Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2017

ΚΑΡΦΩΜΑ ΓΙΑ ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ; ΠΗΓΑΝ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΡΑΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS

Σειρά εγγράφων που αφορούν τη φαρμακευτική πολιτική της χώρας τα τελευταία χρόνια σε συνάρτηση -όπως αναφέρουν- με την υπόθεση Novartis κατέθεσαν στην εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Ράικου, τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στην αναφορά που έκαναν παρουσιάζουν δεδομένα για την τιμολόγηση φαρμάκων και ειδικότερα αυτών που αφορούν τη Novartis για την περίοδο 2009-2016, ενώ μια γενικότατη αναφορά γίνεται στη φαρμακευτική δαπάνη για τα χρόνια 2000-2014.

Από τους πίνακες που παραθέτουν διαφαίνεται μείωση στις τιμές των on patent (προστατευμένων) φαρμάκων τής εν λόγω εταιρείας το 2011, σε σχέση με την τελευταία τιμολόγηση του 2009.

Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν ότι επί υπουργίας Λοβέρδου η τιμή των συγκεκριμένων -ακριβών, κατά κύριο λόγο- φαρμάκων μειώθηκε, σε σχέση με τις τιμές του 2009.


Παράλληλα, σημειώνουν ότι με βάση τον νόμο 4052/2012 αυξήθηκαν οι αναγκαίες τιμολογήσεις φαρμάκων από τους αρμόδιους φορείς έως 4 τον χρόνο και στη συνέχεια μειώθηκαν σε 2 το χρόνο με βάση τον νόμο 4213/2013 (επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη).

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, αυτό έγινε για να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη και για να γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, που θα οδηγούσαν σε μειωμένες τιμές.

Καταλήγουν, δε, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 2015 (υπουργία Παναγιώτη Κουρουμπλή), σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο έτος έγινε όλη και όλη μία τιμολόγηση φαρμάκων και συγκεκριμένα στο τέλος του έτους (Δεκέμβριος 2015).

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, «ολόκληρο το έτος παρέμειναν οι τιμές του 2014, πρακτική που αποτέλεσε πεντακάθαρη και σαφή προσφορά στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες».

Τέλος, καταγγέλλουν αύξηση τιμών σε αρκετά πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα γενικώς -και ειδικώς της Novartis- παραπέμποντας μάλιστα σε σχετικό συγκριτικό πίνακα, ως απόρροια της απουσίας τιμολόγησης φαρμάκων κατά το 2015.

Η κίνηση των τριών μεταφράζεται ως ευθεία βολή στον νυν υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και μέσω αυτής επιχειρείται η εμπλοκή υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ σε μεροληπτικές αποφάσεις υπέρ των φαρμακευτικών εταιρειών, στον απόηχο του σκανδάλου Novartis, την ώρα που κυβερνητικές φωνές επιχειρούν εδώ και καιρό να ρίξουν την ευθύνη γενικά και αόριστα σε πολιτικά πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι οι έως τώρα έρευνες δεν έχουν αποδείξει κάτι τέτοιο. 
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: