Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2017

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΑ ΕΝΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ - Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑΣ

«Ούτε 20 άτομα» δεν ήταν αυτοί που έκλεισαν την πόρτα του σχολείου και επανέλαβαν τα αίσχη για τον Π. Φύσσα, είπε στο Κόκκινο 105,5 η συντονίστρια της δομής φιλοξενίας «Αλεξίλ» Ν. Στάμου που έζησε από το κοντά τα γεγονότα της Δευτέρας στο Ωραιόκαστρο. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων προχωρά με επιτυχία σε πάνω από 90 σχολεία, θα εκτονωθούν σύντομα οι όποιες αντιδράσεις ακροδεξιών, όπως εκτίμησε.

H κ. Στάμου αναφέρθηκε αναλυτικά στην ένταση που επικράτησε το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Ωραιόκαστρο όπου ξανά την εμφάνισή τους έκαναν ακροδεξιοί, μέλη της «Πατριωτικής Ένωσης Ωραιοκάστρου» που με τα ρατσιστικά τους συνθήματα έσπερναν μίσος ενάντια στα 9 μικρά προσφυγόπουλα από την δομή φιλοξενίας Αλεξίλ που για δεύτερη μέρα πήγαν σχολείο.


Στη 1.30 περίπου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή του Α΄ Δημοτικού Ωραιοκάστρου, ο οποίος ενημέρωσε ότι οι δρόμοι προς την είσοδο του σχολείου είναι κλειστοί και θα πρέπει να επιλεγεί άλλος δρόμος, για να φτάσουν στο σχολείο τα προσφυγόπουλα, είπε η κ.Στάμου.

Αποφασίστηκε η πρόσβαση να γίνει από το διπλανό σχολείο, το 4ο Δημοτικό, ώστε να μπουν τα παιδιά με ασφάλεια στο χώρο. Όταν ωστόσο το βαν που τα μετέφερε έφτασε εκεί, ομάδα αστυνομικών τους κατεύθυνε στην είσοδο του 1ου Δημοτικού.

Εκεί, δεν ήταν δυνατόν να περάσει το όχημα, γιατί υπήρχε κόσμος μαζεμένος, αστυνομικοί και οχήματα της ΕΛΑΣ. Έτσι, τα προσφυγόπουλα και οι συνοδοί τους γύρισαν πίσω και μπήκαν από διπλανή είσοδο, «χωρίς να μας δει κανείς», είπε χαρακτηριστικά η κ. Στάμου.

Το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο, ο δρόμος μπροστά από ένα σχολείο και η είσοδος σε αυτό οφείλουν με κάθε τρόπο να είναι ανοιχτοί, όπως υπογράμμισε.

Τα μαθήματα έγιναν κανονικά, αν και οι συνθήκες σε καμία περίπτωση δεν ήταν οι αρμόζουσες, με συνθήματα να ακούγονται απ' έξω, συνέχισε η ίδια. Μέσα από το σχολείο ακούγαμε το «πού είναι ο Φύσσας», ανέφερε η κ.Στάμου, για την επανάληψη της φράσης που απηύθυνε χρυσαυγίτης στην μητέρα του δολοφονημένου Παύλου εντός των δικαστηρίων προ ημερών.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την «φιλολογία» περί εμβολιασμών, ανέφερε ότι φυσικά όλα τα παιδιά έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, για την προστασία της δικής τους υγείας, όπως όλα τα παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση, το σχολείο στο Ωραιόκαστρο είναι ένα από τα τελευταία που εντάσσονται στο πρόγραμμα, καθώς εδώ και τέσσερις μήνες πάνω από 90 σχολεία εφαρμόζουν κανονικά την εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα, με μεγάλη επιτυχία, σημείωσε η κ. Στάμου.

Η εμπειρία από μεμονωμένες αντιδράσεις σε άλλα σημεία δείχνει ότι τα γεγονότα θα εκτονωθούν πολύ σύντομα, στο Ωραιόκαστρο αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα δεν ήταν «ούτε 20 άτομα», όπως ανέφερε.

«Υποτίθεται ότι είμαστε λαός φιλοξενίας, πρέπει να μην μένουμε στα λόγια αλλά να το αποδεικνύουμε στην πράξη», όπως είπε χαρακτηριστικά η κ.Στάμου.

https://left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: