτούντες άσυλο στοιβάζονται σε υπερπλήρεις δομές, σε άθλιες συνθήκες και, κατά καιρούς, έχουν υπάρξει θύματα βίαιων εγκλημάτων μίσους. Πέντε πρόσφυγες στη Λέσβο, συμπεριλαμβανομένου και ενός παιδιού, πέθαναν ως αποτέλεσμα περιστάσεων που συνδέονται στενά με τις παραπάνω συνθήκες».

»Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να συντηρούν το αφήγημα ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, τα ελληνικά δικαστήρια έχουν αναστείλει προσωρινά την επιστροφή ορισμένων Σύριων προσφύγων στην Τουρκία», αναφέρεται στο κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία αναφερόμενη στη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας κάνει λόγο για ένα σχέδιο απόγνωσης. 


Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου     in.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: