Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2017

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ BREXIT

Tην Τετάρτη 29 Μαρτίου θα αποστείλει την επιστολή επίκλησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ανοίγοντας έτσι και τυπικά τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο Brexit, δηλαδή στην αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Μετά την αποστολή της αίτησης από πλευράς Λονδίνου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το αίτημα και θα αρχίσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους αποχώρησής του από το μπλοκ των 28 χωρών.

Η απόφαση για την έξοδο ελήφθη με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016 στις τέσσερις χώρες που συναποτελούν το Η.Β., Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και, μολονότι οι δύο τελευταίες ψήφισαν υπέρ της παραμονής, δεν έχουν δικαιοδοσία να επηρεάσουν την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών, αφού η χώρα έχει ενιαία και όχι ομοσπονδιακή δομή.
Οι τοπικές κυβερνήσεις και τα τοπικά κοινοβούλια της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Β. Ιρλανδίας, ωστόσο, θα έχουν κάποιον λόγο στις διαπραγματεύσεις, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία τους.
Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. εγκρίθηκε και από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων), μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, κλείνοντας ουσιαστικά τον δρόμο σε οποιεσδήποτε σκέψεις για δεύτερο δημοψήφισμα ή αναίρεση της εκπεφρασμένης βούλησης των Βρετανών ψηφοφόρων για Brexit.
naftemporiki.gr 


ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: